Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: program makro w 40d

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar domi

Domyślnie

Że bajer to wiem doskonale, jednak jakiekolwiek uzasadnienie musi jednak mieć. Inaczej ktoś by się wyłamał - tymczasem nikon, canon, sony, pentax i olympus - wszyscy sadzają na tarczy ten tryb jakby to nie wiem co było. No dobra, w A900 ktoś poszedł po rozum do głowy. U mnie na kilkadziesiąt tysięcy zdjęć: 50% to priorytet przysłony, 30% to manual, 15% to priorytet czasu, 5% to auto (traktuję jako szybkie wyzerowanie opcji). Na tarczy mam jeszcze portret, krajobraz, makro, sport, zachód, portret nocny - nigdy nie użyłem któregokolwiek z nich i mogłoby dla mnie ich nie być.

Jednak... widzę pewne różnice pomiędzy tymi programami. Przykładowo portret usiłuje koniecznie ustawić minimalną wartość przysłony, zmienia pomiar światła tak na centralny ważony, dodaje trochę ciepłego, żeby nie było tak grobowej miny. Z kolei np program górka z tego co widzę to dodaje kontrastu, podbija trochę barwy, ustawia balans tak, że niebo jest bardziej niebieskie.

Dlatego pytam o macro - co tu jest zmieniane? Dokładnie co jest zmieniane w 40D.
    Załóżmy, że nie wiem co to przysłona, czas, jakie są tryby naświetlania i wszystko.. mogę polegać tylko na programie automatycznym lub macro. Co ten drugi zrobi inaczej, że robal mi wyjdzie lepiej?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Po to samo po co są wszystkie tryby na prawo od kwadracika. Aby automagicznie przestawione były tryby AF, AE i wyzwalanie tak aby było to najbardziej adekwatne do typu fotografii oraz do tego, aby przesunąć program ekspozycji w którąś stronę. W makro - po to aby mieć dużą GO, w portrecie - by mieć małą, a w sporcie by mieć krótkie czasy itd.
    ...cały czas o to pytam: co dokładnie jest inne w tym trybie?

interesuje mnie:
    + pomiar światła
    + sterowanie AF
    + dobór czasu/przysłony/iso
    + kontrast/kolory/balans/wyostrzanie
    + czy opcje są zapisywane, jeśli tak to które

I takie tam. Chcę wiedzieć co mi ten program daje naprzeciw zielonego.
    Ostatnio edytowane przez domi ; 21-12-2008 o 00:09 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez domi Zobacz posta
    ...cały czas o to pytam: co dokładnie jest inne w tym trybie?
    Widzę, że Canon cofnął się nieco w instrukcjach. W mojej, do 350D, jest to z grubsza napisane, możesz sobie tam zajrzeć, w 40D jest pewnie podobnie oprócz picture styles, których 350D nie miało. A sprawdzić jest to bardzo prosto - włącz aparat, przekręć pokrętło w każdy z tych trybów. Bieżące ustawienia aparatu będziesz miał na ekraniku.

No i wydaje mi się, że domagasz się niemożliwego. Oprócz tego co w instrukcji wszyscy tu możemy tylko gdybać na podstawie obserwacji jak konkretnie aparat dobiera iso/przysłonę/czas.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Tryby tematyczne są dla amatorów-laików, którzy nie chcą - nie czują potrzeby zagłębiania się w technikalia nastaw itd., itp.
    Tacy ludzie chcą poprostu przestawić "wajchę" w odpowiednie położenie by aparat "odwalił resztę roboty".
    To takie "ułatwienie" dla tych, co z małpek się na lustereczka przesiadają.

Dzięki temu lustrzanki się lepiej sprzedają bo wydają się łatwiejsze i bardziej przyjazne w obsłudze.

Bardziej zawansowani raczej nie korzystają z tych trybów, bo wiedzą dokładnie co, jak i gdzie ustawić by, uzyskać efekt jakiego oczekują i raczej nie zadają takich pytań (bez urazy).

No i sam tryb ustawień to nie wszystko moim skromnym zdaniem.
    Wypadało by jeszcze podpiąć obiektyw macro, bo nie wszystkie się do tego nadają.
    Oczywiście próbować można z każdym...

Poprawcie mnie proszę, jeśli się mylę.
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uprawnienia umieszczania postów