Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 125

Wątek: Canon EOS 10D

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Problem?

Kwestia przyzwyczajenia.
    Używam cały czas * i na tyle mam opalcowany aparat, że jak mi się dłużej zejdzie to jeszcze raz pstryknę * i problemu nie ma.
    //mj

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    [...]moze i jest fajna ale 5 sekund blokady (na oko, nie mierzylem ze stoperem) jest w wielu sytuacjach zdjeciowych o kant d..y, bo zanim czlowiek na spokojnie przekadruje, skoryguje przeslone itd. itp. to dawno blokada spadnie...
    No jesli ktos najpierw blokuje ekspozycje a dopiero potem obmysla jak kadr skomponowac i co w ogole chce w nim zlapac to masz racje... uciazliwa sprawa, prawdziwy "pain in the ass" ;-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    No jesli ktos najpierw blokuje ekspozycje a dopiero potem obmysla jak kadr skomponowac i co w ogole chce w nim zlapac to masz racje... uciazliwa sprawa, prawdziwy "pain in the ass" ;-)
    nie kazdy pracuje w trybie usrednionym. niektorzy czasem potrzebuja zlapac pomiar spoza srodka kadru.
    www albo tez flickr

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie kazdy pracuje w trybie usrednionym. niektorzy czasem potrzebuja zlapac pomiar spoza srodka kadru.
    Co nie zmienia faktu, ze mozna najpierw pomyslec, przymierzyc sie "na sucho", a dopiero potem blokowac ekspozycje poza kadrem, przekadrowac i docisnac spust do konca.
    Czasu zajmuje niewiele wiecej, efekty na pewno lepsze... no i ile fakow sie oszczedza w trakcie

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Co nie zmienia faktu, ze mozna najpierw pomyslec, przymierzyc sie "na sucho", a dopiero potem blokowac ekspozycje poza kadrem, przekadrowac i docisnac spust do konca.
    Czasu zajmuje niewiele wiecej, efekty na pewno lepsze... no i ile fakow sie oszczedza w trakcie
    tak zdaje sie rozumie sie slowo "przekadrowac", ktorego uzylem oryginalnie. nigdzie nie napisalem, ze najpierw robie pomiar swiatla a potem dobieram kadr. ten (niezbyt madry MSZ) pomysl wyszedl akurat z twojej strony
    www albo tez flickr

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ale kurcze... czy w Cfn nie mozna bylo dodac opcji dlugotrwalej blokady ekspozycji?
    Przeciez jest... mozesz zmienic sobie przypisanie tego co ma byc pod spustem migawki... nie pamietam numeru CFn - ale ona jest wlasnie dla tych co marudza ze niewygodne jest blokowanie * lub ze niewygodne jest to ze nie jest blokowana ekspozycja od razu spustem migawki.
    Ja sie pare razy bawilem zamieniajac miejscami ze soba spust migawki a * = pod spustem mialem AE lock a pod * AF lock - calkiem wygodne w niektorych sytuacjach ale treba sie przyzwyczajac . A oprocz zamiany ich miejscami jest jeszcze pare ustawien ktorych nie testowalem - moze wam podpasuje? Najpierw sie pobawcie ta CFn a pozniej psioczcie :P

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Przeciez jest... mozesz zmienic sobie przypisanie tego co ma byc pod spustem migawki... nie pamietam numeru CFn - ale ona jest wlasnie dla tych co marudza ze niewygodne jest blokowanie * lub ze niewygodne jest to ze nie jest blokowana ekspozycja od razu spustem migawki.:P
    no tak, ale ja dokladnie nie o tym mowilem.
    tak jak pisalem wczesniej, to co mi doskwiera to czas trwania blokady ekspozycji. i tego w Cfn nie ma 10D. polozenie przycisku akurat MSZ jest bardzo logiczne i wygodne, zreszta spojne z tym co Canon robi w wielu korpusach. a i nie tylko Canon[/b]

[ Dodano: 21-12-2004 ]
    a to czy musze trzymac caly czas palucha na jednym przycisku czy drugim nic nie zmienia. jak bede potrzebowal poprawic noge statywu to palucha i tak zdejme i tak, co przy braku normalnej, dlugotrwalej blokady oznacza koniecznosc ponownego "gibania" aparatem i celowania w punkt referencyjny pomiaru...

jak ktos ma wezyk spustowy, to zmiana przycisku na migawkowy ma sens i rozwiazuje problem (nie calkiem ale juz "dostatecznie pod wzgledem zastosowan praktycznych" ;-) ). niestety, osobiscie ww. druta jeszcze nie posiadam
    www albo tez flickr

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nigdzie nie napisalem, ze najpierw robie pomiar swiatla a potem dobieram kadr. ten (niezbyt madry MSZ) pomysl wyszedl akurat z twojej strony
    Ten pomysl byl wynikowa dedukcji - skoro napisales, ze 5 sekund to za malo, zeby po zblokowaniu ekspozycji przekadrowac i wyzwolic migawke ;-) Ja sobie nie wyobrazam tak dlugiego kombinowania z przemyslanym wczesniej kadrem.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Ten pomysl byl wynikowa dedukcji - skoro napisales, ze 5 sekund to za malo, zeby po zblokowaniu ekspozycji przekadrowac i wyzwolic migawke ;-) Ja sobie nie wyobrazam tak dlugiego kombinowania z przemyslanym wczesniej kadrem.
    a ja sobie jak najbardziej wyobrazam. naswietlam korzystajac z systemu strefowego gdzie jak wiadomo wlasciwy pomiar jest bardzo wazny. tym bardziej, ze czesto robei zdjecia w warunkach mocno kontrastowych. wobec braku uczciwego spota w aparacie (ktory z rownie niezrozumialych dla mnie powodow nie znalazl sie w badz co badz profesjonalnym korpusie) musze czesto szukac w miare jednolitego referencyjnego wycinku z dala od centrum kadru.

a ze nie pstrykam zdjec na pale tylko sie 10 razy zastanawiam przed otwarciem migawki, to te kilka sekund blokady bardzo czesto okazuje sie zbyt krotkie. o ile z brakiem spota mozna sobie poradzic (nosze zawsze szara karte w plecaku awaryjnie), to tak glupiej decyzji inzynierow Canona zwyczajnie nie potrafie zrozumiec, bo stosunkowo czesto przeszkadza mi w fotografowaniu. ot i cala filozofia
    www albo tez flickr

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Coz, moze sie jeszcze po prostu nie spotkalem z okolicznosciami, w ktorych te 5 sekund mogloby sie okazac zbyt krotkim czasem ;-) Pazywiom pasmotrim ;-)

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów