Pokaż wyniki od 1 do 10 z 125

Wątek: Canon EOS 10D

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna

Domyślnie Eos 10 d

Czołem !!

Po przejrzeniu dwudziestukilku stron w dziale DSL-R postanowiłem się poddać i ... zapytać wobec braku znalezienia interesujących mnie informacji

No ale do rzeczy: postanowiłem sobie kupić jakiegoś towarzysza dla 5D.

Najlepiej APS-C i do tego tanio

Wybór padł więc na dziesiątkę.

350, 400 itp. odpadają ze wzgledu na wielkość i sposób sterowania.

W związku z tym, chciałbym spytać o kilka spraw związanych z dziesiątką, ponieważ użytkownikiem bagnetu EF jestem od niedawna (przesiadkowicz) i w związku z tym moja wiedza w powyższym temacie jest mniej niż żenująca

1) AF - jak się ma do aparatów do których mam porównanie (5D i 40D)
    2) pomiar światła - właśnie: jakieś tendencje do niedoświetlania, czy może odwrotnie
    3) rozpiętość tonalna matrycy: czyli czy dziesiątki używamy raczej "jak slajdu" czy też może można sobie troszkę w tym temacie pofolgować nie otrzymując smolistych czerni i wyżartych bieli. Oczywiście wiem, że ze względu na swój szacowny wiek dziesiątka raczej HDRów nie robi no ale ... Acha: używam wyłącznie RAWów.
    4) praca z lampą błyskową: tak jak piątka? Lepiej? Gorzej?
    5) szybkość działania/zapisu na kartę: używam Sandisków Extreme III: czy pomiędzy jednym a drugim zdjęciem zdążę wypalić całego papierosa, czy w ogóle nie ma sensu go zapalać
    6) awaryjność: wiem, że sprzęt używany, więc ryzyko ... nieznane. Ale czy są jakieś standardowe przypadłości dziesiątki
    7) współpraca z następującymi szkłami:
    - 17-40/4L
    - 24-70/2,8L
    - 70-200/2,8L (bez IS)
    - 50/1,4
    - 85/1,8

Pytam o to, bo zauważyłem dziwną prawidłowość: otóż 40D radzi sobie z kilkoma z nich znacznie gorzej niż piątka.
    Jak będzie z dziesiątką?

Uf ... długawo wyszło, no ale kto pyta nie błądzi

Oczywiście jeżeli jest coś o co nie spytałem, a co powinienem o dziesiątce wiedzieć ... będę wdzięczny mogąc przeczytać.
    Ostatnio edytowane przez Wołos ; 19-12-2008 o 11:54

Uprawnienia umieszczania postów