Strona 13 z 13 PierwszyPierwszy ... 3111213
Pokaż wyniki od 121 do 125 z 125

Wątek: Canon EOS 10D

Dopiero zaczyna

Domyślnie Eos 10 d

Czołem !!

Po przejrzeniu dwudziestukilku stron w dziale DSL-R postanowiłem się poddać i ... zapytać wobec braku znalezienia interesujących mnie informacji

No ale do rzeczy: postanowiłem sobie kupić jakiegoś towarzysza dla 5D.

Najlepiej APS-C i do tego tanio

Wybór padł więc na dziesiątkę.

350, 400 itp. odpadają ze wzgledu na wielkość i sposób sterowania.

W związku z tym, chciałbym spytać o kilka spraw związanych z dziesiątką, ponieważ użytkownikiem bagnetu EF jestem od niedawna (przesiadkowicz) i w związku z tym moja wiedza w powyższym temacie jest mniej niż żenująca

1) AF - jak się ma do aparatów do których mam porównanie (5D i 40D)
    2) pomiar światła - właśnie: jakieś tendencje do niedoświetlania, czy może odwrotnie
    3) rozpiętość tonalna matrycy: czyli czy dziesiątki używamy raczej "jak slajdu" czy też może można sobie troszkę w tym temacie pofolgować nie otrzymując smolistych czerni i wyżartych bieli. Oczywiście wiem, że ze względu na swój szacowny wiek dziesiątka raczej HDRów nie robi no ale ... Acha: używam wyłącznie RAWów.
    4) praca z lampą błyskową: tak jak piątka? Lepiej? Gorzej?
    5) szybkość działania/zapisu na kartę: używam Sandisków Extreme III: czy pomiędzy jednym a drugim zdjęciem zdążę wypalić całego papierosa, czy w ogóle nie ma sensu go zapalać
    6) awaryjność: wiem, że sprzęt używany, więc ryzyko ... nieznane. Ale czy są jakieś standardowe przypadłości dziesiątki
    7) współpraca z następującymi szkłami:
    - 17-40/4L
    - 24-70/2,8L
    - 70-200/2,8L (bez IS)
    - 50/1,4
    - 85/1,8

Pytam o to, bo zauważyłem dziwną prawidłowość: otóż 40D radzi sobie z kilkoma z nich znacznie gorzej niż piątka.
    Jak będzie z dziesiątką?

Uf ... długawo wyszło, no ale kto pyta nie błądzi

Oczywiście jeżeli jest coś o co nie spytałem, a co powinienem o dziesiątce wiedzieć ... będę wdzięczny mogąc przeczytać.
    Ostatnio edytowane przez Wołos ; 19-12-2008 o 11:54

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wołos Zobacz posta
    1) AF - jak się ma do aparatów do których mam porównanie (5D i 40D)
    2) pomiar światła - właśnie: jakieś tendencje do niedoświetlania, czy może odwrotnie
    3) rozpiętość tonalna matrycy: czyli czy dziesiątki używamy raczej "jak slajdu" czy też może można sobie troszkę w tym temacie pofolgować nie otrzymując smolistych czerni i wyżartych bieli. Oczywiście wiem, że ze względu na swój szacowny wiek dziesiątka raczej HDRów nie robi no ale ... Acha: używam wyłącznie RAWów.
    4) praca z lampą błyskową: tak jak piątka? Lepiej? Gorzej?
    5) szybkość działania/zapisu na kartę: używam Sandisków Extreme III: czy pomiędzy jednym a drugim zdjęciem zdążę wypalić całego papierosa, czy w ogóle nie ma sensu go zapalać
    6) awaryjność: wiem, że sprzęt używany, więc ryzyko ... nieznane. Ale czy są jakieś standardowe przypadłości dziesiątki
    7) współpraca z następującymi szkłami:
    - 17-40/4L
    - 24-70/2,8L
    - 70-200/2,8L (bez IS)
    - 50/1,4
    - 85/1,8
    Jako, że mam zarówno 10D jak i 40D mogę porównać:
    AF jest szybki, ale nie tak trafny jak w 40D (5D ma AF z 30tki, więc myśle, że też jest mocniejszy). Pomiar światła mnie jakoś nie zawodził zbyt często, nie mam do niego zastrzeżeń. Matryca jest bardzo dobra przy niskich ISO, powyżej 400 zaczyna już mocno szumieć. Moim zdaniem spokojnie można HDRy tą puszką robić - zapisuje 12bitów/kolor tak jak 5D.
    Z lampami działa bez zarzutu - testowane z 580II i najmocniejszą Sigmą (nie pamiętam symbolu).
    Szybkość zapisu - tu niestety kiepsko, nie wykorzystasz mocy tych SanDisków. Ten aparat ma jeszcze stary interfejs i pisze dość wolno. Ale jeżeli nie walisz seriami zbyt często to nie będzie Ci to przeszkadzać (w serii 9 RAWów robi szybko, a potem 1/s).
    Co do awaryjności to przez prawie trzy lata nic mu się nie działo.
    Moim zdaniem główną wadą tej puchy jest brak kompatybilności z EF-S, ale jeżeli ni masz zamiaru bawić się takimi szkłami to polecam (zwłaszcza, że teraz to grosze kosztuje).
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki za pierwszą odpowiedź !!
    Szkła mam (i zamierzam mieć) wyłącznie pełnoklatkowe więc to nie kłopot ;-)

Rozbroiła mnie informacja nt. szybkości zapisu: mój "poprzedniosystemowy" aparat zapychał się po 5 RAWach na ok. 10s

Co do HDRów - to taki żarcik miał być: HDR prosto z aparatu

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Nie no nie jest źle z tą szybkością. Aparat się nie 'zapycha', po prostu spada szybkość wykonywania zdjęć - bufor ma miejsce na 9 RAWów, jak zapchasz to potem będziesz mógł zrobić zdjęcie dopiero jak zrzuci pierwszego na kartę.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    (5D ma AF z 30tki,
    5D ma zupełnie inny układ obsługiwany przez inny procesor.

Co do meritum to:
    1. AF generalnie nie zachwyca - szczególnie w ciemnych miejscach, a i układ punktów nie jest zbyt szczęśliwy.
    2. Nie miałem zastrzeżeń
    3. Jak wyżej.
    4. Gorzej - 10D nie ma ETTL-a II - ja tego nie byłem w stanie opanować .
    5. Tak . Nie ma co się oszukiwać - jest wolny - w niektórych sytuacjach denerwująco.
    6. Tutaj napiszę tak - pancerność tego korpusu przypominała pod wieloma względami jedynki.
    7. Nie miałem zastrzeżeń.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 20-12-2008 o 01:13
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 13 z 13 PierwszyPierwszy ... 3111213

Uprawnienia umieszczania postów