Ja spotkałem taki problem. Ale bardziej denerwujące przy pomiarze światła (zwłaszcza zimą) jest ograniczenie korekty ekspozycji tylko do +2. Wygodnie jest ustawić +2,5 i mierzyć na śnieg...
Ja spotkałem taki problem. Ale bardziej denerwujące przy pomiarze światła (zwłaszcza zimą) jest ograniczenie korekty ekspozycji tylko do +2. Wygodnie jest ustawić +2,5 i mierzyć na śnieg...
podrecznikowo mozesz mierzyc +2EV na lekko ocieniony snieg (jak sa jakies drobne krzaczki czy cos w ten desen). w praktyce regula sie sprawdza. a przynajmniej w przypadku RAW-ow - z tym ze tutaj 10D ma troche wiecej rozpietosci w swiatlach. na uzytek JPEG-ow dobrze by bylo uprzednio sprawdzic czy sie jasne partie zmieszcza w rozpietosci tonalnej matrycy. akurat mnie osobiscie JPEG-i broszka, bo poza zdjeciami do aukcji allegro tego formatu nie uzywam ;-)Zamieszczone przez Tomasz Golinski
ta dodatkowa dzialka korekty moglaby sie przydac, ale w moim przypadku nie jest to cos bez czego nie mozna zyc. znacznie bardziej doskwiera mi krotka blokada AE i brak uczciwego spota![]()
Ogromna wiekszosc fotografow ktorych znam i ktorzy korzystaja z systemu strefowego by radzic sobie z kontrastami - uzywa trybu M tylko i wylacznie oraz recznego swiatlomierza punktowego.Zamieszczone przez akustyk
Wyglada mi to na to ze sam sobie kladziesz klody pod nogi - probujesz obejsc ograniczenia aparatu na swoj sposob, niezbyt zgodny z tym "jak to inni robia", niezbyt wygodnie ci to wychodzi i zwalasz wine na inzynierow Canona zamiast na siebie - ze niewlasciwych, nieskutecznych metod obchodzenia problemow i ograniczen ze sprzetem wybierasz.
Czyli - swiatlomierz punktowy reczny i tryb M, i zapominasz o problemie ze zbyt krotkim czasem trwania blokady ekspozycji... albo przesiadz sie na D70 ktory ma spota![]()
Vitez, jasne. Można kupować nowoczesne body i korzystać z niego jak z zenita. Ale, czy o to chodzi?
Nie można już ponarzekać na ograniczenia aparatu? Inżynierowie kanona to autorytety?probujesz obejsc ograniczenia aparatu na swoj sposob
sens kupowania swiatlomierza punktowego, kosztujacego zreszta kupe kasy, gdy w korpus wbudowany jest calkiem porzadny swiatlomierz (z tym defektem ze bez spota) jakos do mnie nie przemawia. za te kilkaset zlotych mozna sfinansowac wyjazd na focenie w gory albo kupic jakis sprzet.Zamieszczone przez Vitez
inna kwestia, ze jak sie korzysta z filtrow np. polowkowych (sam korzystam bardzo intensywnie) to swiatlomierz zewnetrzny staje sie dosc ciezkim w uzyciu urzadzeniem, a trafnosc pomiaru z jego pomoca staje sie znacznie mniejsza.
zbyt drogo a za male korzysci
jesli chodzi o tryb manualny - tez nie jest to rozwiazanie, szczegolnie przy zmiennym swietle. dobrym przykladem jest pochmurny dzien zimowy. zreszta, wystarczy poobserwowac pomiary jak sie zalozy teleobiektyw. wygoda pracy w M jest zbyt mala i w wielu sytuacjach wrecz uniemozliwia to w ogole trafne naswietlenie zdjecia.
szczerze mowiac, to mam swoje przyzwyczajenia i nie bardzo zwracam uwage na to "jak to robia inni". nie zwalam winy na inzynierow, ale uwazam ze kilkusekundowa blokada to glupia decyzja. bardzo czesto mi sie zdarza, ze to nie wystarcza. w efekcie aparat staje sie przeszkoda w przygotowaniu zdjecia a nie pomoca. no a to chyba nie o to chodzi. nie jest to chyba wielkim wyzwaniem dla inzynierow Canona, by umozliwic dluzsza blokade np. przez zaproponowane Cfn. taki bylby moj wlasny wklad w "wishlist" a propos EOS-a 30DZamieszczone przez Vitez
przed 10D mialem Minolte w ktorej blokada ekspozycji trzymala do usr.. smierci (akumulatorow). wiec jak widac mozna.
To tak na podsumowanie napisze ze bywaly sytuacje ze i mi by sie dluzsza blokada przydala wiec dopisze sie do tej wishlistZamieszczone przez akustyk
![]()
Ale te sytuacje nie byly na tyle czeste by az tak marudzic 8) - po prostu naciskalem guzik jeszcze raz.
1. ostrzenie na nieskonczonosc i pchanie przeslony do 11 jest najgorszym mozliwym pomyslem.Zamieszczone przez Mori
raz, ze f11 wcale nie zawsze wystarcza do zmieszczenia wszystkiego w glebii ostrosci (zdarza mi sie wrzuca bliskie pierwsze plany, gdzie konieczne jest z f16)
dwa, ze wybranie akurat nieskonczonosci na ogniskowanie jest kompletnie bez sensu. tracisz w ten sposob okolo 2/3 obszaru ostrosci. polecam poszperac w Google'ach pod haslem hiperfokalna i dobrze sie tego nauczyc.
2. akurat pod tym wzgledem wykazalbym troche wiary w Canona. czemu? obejrzyjcie instrukcje 10D (s. 165) jak dziala tryb <P>. dodajcie do tego zdolnosc aparatu do odgadniecia wlasciwej przeslony na podstawie oszacowan odleglosci z punktow pomiarowych (dostepne dla uzytkownika w trybie <A-DEP>)... moze sie myle, ale niewykluczone, ze ten aparat jest madrzejszy w trybie zielonym niz wielu uzytkownikow :-)
3. ergo: potestowac, poogladac. osobiscie i tak w 95% przypadkow pracuje w <A>, ale nie jestem pewien, ze ten nawyk jest w pelni sluszny ;-) czasem warto zrzucic na jakis automat i zaufac aparatowi - po to wymyslono gotowce, zeby czlowiek mogl sie skupic na scenie i kadrze a nie na "technikaliach". nie wiem co bedzie gdy w procesory cyfrakow wbudowana zostanie analiza kadrow i uzytkownik bedzie tylko musial postepowac wedlug wskazan jakiegos milego, damskiego glosiku z glosnika aparatu... ;-) poki co, robmy to w czym jestesmy najlepsi i pozwolmy elektronice sobie pomagac ;-)
Akustyk ma rację. Blokada powinna trwać do końca świata i o jeden dzień dłużej. Anulowanie blokady mogło by być zrealizowane przez ponowne naciśnięcie * lub automatycznie po wykonaniu zdjęcia. A jeśli już blokada nie trwała by wiecznie to chociaż można było rozwiązać to przez wydłużenie tych 5 sekund do 10 czy 15 w zaawansowanych ustawieniach aparatu. Są to niby mało istotne szczegóły, ale jak wszyscy wiemy diabeł tkwi w szczegółach i to one świadczą o klasie danego produktu.
Prosze o pomoc .Jestem posiadaczem analoga canon 3000n i zalezy mi na foto przyrody a szczegolnnie ptakow.Zamierzam dokupic obiekyuw sigma 70-200 f.2,8 APO EX HSM lub sigme 135-400 APO 4,5-5,6.Wiem ze do ptakow to troche malo chyba ze konwerter.Ale to mi bardzo przedrozy cala zabawe.Mam pytanie czy kupujac np canona 10D z standardowym obiektywem problem z foto ptakow czasowo (do kupna nowego obiektywu zniknie?0Chodzi mi o to ze znajomy pokazywal mi zblizenia z Minolty (zoom 10) i tam ptak siedzacy np 50 m od nas po zblizeniu byl niemal caly w kadrze.Prosze o pomoc,czy sam zoom w aparatach cyfrowych starcza do focenia ptakokw czy koniecznie nalezy kupic obiektyw tak jak w analogu.Pomozcie mi bo jestem poczatkujacym fotoamatorem i pogubilem sie w tym wszystkim.Slonka.
Nie do końca rozumiem problem (i długi tekst napisany jednym ciągiem niespecjalnie w tym pomaga) ale...
"Zoom x10" to mniej więcej odpowiednik 400mm na długim końcu. Czyli 135-400 powinna być OK na początek. Ja próbowałem trochę 70-200, ale to nadaje się raczej tylko do zabaw typu mewy w porcie itp., nie do "prawdziwych" zdjęć ptaków.Zamieszczone przez slonkaap
O ile wiem to do 10D nie było żadnego obiektywu kitowego. Chyba że przez "standardowy obiektyw" rozumiesz 50/1.8?Zamieszczone przez slonkaap