Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: program makro w 40d

Dopiero zaczyna Awatar domi

Domyślnie

piast9:
    Niestety nie mam 40D więc ciężko mi to sprawdzić. Tak naprawdę to nie mam w ogóle canona, nie licząc może kilku jego kompaktów, ale to inna sprawa zupełnie. Pytam z ciekawości, bo koleżanka właśnie zanabyła 40D i bardzo się zdziwiła, że można zrobić zdjęcia macro nie w programie kwiatka. Dla mnie to oczywiste i zacząłem jej tłumaczyć, że to program który automatycznie dobiera to i tamto, ma kilka usprawnień, ale jest właśnie dla tych, którzy nie wiedzą co i jak ustawić, by wyszło najlepiej. Nie wiedziałem za to co dokładnie robi aparat w tym trybie, by te zdjęcia "automatycznie" były możliwie najlepsze.

dziobolek:
    O jakiej urazie piszesz? To że ktoś pyta, oznacza że jest automatycznie amatorem? Tak jak Ci pisałem, sam z tego nie korzystam, bo po prostu nie mam takiej potrzeby, a ustawić potrafię wszystko sam. Jednak dzięki temu po prostu nie wiem jak to działa dokładnie, co to daje lepszego w stosunku do jakichś trybów automatycznych. Wydawało się, że pytając o canona na forum canona jest dobrym wyjściem
    Tak czy inaczej nie pytam bo chcę tego trybu używać, ale dlatego że kalkuluję sobie w głowie, czy lepiej mnie wyjdzie wyłożyć koleżance co to jest GO, skala odwzorowania, jak to dokładnie wpływa na obraz, co i jak powinna poustawiać i którego obiektywu użyć. Może jednak dla niej na razie lepiej będzie powiedzieć "używaj trybu z kwiatkiem".

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez domi Zobacz posta
    dziobolek:
    O jakiej urazie piszesz? To że ktoś pyta, oznacza że jest automatycznie amatorem?...
    To tak pro-forma, bo wiele osób źle odbiera takie teksty.
    Natomiast jeśli chodzi o macro, to powiedzmy że można się zdać na ten "kwiatek", ale niestety GO aparat za nas nie dobierze, i ten temat należy sobie przyswoić.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna Awatar domi

Domyślnie

Nie ma co się obrażać, ja tych trybów nie używam i dlatego po prostu nie wiem. Wystarczyłoby, żeby pokazywali w nich na LCD zmierzoną GO i już by była to jednak ciekawa propozycja. Tak czy inaczej pytam jakie optymalizacje są tu poczynione dla kogoś niezaawansowanego

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów