Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 125

Wątek: Canon EOS 10D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez santiblue
    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Vitez. Pytanko jeszcze o MDriva. Jak sie zachowuje zima? Wszedzie maja podane temp pracy od 0st Celsjusza. Nie szkodzi im ponizej w mrozny dzien w plenerze?
    A w instrukcji aparatu jaka masz podana temp jego pracy?
    Czyli po odpowiedzi rozumiem ze zima nie wychodzisz z domu z aparatem jak jest ponizej 0st....
    Raz wyszedlem z G3... zanim przeczytalem co z nim sie moze stac (MD tez w nim wtedy byl i na szczescie obylo sie bez zadnych awarii).
    Od tej pory nie wychodze, szczegolnie z moja drozsza zabawka - 10D.
    Po pierwsze - ja osobiscie nie cierpie zimy.
    Po drugie - naprawa zamarznietego LCD to spora kasa.
    Po trzecie - naprawa popekanych z zimna (a wlasciwie ze zmiany temperatur) ukladow w srodku (w tym matrycy) to jeszcze drozsza sprawa.

Myslisz ze producent podal takie temperatury pracy z kaprysu? By na zlosc zakazywac fotografom focenia w zimie?
    Nie... sa to ograniczenia technologiczne aparatu.

Jesli bym koniecznie MUSIAL zrobic zdjecie w zimie to aparat pod kurtke, wyciagnac na max 2-3 sek by zrobic szybkie ujecie i z powrotem pod kurtke, a potem w sluzie jakiejs potrzymac by sie na pewno temperatura wyrownala (np przedsionku) i powycierac z zaparowan.

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

I to był właśnie mój największy dylemat przed zakupem cyfry.
    Też nie lubię zimy ale tylko w mieście. Uwielbiam narty i nie wyobrażałem sobie takiej sytuacji że nie będę mógł używać wymarzonego aparatu na nartach. Pisałem do różnych przedstawicieli różnych producentów i jedyne przeciwwskazania odnośnie niskich temperatur jakie od nich otrzymałem to możliwość przekłamywania kolorów przez wyświetlacz w niskich (to mi w ogóle nie przeszkadzało) oraz znaczne obniżenie sprawności akumulatorów (to jest problem ale można sobie z nim poradzić trzymając zapasowy pod kurtką i wymieniając co jakiś czas).
    Sprawdziłem to wszystko sam na sobie i faktycznie ze sprzętem nic się nie stało. Należy też na pewno pamiętać o okresie kwarantanny po wniesieniu sprzętu do ciepłego pomieszczenia – nie należy go zbyt szybko włączać a najlepiej usunąć akumulator i poczekać aż body uzyska temp otoczenia i znikną wszystkie zaparowania (a najlepiej dla pewności jeszcze dłużej) samo powycieranie aparatu nic nie da bo to co najwrażliwsze jest w jego wnętrzu i jest niedostępne.

Początki nałogu Awatar santiblue
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Hm. Ja juz dwa sezony z cyfrowka latalem zima przy wiekszych i mniejszych mrozach i bylo ok. Kolorki super, sprzet super, akku to fakt krocej trzyma. Ale latalem z CF a nie MicroDrivem stad moje pytanie. Ale z lustrzanka to chyba jednak bede sie bal wyjsc. Ale do zimy jeszcze troch i zobaczmy.
    dSLR + coś tam...

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Na zimę to będę miał jakies EOS 50 czy 30. :P
    Nikon od 14/09/09
    ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
    http://photography.moridin.pl
    http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mori
    Na zimę to będę miał jakies EOS 50 czy 30. :P
    A ja siostrze zabiore Kieva 8) i w koncu cz-b pocwicze

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wlasnie. To calkiem fajny pomysl na analoga sie przesiasc zima
    dSLR + coś tam...

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie 10D a pomiar błysku...

jak sobie radzicie w reportazu z niezadowalajacym pomiarem błysku (tendencja do niedoświetlen)...
    osobiscie dopalam 1EV na lampie i wtedy jest w miare ok
    Stosuje nasadke plastikowo PRO SOFT
    Na Programie rzadko kiedy robie...
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ostatnio ( 1.5tyg temu ) robilem wieczorem zdjecia z imprezy w miescie. Z 550ex na 10D. i na 30 zdjec jedno mialem niedoswietlone moze. A i tak mialem na lampie ustawione -2/3 . Mam nasadke OmniBounca.
    Ja ma mz kolei jak pierwszy raz pstrykalem problem z przeswietleniami i dlatego redukuje do -2/3 lub nawet -1 sile blysku. Dziwne.
    dSLR + coś tam...

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ostatnio ( 1.5tyg temu ) robilem wieczorem zdjecia z imprezy w miescie. Z 550ex na 10D. i na 30 zdjec jedno mialem niedoswietlone moze. A i tak mialem na lampie ustawione -2/3 . Mam nasadke OmniBounca.
    Ja ma mz kolei jak pierwszy raz pstrykalem problem z przeswietleniami i dlatego redukuje do -2/3 lub nawet -1 sile blysku. Dziwne.
    OK. jesli jest ciemno - tło ciemne to wszytsko jest ok lecz chodzi mi np o kosciol...zastane swiatlo...nie zbyt jasno...
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tequil
    chodzi mi np o kosciol...zastane swiatlo...nie zbyt jasno...
    Ja mam ustawione na 0 lub -1/3 i wychodzi OK... najlepiej wychodzi gdy uzyje FEL na to co chce miec dobrze oswietlone (np twarze w kosciele).

Btw... popraw tytul... nie ma takiego modelu jak D10 .

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów