Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Awaria baterii przy ładowaniu filmu

Mieszany widok

Domyślnie Awaria baterii przy ładowaniu filmu

Witam, ostatnio podczas ładowania filmu padły baterie w moim EOS300V. Film został całkowicie rozwinięty z kasety, po czym aparat wyłączył się. Po wymianie baterii migał symbol filmu i nic poza zwijaniem filmu nie działało. Wymieniłem film i jest ok ale na przyszłość chciałbym wiedzieć, czy da się coś zrobić aby nie stracić kliszy?

Pozdrawiam, Rafał

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

A co zrobiłeś, że straciłeś film?
    To w końcu zwijanie filmu po wymianie baterii działało, czy nie?

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Może chodzi o to, że 300V zwija film w całości do kasetki i w tym sensie jest "stracony".
    Jak nie masz narzędzia do zaciągania końcówki, to powiedzmy w plenerze jest bezużyteczny.

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

raczej to, że film został wyciągnięty z kasety i po wymianie baterii nie można było focić- bez ciemni itd nie da się filmu schować do kasety z powrotem- zostało jedynie otwarcie aparatu w terenie i film do kosza.
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ale robin napisał, że zwijanie filmu działało...

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

o widzisz- ślepota ze mnie, nie zauważyłem.
    W sumie w terenie bez przyrządu da się wyjąc końcówkę filmu - potrzebny jest kawałek filmu- często sie udaje, ale to zależy od kasety
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

o! może warto potrenować cenna uwaga

Domyślnie

a 300V nie ma CF zeby nie zwijal filmu do konca tylko zostawial koncowke na zewnatrz?
    Eos 500N/24f2.8/50f1.8/85f1.8

Domyślnie

Witam, zastanawiałem się, czy nie ma jakiegoś sposobu na "zresetowanie" licznika aby aparat widział, że jest film. Na szczęście nie wyrzuciłem jeszcze tego zwiniętego filmu więc spróbuje jakoś wyciągnąć końcówkę. Dzięki wszystkim za wypowiedzi.

Pozdrawiam,

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin101 Zobacz posta
    Witam, zastanawiałem się, czy nie ma jakiegoś sposobu na "zresetowanie" licznika aby aparat widział, że jest film. Na szczęście nie wyrzuciłem jeszcze tego zwiniętego filmu więc spróbuje jakoś wyciągnąć końcówkę. Dzięki wszystkim za wypowiedzi.
    Potrzebna jest do tego wyciągarka lub dwie ucięte końcówki innego filmu, których używa się jako "szczypiec".
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów