Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: 24-70 2.8 problem

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

24-70L demonem ostrości takim jak stałki nie jest ( choć na FF jest z tym bardzo przyzwoicie ). Prawdziwe zalety 24-70L wychodzą w plenerze – to jest świetne odwzorowanie kolorów, kontrast, pewność AF i solidność budowy. I tego tania 50-tka nie da na pewno.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

24-70L na 5D i przy 50mm daje całkiem ostry obraz i ciężko się przyczepić. Na 50D na pewno jest gorzej bo ma matrycę przeładowaną pikselami i musisz się przyzwyczaić że potrzeba stałek albo przymkniętych zoomów żeby ostrość 'per pixel' była dobra.

Domyślnie

50/1.8 jest po przymknięciu do 4 bardziej ostra od 24-70/2.8 L, ale co z tego. Jestem pewien, że wkrótce twoja 50ka zmieni właściciela.
    Smiena 8M

Zablokowany

Domyślnie

A ja właśnie zamierzam wrócić do tytułowego szkła. Miałem go na 5d i 1dmkII. Na FF super, na cropie gorzej, ale wciąż dobrze. Teraz do deesa 17-40 jakiś szerokaśny mi się zrobił i planuję przesiadkę na jaśniejszego i dłuższego 24-70.

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Trochę się uspokoiłem, jak by nie patrząc to trochę pieniędzy mnie kosztował ten obiektyw. W przyszłości planuję coś na FF wiec myślę, że kiedyś wykorzystam w pełni zalety tego szkła. Pozdrawiam
    50D + 24-70 f2.8 L + 50 f1.8 + 580EX II
    www.gwojcik.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kicha Zobacz posta
    bo ten obiektyw to swoistego rodzaju ... legenda

a od legendy oczekuje sie tego by ... była. ale niekoniecznie dobrej jakosci

wg mnie 24-70 jest marny i tyle, moze wytrzymuje konkurencje z zoomami ale to wszystko. aaaa, no i ma 2.8 i dlatego wszystkim drżą przed nim łydki

no i tak powstaje legenda
    Masz marne pojęcie.

24-70 jest szybkie, wystarczająco szybkie...
    Działa błysk, podpinałem do: 5d, 5d2, 50d, 400d...
    Sam je używam, świetne szkło, naprawdę ostre na środkowym zakresie i np. 4, 5.6.

I po co biadolić. Typowe dla tamroniarki.

A jeśli chodzi o szybkość ostrzenia, zawsze ciut szybciej ostrzy na zakresie do 70 niż w przeciwną stronę.

Tyle w temacie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    24-70L na 5D i przy 50mm daje całkiem ostry obraz i ciężko się przyczepić. Na 50D na pewno jest gorzej bo ma matrycę przeładowaną pikselami i musisz się przyzwyczaić że potrzeba stałek albo przymkniętych zoomów żeby ostrość 'per pixel' była dobra.
    Przeładowane 50D bardzo słabo obrazuje i szumi...
    Pozbyłem się jej (jako kolejnego bodziaka) a był kilka dni w moich zasobach.

50D ma in + tylko dobry AF.
    Ostatnio edytowane przez GINN ; 07-01-2009 o 13:43 Powód: Automerged Doublepost
    5dII
    L-ki ... + graty

Fotograf do wynajęcia

Efekt dźwięku migawki

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GINN Zobacz posta
    naprawdę ostre na środkowym zakresie i np. 4, 5.6.

.

serio ?? ostre przy 5.6 ?? eee, no to powiem ci rewelka.

Cytat Zamieszczone przez GINN Zobacz posta

24-70 jest szybkie, wystarczająco szybkie...
    .

no i ? w zwiazku z tym co ? jest szybkie znaczy się moze dawać beznadziejny obraz ? no chyba że to swoistego rodzaju połączenie. :-|

Domyślnie

uwielbiam to szklo... z tego co widze i slysze to mam zacny egzemparz jesli chodzi o ostrosc...
    50/1.8 nie zakladalem odkad mam 24-70 i nie zaloze...
    ciezkie, stabilne, solidne i bardzo szybkie (zeby nie bylo, to mam porownanie 40D, 5D, 1DmkIII)

przy odrobinie wprawy i wyczuciu szkla 1 na 100 zdjec nieostre...
    Jedno z tych szkiel, ktorych sie nie sprzedaje...
    warte kazdej zlotowki...
    Ostatnio edytowane przez ABJ ; 10-01-2009 o 04:10

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów