wgralem nowy firm, dziala jak w opisie (lub nie dziala jak ServoRoznica pomiedzy oryginalem a hackiem to 252 bajty, wiec Wasia cos juz dopisuje, nie tylko odblokowuje (odblokowanie najczesciej polega na usunieciu rozkazu skoku - lub dodaniu
![]()
wgralem nowy firm, dziala jak w opisie (lub nie dziala jak ServoRoznica pomiedzy oryginalem a hackiem to 252 bajty, wiec Wasia cos juz dopisuje, nie tylko odblokowuje (odblokowanie najczesciej polega na usunieciu rozkazu skoku - lub dodaniu
![]()
U mnie jest tak, ze jak uaktywnie funcje Mirror Lock Up (dam na Enabled) to przy robieniu foty lustro podnosi się na jakąś sekundę. Jak wyłącze ta funkcje to robi normalnie czyli podnosi sie na momencik. Ale w żadnym przypadku nie podnosi sie na 30 sekund...czyli co cos zle dziala czy ja cos robie nie tak???
[ Dodano: 07-06-2004 ]
A moze ta funkcja współpracuje tylko z jakimiś obiektywami? Bo ja mam obecnie tokine ATX 28-80 PROII f:2.6-2.8. ??
"Obraz jest to fragment natury widziany przez temperament twórcy"
Może coś robisz nie tak?
U mnie nie podnosi się na 30 sekund, tylko podnosi się dopóki nie przycisnę drugi raz spustu lub nie upłynie 30 sekund. Może po prostu trzymasz spust wciśnięty?
Nikon od 14/09/09
ex-Canon
http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
http://photography.moridin.pl
http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka
W 300D mirror lock up dziala inaczej niz w 10D - po jednokrotnym nacisnieciu spustu lustro podnosi sie i po ok. sekundzie robi zdjecie (otwiera sie migawka i nastepuje naswietlenie), nastepnie migawka i lustro powraca.
[ Dodano: 07-06-2004 ]
po tych wszystkich roznicach (dotyczcych takze wyswietlacza) wydaje mi sie ze w 300D nie jest firmware z 10D z zablokowanymi funkcjami, ale caly byl napisany dla 300D. Prwdopodobnie programisci mieli zrobic firware ze wszystkimi funkcjami a szefostwo canona w tym czasie zastanawialo sie jakie funkcje zablokowac. Dlatego niektore funkcje dzialaja dokladnie jak w 10D a niektore inaczej, ale tez poprawnie.
No wlasnie i tu masz racje. To dziala dokladnie tak jak opisujesz w moim 300D. Czyli nie podnosi sie na 30 sek tylko na ta jedna sekunde, ale dziala wszystko chyba bardzo podobnie jak w 10D.
POzdrawiam
Dzuniek
W zasadzie to w 300D dziala to lepiej. W 10D troche bez sensu - lustro nie wywola wstrzasu ale za to ponowne neciskanie spustu moze poruszyc aparatem, wiec w 10D Mirror Lock Up ma wlasciwie sens tylko z wezykiem spustowym (zakladajac ze uzywanie tej funkcji ma sens jedynie ze statywem), za to mozna dokladnie wybrac moment pstrykniecia. Nie ma to znaczenia dla zdjec statycznych.
Zastanawiam sie... co serwis na to jak trafi sie uszkodzony 300D z wgranym hackiem...
Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L
trzeba, jak sie da odinstalować, poza tym ryzyko usterki jest niewielkie, a gwarancja szybko mijaZamieszczone przez Dilbercik
20Dset
maj łeb...
heheh jak sie da to nie ma sprawy :-P co jak sie nie da :-P
Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L
Da sie. Sciagasz najnowszy dostepny na stronie Canona firmware i normalnie wgrywasz. Instalatorek nie patrzy co tam siedzi w aparacie tylko nadpisuje 8) .