Dzięki!Zamieszczone przez sal
Czy to się odbywa z poziomu PC poprzez link USB?
Dzięki!Zamieszczone przez sal
Czy to się odbywa z poziomu PC poprzez link USB?
Tak. Musisz podpiąć aparat po USB. Potem afair 'Camera' i 'My Camera Settings'.Zamieszczone przez Jurek Plieth
po co zmieniac ?![]()
Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|
Nie zmieniać, tylko wpisać w 'puste miejsce'Zamieszczone przez Tequil
![]()
Jak jest (jak powinno być) z blokadą ekspozycji po naciśnięciu do połowy spustu migawki? Zauważyłem mianowicię, że blokada działa tylko i wyłącznie w trybie matrycowym (Evaluative). Dla mnie jest to bez sensu, a na dodatek instrukcja nic nie wspomina na temat takiej zależności.
Czy to ułomność tylko mojego egzemplarza?
a to dobre,
nie zwróciłem wcześniej na to uwagi, jak mi się ekspozycja przestawiała, to automatycznie blokowałem "gwiazdką". Mam dokładnie tak samo jak ty, w spuście migawki tylko przy pomiarze matrycowym. Sprawdzałem speclajnie na mojej 50-tce i działa równo na wszystkich rodzajach pomiaru światła.
czyżby kolejny zabieg Canona, aby mieć co usprawniać (vide burst w trybie RAW)![]()
![]()
To wcale nie jest bez sensu - do blokowania ekspozycji generalnie służy przycisk "*"Zamieszczone przez Jurek Plieth
A naciśnięcie spustu migawki do połowy blokuje autofokusa - tylko że w trybie Evaluative jest powiązanie aktywnego punktu AF z pomiarem światła - więc blokada AF wymusza blokowanie ekspozycji...
Nie jestem teraz pewien, ale chyba widziałem w instrukcji coś na ten temat... a może się mylę... kiedy to ja widziałem ostatnio instrukcję... (???)
[ Dodano: 18-12-2004, 16:55 ]
Nie znam niestety "50"... czy ma możliwość niezależnej blokady ekspozycji i AF różnymi przyciskami ?Zamieszczone przez Kubaman
blokada ekspozycji to jest cos, czego ogolnie nie moge strawic w Canonie. * moze i jest fajna ale 5 sekund blokady (na oko, nie mierzylem ze stoperem) jest w wielu sytuacjach zdjeciowych o kant d..y, bo zanim czlowiek na spokojnie przekadruje, skoryguje przeslone itd. itp. to dawno blokada spadnie... a tryb Manual nie zawsze jest najwygodniejszy
ja rozumiem, ze Canon probuje trafic do reporterow, ale kurcze... czy w Cfn nie mozna bylo dodac opcji dlugotrwalej blokady ekspozycji?
Ja przyzwyczaiłem się do blokady ekspozycji w 650. Trwa tak długo, jak naciśnięta jest *. Może mniej wygodne, ale rozwiązuje problem czasu trwania.
nie jest to rozwiazanie. w cyfrze kciuk potrzebny jest do obslugi kolka, wzglednie joysticka. moze i da sie przyzwyczaic, tylko po co? z dlugotrwala blokada ekspozycji pracuje sie znacznie wygodniej i aparat jest tym czym powinien byc - pomoca w fotografowaniu, nie przeszkoda. pod tym akurat wzgledem (nie tylko zreszta) Canon mnie mocno wkurza...![]()