Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 125

Wątek: Canon EOS 10D

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Re: 10D - owner info

Cytat Zamieszczone przez sal
    Oryginalnym softem Canona - ZoomBrowserem.
    Dzięki!
    Czy to się odbywa z poziomu PC poprzez link USB?

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie Re: 10D - owner info

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Czy to się odbywa z poziomu PC poprzez link USB?
    Tak. Musisz podpiąć aparat po USB. Potem afair 'Camera' i 'My Camera Settings'.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

po co zmieniac ?
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tequil
    po co zmieniac ?
    Nie zmieniać, tylko wpisać w 'puste miejsce'

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie 10D - blokada ekspozycji

Jak jest (jak powinno być) z blokadą ekspozycji po naciśnięciu do połowy spustu migawki? Zauważyłem mianowicię, że blokada działa tylko i wyłącznie w trybie matrycowym (Evaluative). Dla mnie jest to bez sensu, a na dodatek instrukcja nic nie wspomina na temat takiej zależności.
    Czy to ułomność tylko mojego egzemplarza?

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a to dobre,
    nie zwróciłem wcześniej na to uwagi, jak mi się ekspozycja przestawiała, to automatycznie blokowałem "gwiazdką". Mam dokładnie tak samo jak ty, w spuście migawki tylko przy pomiarze matrycowym. Sprawdzałem speclajnie na mojej 50-tce i działa równo na wszystkich rodzajach pomiaru światła.

czyżby kolejny zabieg Canona, aby mieć co usprawniać (vide burst w trybie RAW)
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Coś już napisał
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie Re: 10D - blokada ekspozycji

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    ...blokada działa tylko i wyłącznie w trybie matrycowym (Evaluative). Dla mnie jest to bez sensu...
    To wcale nie jest bez sensu - do blokowania ekspozycji generalnie służy przycisk "*"
    A naciśnięcie spustu migawki do połowy blokuje autofokusa - tylko że w trybie Evaluative jest powiązanie aktywnego punktu AF z pomiarem światła - więc blokada AF wymusza blokowanie ekspozycji...

Nie jestem teraz pewien, ale chyba widziałem w instrukcji coś na ten temat... a może się mylę... kiedy to ja widziałem ostatnio instrukcję... (???)

[ Dodano: 18-12-2004, 16:55 ]
    Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Sprawdzałem speclajnie na mojej 50-tce i działa równo na wszystkich rodzajach pomiaru światła
    Nie znam niestety "50"... czy ma możliwość niezależnej blokady ekspozycji i AF różnymi przyciskami ?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

blokada ekspozycji to jest cos, czego ogolnie nie moge strawic w Canonie. * moze i jest fajna ale 5 sekund blokady (na oko, nie mierzylem ze stoperem) jest w wielu sytuacjach zdjeciowych o kant d..y, bo zanim czlowiek na spokojnie przekadruje, skoryguje przeslone itd. itp. to dawno blokada spadnie... a tryb Manual nie zawsze jest najwygodniejszy

ja rozumiem, ze Canon probuje trafic do reporterow, ale kurcze... czy w Cfn nie mozna bylo dodac opcji dlugotrwalej blokady ekspozycji?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja przyzwyczaiłem się do blokady ekspozycji w 650. Trwa tak długo, jak naciśnięta jest *. Może mniej wygodne, ale rozwiązuje problem czasu trwania.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nie jest to rozwiazanie. w cyfrze kciuk potrzebny jest do obslugi kolka, wzglednie joysticka. moze i da sie przyzwyczaic, tylko po co? z dlugotrwala blokada ekspozycji pracuje sie znacznie wygodniej i aparat jest tym czym powinien byc - pomoca w fotografowaniu, nie przeszkoda. pod tym akurat wzgledem (nie tylko zreszta) Canon mnie mocno wkurza...
    www albo tez flickr

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów