Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 125

Wątek: Canon EOS 10D

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Cytat Zamieszczone przez Tequil
    chodzi mi np o kosciol...zastane swiatlo...nie zbyt jasno...
    Ja mam ustawione na 0 lub -1/3 i wychodzi OK... najlepiej wychodzi gdy uzyje FEL na to co chce miec dobrze oswietlone (np twarze w kosciele).

Btw... popraw tytul... nie ma takiego modelu jak D10 .
    czepiasz sie szczegolow

w D60 jest to zmora... nie doswietla...W 10d jest lepiej lecz przy np iso 400 800 delikatnie tylko doswietla błyskiem ,przy zastanym sodowym osweitleniu, stad musze nakladac korekcje na blysk + 1EV
    Stosuje nasadke rozpraszajaca, lecz przy E-TTLl'u nie ma to nic do tego...(nie powinna zmniejszac sily błysku)
    mhmmm...?

[ Dodano: 19-08-2004 ]
    jesli musisz zmniejszac sile błysku (jesli przepala biele) to zastosuj nasadke rozpraszajaca Wierz mi WARTO!
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tequil
    czepiasz sie szczegolow
    Diabel tkwi w szczegolach .

W 10d jest lepiej lecz przy np iso 400 800 delikatnie tylko doswietla błyskiem ,przy zastanym sodowym osweitleniu, stad musze nakladac korekcje na blysk + 1EV
    Zajrzyj czy zmiana Custom Function numer 14 ci nie pomoze

jesli musisz zmniejszac sile błysku (jesli przepala biele) to zastosuj nasadke rozpraszajaca Wierz mi WARTO!
    Chyba nie wiesz co oznacza "softbox Lumiquest" w moim podpisie?
    Uzywam juz prawie rok i doskonale wiem ze warto

Dopiero zaczyna Awatar Grippen
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie EOS 10D a fotografia w niskich temperaturach????

Witam!

Mam w koncu moje 10D , co prawda mam tez swojego analogowego EOSa, ale tak sie zastanawiam jak to jest z praca 10D w niskich temperaturach? wyjezdzam w gory zima, temperatura spada do -20, -30oC, czy 10D przezyje fotografowanie w takich warunkach? w instrukcji jest napisane od 0oC do 40oC, o ile przy 50oC raczej nic mu nie bedzie (no moze troszke wieksze szumy) o tyle przy -20oC nie mam pojecia co mu moze zamarznac...? (matryca? LCD? elektronika?). Macie jakies doswiadczenia w tej kwestii?
    Czy lepiej w gory zabierac tylko zwyklego analoga?

pozdr
    Radek

Początki nałogu Awatar santiblue
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Byl ten temat juz na forum. Doszlismy do wniosku ze na zime analogi,
    dSLR + coś tam...

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Robiłem zdjęcia zimą 10D. I absolutnie nic się nie stało. Należy tylko pamięta o tym, że zmniejsza się pojemność akumulatorów. Dlatego też dobrze mieć dwa zestawy i wymieniać tak by jeden zawsze mógł się dogrzać pod kurtką. I nie włączać aparatu bezpośrednio po wniesieniu do ciepłego pomieszczenia. (Najpierw powinien osiągnąć temp. otoczenia). Przed włączeniem należy też koniecznie sprawdzić czy nie nastąpiła gdzieś kondensacja pary wodnej.
    Robiłem zdjęcia przy temp, która schodziła poniżej –10 i tak jak napisałem nic się nie stało. Ale przy –30 byłbym raczej ostrożny. Jeżeli masz analog to lepszym rozwiązaniem na tak ekstremalne warunki wydaje mi się używanie właśnie jego.
    Próbowałem się kiedyś dowiedzieć czegoś od przedstawicieli czołowych firm w Polsce. Jedyne uwagi, jakie mieli to obniżenie sprawności akumulatorów i możliwość przekłamywania kolorów przez wyświetlacz.

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Podzielam w pelni wypoweidz MAKU
    osobiscie D60 i 10D robilem w zime i nic sie nie dzialo! nawet MICRODRIVE jakos dawal rade... choc bylo go bardziej slychac i tak jakby wolniej zapisywal - takie odnioslem wrazenie (coz Hard Drive) na dworze bylo kolo -15
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie Re: EOS 10D a fotografia w niskich temperaturach????

Cytat Zamieszczone przez Grippen
    Witam!

Mam w koncu moje 10D , co prawda mam tez swojego analogowego EOSa, ale tak sie zastanawiam jak to jest z praca 10D w niskich temperaturach? wyjezdzam w gory zima, temperatura spada do -20, -30oC, czy 10D przezyje fotografowanie w takich warunkach? w instrukcji jest napisane od 0oC do 40oC, o ile przy 50oC raczej nic mu nie bedzie (no moze troszke wieksze szumy) o tyle przy -20oC nie mam pojecia co mu moze zamarznac...? (matryca? LCD? elektronika?). Macie jakies doswiadczenia w tej kwestii?
    Czy lepiej w gory zabierac tylko zwyklego analoga?

pozdr
    Radek
    to jeszcze przede mną, choć biorąc pod uwagę, gdzie obecnie mieszkam raczej w dłuższej niż krótszej perspektywie,
    na pewno śladem analoga przy -30 st. C trzymałbym baterię w gaciach blisko klejnotów inaczej w Tatrach przy -32stC po trzech zdjęciach aparat pokazywał, że bateria już się skończyła

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

G3 robilem w zimie, nic sie nie stalo, bylo ok -15, ja bylem ok pol godziny na dworze. Aparat na statywie a nie pod kurtka , w srodku Microdrive radzil sobie bez problemow, po powrocie do domu przelezal ok godziny w sieni, a po wniesieniu domieszkania wyjalem akumulatorek i CF, zostawilem otwarty i sobie odparowywal.
    Nie wiem czy z 10D bym sie odwazyl... raczej analogiem .
    Poza tym bardzo nie lubie zim i nie chce mi sie wtedy robic zdjec (chyba ze w cieplym, przytulnym studio ).

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie 10D - owner info

Witam,
    Gdzie w setupie 10D (i co najważniejsze w jaki sposób?) wpisać Owner info?

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie Re: 10D - owner info

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Witam,
    Gdzie w setupie 10D (i co najważniejsze w jaki sposób?) wpisać Owner info?
    Oryginalnym softem Canona - ZoomBrowserem.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów