Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Canon 450D małe kłopoty.

kaka32
    Guest

Domyślnie Canon 450D małe kłopoty.

Zakupiony wymarzony canon i od razu małe problemy.Nie mam za bardzo okazji na większe próby bo to prezent pod choinkę i muszę się ukrywać.Ale czasami wyskakuje osławiony error 99 zauważyłem że njczęściej przy foceniu z lampą po ciemku.Czasami też wyskakuje komunikat wymień baterię,po wylączeniu i włączeniu stan baterii jest na full.Mam się niepokoić??Firmware jest najnowszy 1.09

Bywalec Awatar dream catcher
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Jak często wyskakuje ten błąd? Odkąd go zacząłeś używać ile razy ci się to przytrafiło?
    [QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Tak wiec jeżeli aparat jest nowy to nie ma mowy o zabrudzeniu styków...
    Z tego co piszesz error 99 występował dość często ponieważ zauważyłeś regule jego występowania tak wiec raczej tylko serwis. Ewentualnie jak masz możliwość podepnij inny obiektyw do 450d i sprawdź czy błąd nadal występuje.
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Domyślnie

A "przy foceniu z lampą po ciemku" komunikat wyskakuje po otwarciu lampy? Czy może lampa nie chce się otworzyć?

kaka32
    Guest

Domyślnie

Lampa się otwiera i błyska i wtedy wyskakuje komunikat.

Shaw
    Guest

Domyślnie

Podepnę się, bo również pytanie dotyczy 450d.

W "Ekspozycji bez tajemnic" autor pisze o światłomierzu, który podpowiada np czas migawki czy wartość przysłony, gdy zmierzymy światło przy ustawionym którymś z tych czynników. Pisze o tym jak o czymś oczywistym.
    W 450d jest światłomierz, to jasne. Wyzwalany, jak wszędzie chyba, wciśnięciem do połowy spustu migawki. I teraz problem: nigdzie nie wyświetlają się wartości, które powinienem ustawić. Aparat nic mi nie podpowiada. Na lcd i w wizjerze widzę te wartości, które sam ustawiłem. Za każdym razem gdy mierzę światło w przeróżnych punktach wszystkie wartości pozostają niezmienne.
    Tak się dziwie, bo nie tylko w tej książce jest napisane, że światłomierz "podpowiada" wartość jaką powinno się ustawić... a ja tego nie widzę.

Zablokowany

Domyślnie

Bo masz na trybie "M"

daj na AV lub TV to powinna zmieniać się jedna z wartości

jak masz na M to goni ci "pałeczka" ekspo tylko jej nie zauwazasz

Shaw
    Guest

Domyślnie

No, ale właśnie. Wartość się zmienia automatycznie. Zmieni się przed zrobieniem zdjęcia sama. Ale co, jeśli chcę zrobić zdjęcie jakiegoś obiektu, ale światło chcę zmierzyć np na niebie, które jest tłem? Kieruję na tło, migawka do połowy i ok. No ale potem muszę przecież skierować na obiekt, tak? Więc automatycznie znów zrobi się pomiar światła na obiekcie.

Zablokowany

Domyślnie

na M trzyma ci parametry a "podpowiada" ci pałeczką w takiej skali na środku

tylko tam masz mały zakres. od -2 do +2 EV

jak ci nie starcza zakresu to juz tylko światłomierz

Shaw
    Guest

Domyślnie

Czyli, że nie podpowiada konkretnych współczynników?
    Autor pisze, że zmierzył światło na niebie nad mostem i aparat podpowiedział mu przysłonę f/ileśtam.
    Pałeczka miga mi przy -2 - jak się ma do tego, jaki czas czy przysłonę mam ustawić oO

mhm, jestem taaki zielony .

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów