Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: Daleka podróż

Bywalec Awatar voriax
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Vitez:

W skrócie - tak przypadkowymi, źle zrobionymi zdjęciami naprawdę trudno jest kogoś zarazić.
    No cóż przepraszam tych którzy poczuli się zdegustowani moimi zdjęciami,
    przepraszam tych którzy nigdy tam nie pojadą bo próbowałem pokazać kawałek Kenii używając ŹLE ZROBIONYCH fotek, centralnych kadrów itp.

No cóż nie wiedzialem, że jest tak źle, że już gorzej być nie może, ale prawda jest tylko jedna dziękuję, że mi ją ukazałeś.

Ale Ty pewnie nie chcesz uwag technicznych co do zdjęć, a tylko zachwyty, bo tak Ciebie Twoja własna podróż zachwyciła.
    Piszesz, ze nie chcę uwag a tylko zachwyty, a zauwazyles bym nie zgadzal sie z krytyką, bym krytykował uwagi? bym pochwalał zachwyty i negował krytyków?

Dorzucam co jakis czas kilka ujęć i już - jako zadowolony użytkownik szkiełka 70-200.

Vitez nie wiem czy też zauważyłeś, ze napisałem iż zdjęcia są bez obróbek, ale to pewnie nic nie zmienia bo są tak beznadziejne, ze nic nawet Ty byś z nich nie wycisnął.

Krzychu:
    co do wyciśnięcia max z tamtego miejsca, niestety możliwości są ograniczone - jakby tylko dało się wysiąśc z "safari busika" to by była dopiero frajda ale o wysiadaniu można zapomnieć, na dodatek gdy nie jest się jego jedynym pasażerem prosby o przestawianie busa do ujęcia przejdą kilka razy ale nie nagminnie, mimo wszystko frajda nieziemska.
    Mam jeszcze pare ujęć ze słonikami, kilimandżaro itp ale wolę sobie sam o nich myśleć, że są "ładne" niż wystawiać je tu pod gilotyne

Pozdrawiam zdegustowanych złymi fotkami pięknej Kenii
    jak i tych ktorym niesmialo moze choc kilka pixeli się spodobało.

Samahani,
    kwaheri - Marcin.
    Ostatnio edytowane przez voriax ; 06-02-2009 o 16:06

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    I myślisz że to była wina kita ? Moja rada - zaczekaj parę lat aż będziesz w pełni panował nad sprzętem, inaczej zmarnujesz pieniądze w tej Kenii
    Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    I dalej uważacie że ta rada była zła ? Z cały szacunkiem, ale większość kadrów masz całkowicie przypadkowych. Choćby ostatnie zebry - wychodzą Ci z kadru, gdzieś tam są poucinane itd...
    Jest parę zdjęć poprawnych, ale potencjału miejsca to zdecydowanie nie wykorzystałeś...
    Zawiść przez Ciebie przemawia, kolego.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez voriax Zobacz posta
    Pozdrawiam zdegustowanych złymi fotkami pięknej Kenii
    jak i tych ktorym niesmialo moze choc kilka pixeli się spodobało.
    A Ty sie nie przejmuj
    Zawsze uważałem, że zamiast wydawać kasę na drogie szkła i siedzieć w domu lepiej pojechać w ładne miejsce. Najlepiej daaleeeekoo.....
    Ostatnio edytowane przez MariuszM ; 06-02-2009 o 16:26 Powód: Automerged Doublepost
    Biegam, bo lubię

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszM Zobacz posta
    Zawsze uważałem, że zamiast wydawać kasę na drogie szkła i siedzieć w domu lepiej pojechać w ładne miejsce. Najlepiej daaleeeekoo.....
    Dokładnie!!!
    Ciesze się, ze wyjazd do Kenii wypalił. Masz wspaniałą pamiatkę na całe zycie. Tego co widziałes i przeżyłeś nikt ci nie odbierze

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszM Zobacz posta
    Zawiść przez Ciebie przemawia, kolego.
    Oczywiście - rozszyfrowałeś mnie
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar voriax
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Hej Blindseeker

dzieki jeszcze raz za odpowiedzi na pytania przed wyjazdem :-)

Troszke mi żal, że zdaniem "pro z forum" skopałem wszystkie wrzucone tu zdjątka - przyjdzie pogodzić się z oceną i szkolić warsztat.

Jest powód by jechać ponownie
    może już niebawem...

Bywalec Awatar voriax
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Fotki wrocily do kuferka.
    Dziekuje za wszystko.

EOT

Bywalec Awatar voriax
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Miał być EOT :-)

Ale szkoda otrzymać krytykę i nie wysnuć żadnych wniosków.

Poproszę krytykujących o poradę dotyczącą listy niezbędnych "lektur" szkolnych.

Jeśli zechcecie poświecić chwilkę wrzućcie proszę jakiś tytuł do przerobienia.
    Z wyjątkiem Kelbiego jakoś go nie trawię :-)

Dzięki.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez voriax Zobacz posta
    Miał być EOT :-)

Ale szkoda otrzymać krytykę i nie wysnuć żadnych wniosków.

Poproszę krytykujących o poradę dotyczącą listy niezbędnych "lektur" szkolnych.
    Technicznie zdjęcia były OK (co IMHO było znaczącym postępem w stosunku do przepałów o których pisałeś na początku) więc jedyne co mogę poradzić to oglądanie dobrych zdjęć i wyciąganie wniosków.

Z książek - jeżeli chodzi o zdjęcia natury - osobiście podobały mi się "Landscape Photography" i "Nature Photography Field Guide" Johna Shawa (przy okazji zawierały masę dobrych zdjęć) z tym że może być ciężko je dostać w Polsce. "Krajobrazy" ze Szkoły Fotografowania NG też jakieś bardzo słabe nie były. Ale jak pisałem - na sieci jest masę dobrych zdjęć (z Afryki też) - super źródło i w dodatku za darmo...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar voriax
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Krzychu

Dziękuję za tytuły - poszperam może coś z tego znajdę.

Co to zdjęć z sieci, amatorowi trudno wyłowić źródło dobrych zdjęć w takim natłoku treści publikowanej w necie - jeśli masz coś konkretnego na myśli proszę o namiar, sam nie zdecyduję się szukać wzorców by nie nabierać manier z tych które wzorcami być nie powinny :-)

Pozdrawiam!

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Witam,

Jako, że za 1,5 miesiąca wybieram się na „safari” (z biura podruży dla przeciętnego Kowalskiego) do Kenii chciałbym odświeżyć temat i dopytać doświadczonych w kilku nurtujących mnie tematach.

Czytałem wypowiedzi (najprawdopodobniej tych, którzy nigdy nie byli) „weź najdłuższe, najlepsze, najjaśniejsze, uszczelnione tele jakie udźwigniesz…” do tego koniecznie najlepszy, najstabilniejszy, najcięższy statyw jaki udźwigniesz…

Posiadam ciężki stabilny statyw, posiadam tele Canona 400/2.8 ale chciałbym potwierdzić u tych, którzy byli, że to nie jest sprzęt na takie ‘safari’. Skąd moje podejrzenia?

1. Wspomniany zestaw (razem z resztą zabawek) waży jakieś 15-20 KG. Do samolotu mogę zabrać 20KG całkowitego bagarzu.
    2. Poruszamy się w czasie ‘safari’ mini busikami 10-cio osobowymi i na rozstawianie statywu nie ma szans?
    3. Robimy zdjęcia wychylając się przez ‘dziurę’ w dachu i o machaniu 6-cio kilowym 400/2.8 nie ma mowy (mogły by być straty w śród współpasażerów)?
    4. Czy aby na pewno potrzebne jest aż takie długie tele? Podobno na terenie parków zwierzaki są przyzwyczajone do widoku samochodów z turystami i zbliżamy się do nich na naprawdę niewielką odległość?
    5. Czy w ogóle do busika zmieszczę się z WIELKIM plecakiem i statywem?

Będę wdzięczny za odpowiedzi od tych, którzy byli i wiedzą jak w praktyce wygląda takie ‘safari’.

1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.
    9.
    Ostatnio edytowane przez bigjon ; 12-01-2010 o 15:53
    50D Kit, canon 400 F2.8 L
    http://www.jaroslawwlazly.pl