Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Awaria baterii przy ładowaniu filmu

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Potrzebna jest do tego wyciągarka lub dwie ucięte końcówki innego filmu, których używa się jako "szczypiec".
    Można się również udać do punktu usługowego i poprosić o wydłubanie końcówki. Na ogół przystają w miarę chętnie - zwłaszcza, gdy się dołączy opowieść o okolicznościach
    A ich "narzędzia" są na ogół skuteczne...
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

W moim punkcie są skuteczne (te narzędzia) na 100%
    A co do 300V to niestety, on zwija film do końca i nie ma zmiłuj.
    Wg mnie (ale to tylko moja dedukcja) body podczas "rozwijania" nowego filmu "liczy" klatki. I jak utraci tę informację to kiszka. Chociaż mam wrażenie, że krótkie pozbawianie zasilania nie resetuje licznika klatek.

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Dokładnie. Każdy znany mi lab dysponuje tym banalnym urządzonkiem do wyciągania końcówki kliszy. Nie widzę z tym żadnego problemu, i sam parokrotnie się tak ratowałem.

edit:
    Cytat Zamieszczone przez aleks Zobacz posta
    body podczas "rozwijania" nowego filmu "liczy" klatki. I jak utraci tę informację to kiszka
    Ale czemu? Wystarczy pamiętać co się robiło, i "wypstrykać" je potem na pusto. Owszem istnieje ryzyko utraty i podwójnego naświetlenia 2-3 klatek, ale reszta filmu do dyspozycji
    Ostatnio edytowane przez XLesio ; 20-12-2008 o 02:12
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pamięć o ilości wypstrykanych fotek powinna trzymać małą chwilę bez baterii. Na przyszłość wymieniaj baterie najszybciej jak potrafisz
    system EOS

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

próbowałam tej metody z dwiema końcówkami kliszy.
    Lepiej się nimi pobawić niż zagiętką szpilką (gdzięs wyczytałam taką poradę no i sobie poryswoałam początek filmu :/).
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XLesio Zobacz posta
    [...]
    Ale czemu? Wystarczy pamiętać co się robiło, i "wypstrykać" je potem na pusto. Owszem istnieje ryzyko utraty i podwójnego naświetlenia 2-3 klatek, ale reszta filmu do dyspozycji
    Nie czytałeś: problem polegał na tym, że po załadowaniu baterii aparat zachowywał się, jakby był nie załadowany filmem. Więc... (ok, nie próbowałem) nie da się wypstrykać.

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Mea culpa. Czytałem całość, ale rzeczywiście niedokładnie. Gdzieś mit o umknęło.
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów