Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 125

Wątek: Canon EOS 10D

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

W "Zielonym" nic nie działa tak jak trzeba.
    Wszystko jest średnie, to tak jakbyś robił zdięcie kostką masła.
    A pozatym zapisuje tylko w JPG. RAW jest niedostepny.
    W programach tematycznych np w sport nie ma możliwości właczenia błysku itp.
    Szkoda gadać.
    :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
    //mj

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

A w jakim najczęściej pracujesz trybie ?

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Na Zenicie nie dało się pracować inaczej niz na Manualu.
    Z 10 D nie mam jeszcze żadnego doświadczenia praktycznego, czysto teoretyczne - po przeczytaniu instrukcji.

Ale proponuję korzystajcie z Manuala, ewentualnie z preselekcji przesłony, czy czasu.
    //mj

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie 10D i wielkość plików

Ile zajmuje przeciętny plik w formacie RAW+JPG, a ile sam JPG w najwyższej jakości ? Pytam bo zastanawiam się jakiej wielkości kartę kupować. I drugie pytanie powiązane z pierwszym. Zauważyłem że są już dostępne karty CF o pojemniści 1GB. Są także tej wielkości dyski Microdrive. Co zatem lepiej kupić ? Są jakieś różnice w prędkości zapisu, uszkodzalności tych nośników itp. Z góry dzięki za wyjaśnienia.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: 10D i wielkość plików

Cytat Zamieszczone przez Shadow
    Ile zajmuje przeciętny plik w formacie RAW+JPG, a ile sam JPG w najwyższej jakości ?
    RAW+smallest JPG ok 6MB, najlepszy JPG ok 3.5MB.

I drugie pytanie powiązane z pierwszym. Zauważyłem że są już dostępne karty CF o pojemniści 1GB. Są także tej wielkości dyski Microdrive. Co zatem lepiej kupić ? Są jakieś różnice w prędkości zapisu, uszkodzalności tych nośników itp. Z góry dzięki za wyjaśnienia.
    Wielokrotnie walkowany temat ale ci streszcze:
    a) Zwykle karty CF sa wolniejsze (predkosc odczytu/zapisu) od Microdrive, a Microdrive sa wolniejsze od kart CF typu HighSpeed, Ultra itp.
    b) Microdrive ma falszywa reputacje bardziej podatnego na uszkodzenia, prawda jest taka ze uszkodzisz go powazniej dopiero gdy pierdykniesz z taka sila ze uszkodzisz rowniez aparat wiec co za roznica... tylko taka ze po zniszczeniu aparatu z CF masz szanse jeszcze jakies zdjecia wyciagnac - minimalna przewaga nad MD (Microdrive) ale jednak
    c) Microdrive ma rowniez falszywa opinie bardziej pradozernego - owszem jest to zauwazalne ale tylko gdy pracujesz na bateriach alkalicznych. Ja na akumulatorach dedykowanyh (nie-paluszki) - G3 i 10D na jednym potrafie zrobic ok 500zdjec. Tyle samo na CF - niezauwazalna roznica poboru mocy.

Wniosek - po ponad poltora roku uzywania MD wszystkim polecam bo ma najlepszy stosunek pojemnosc/cena a wbrew pozorom nie trzeba go traktowac jak jajko tylko dbac tak samo jak o aparat.

Początki nałogu Awatar santiblue
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam. Jestem nowy na forum. Tzn. od dluzszego czasu sledze co sie dzieje ale to moj pierwszy post.
    Vitez mam pytenie moze troche OT i sorki za to ale jak juz mowa o MD to sie zapytam.
    Do nedawna posiadalem S1 IS i 512MB Hitachi MD, teraz przesiadlem sie na 300D z tym samym MD.
    W S1 po uruchomieniu aparatu dysk pstrykal kilka razy ( cos jak brak pozycjonowania - w 3.5" hdd ) ale za kazdym razem sie zalaczal normalnie.
    W 300D mam duze problemy. Na zimnym starcie ( po nocy np. ) musze sie nawyciagac baterii i nawkladac spowrotem bo konczy sie komunikatem o bledzie karty. Za ktoryms razem zaskoczy i dziala juz ok. NIe ma bad sectorow i w czytniku dziala normalnie.
    Moje pytanie brzmi. Czy Twoj MD tez "pstryka" kilka razy po wlaczeniu aparatu czy poprostu zalacza sie normalnie jak zwykla CF?
    Dzieki i pozdrawiam
    dSLR + coś tam...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

po wlozeniu i odpaleniu aparatu slychac jak sie MD rozkreca.. zmien MD w takim razie, skoro cos nie gra

co do ilosci zdjec - na 1gb wejdzie:
    - RAW+jpeg maly - ok. 130
    - JPEG - ok. 420

podaje w przyblizeniu bo nie chce mi sie wstac po aparat i sprawdzic dokladnie ;-)

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Ile zajmuje przeciętny plik w formacie RAW+JPG, a ile sam JPG w najwyższej jakości ? Pytam bo zastanawiam się jakiej wielkości kartę kupować. I drugie pytanie powiązane z pierwszym. Zauważyłem że są już dostępne karty CF o pojemniści 1GB. Są także tej wielkości dyski Microdrive. Co zatem lepiej kupić ? Są jakieś różnice w prędkości zapisu, uszkodzalności tych nośników itp. Z góry dzięki za wyjaśnienia.
    Na karcie 512MB, która formatuje się na 488MB (to zasługa przelicznika 1000 na 1024)
    można zapisać
    RAW + Lmax JPEG - 58 fotek.
    Samych JPEG w najwyższej jakości zajmuje od 1,5 MB do ponad 3MB, w zależności od czułości ISO i tego co się robi. Średnio na 512 MB karcie wchodzi około 200 JPEG najwyższej jakości.
    //mj

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

mozna oczywiscie po wgraniu hacka zmieniac kompresje RAW i wielkosc, oraz pod SET przyporzadkowac zmiane rozdzialki i w kazdej chwili nia sie poslugiwac!
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

A do 10D jest taki HACK?
    //mj

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów