Strona 36 z 46 PierwszyPierwszy ... 263435363738 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 451

Wątek: [300d] nowy hack

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pejot
    1 // zdjęcia z aparatu znacznie wooolllnniieeejjj się ściągają na kompa
    Sprawdz w Custom Functions ustawienie wielkosci RAW+JPG.
    2 // kreseczka pokazująca korektę ekspozycji tudzież siły błysku lampy przeskakuje co 1 stopień, nie wyświetla się natomiast np. na 1/3.
    Sprawdz w Custom Functions ustawienie stopnia korekty ekspozycji.

Ogolnie posprawdzaj mozliwe ustawienia w Custom Functions i poustawiaj je pod siebie - tak jak ci pasuje.

Bywalec Awatar pejot
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

hmmm, nie wiem, czy to ma wpływ?

..zdjęcia robione na small (HQ) - w Custom Functions mam na RAW+small(HQ), ale to tylko w opcjach- robiąc zdjęcia z RAWu akurat nie korzystałem- poza tym, po ściągnięciu miały normalną wielkość 1-2 mb i były jotpegami. Spadek prędkości w ściąganiu (prędkość początkowa też nie była rewelacyjna, ale wiem, że "ten typ tak ma") spadła ok. 2x, 3x.

Co do kreseczki w korekcie ekspozycji- strzał w 10. Miałem skok 1/2 a nie 1/3. Dziękować.

[ Dodano: 15-09-2004 ]
    oczywiście!

Żeby wgrać nowe firmware musiałem przestawić COMMUNICATION na NORMAL. Potem o tym zapomniałem, więc spowolnienie transferu wziąłem omylnie za działanie uboczne wynalazku Wasi. (Sory Wasia)

Post Viteza pchnął mnie do działania i jeszcze raz przejżałem wszystkie ustawienia. Nie tylko w Custom Functions.

Przy okazji zrobiłem mały teścik, przyda się tym, którzy w 300d zostawili opcję communication domyślnie (o ile pamiętam, było właśnie "normal") a podpinają go pod winXP:

3 zdjęcia (razem 4.81 mb) ściągane na:
    NORMAL....................................33 sek 15 set
    PTP..........................................13 sek 45 set

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przy okazji zrobiłem mały teścik, przyda się tym, którzy w 300d zostawili opcję communication domyślnie (o ile pamiętam, było właśnie "normal") a podpinają go pod winXP:

3 zdjęcia (razem 4.81 mb) ściągane na:
    NORMAL....................................33 sek 15 set
    PTP..........................................13 sek 45 set
    Aua... czytnik kart pamieci na USB 1.1 jednego RAW (ok 5 MB) zgrywa w ok 4 sekundy...

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

1 // zdjęcia z aparatu znacznie wooolllnniieeejjj się ściągają na kompa
    nie wierzę, że używasz aparatu to zrzucania zdjęć
    masz anielską cierpliwość...

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    Ja tez zrzucam aparatem i rzeczywiscie jest baaardzo wolno, ale ten czas zawsze trzeba sobie jakos zorganizowac - kolacja, obiad, spacer z pieskiem Choc co prawda mam tylko CF 256 MB + 128 MB. Pewnie gdybym mial 2x 512 to bym czytnik kupil.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Mirek.c
    Guest

Domyślnie

Czytniki uniwersalne 9 in 1 są po 60 zł, a ile dają radości, szczególnie jak jest pełna karta.

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mirek.c
    Czytniki uniwersalne 9 in 1 są po 60 zł, a ile dają radości, szczególnie jak jest pełna karta.
    A co jest pozostalymi 8 funkcjami?
    Cos slyszalem, ze potrafia one (jakims cudem) chrzanic jakosc zdjec, wiec chyba za dobra inwestycja to nie jest?
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

xonxoff
    Guest

Domyślnie

Właśnie wgrałem do mojego Rebela soft od Wasi... i jedyne co moge przestawić w C. Fn Custom (...) to "Exposure level increments" - wszystko inne mnie olewa. Co robie nie tak?? hlp plz...

Bywalec Awatar pejot
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

o tak. jestem aniołem

a serio- jako początkujący użytkownik "cyfrowy" (bo fotografią analogową wcześniej zajmowałem się sporo czasu), na początek narzuciłem sobie inne priorytety- w sensie większa karta CF, lepszy obiektyw, statyw... akurat czytnik jest czymś, z czym na razie mogę sobie dać spokój, bo tak jak kolega Eternus napisał- czasem trzeba coś zjeść tudzież obmyć zbolałe ciałko po fotołowach- i niech w tym czasie zdjęcia się zrzucają. Niemniej- jest na liście zakupów. Pytanie brzmi- jak czytnik, to 9in1 czy raczej 1in1? Dodam, że na codzień wyznaję zasadę, że jak coś jest "od wszystkiego" to raczej jest do d.... Ale mogę się mylić. Coś sprawdzonego w boju polecicie (sorry, że już poza główny wątek wybiegam)

pozdrawiam

xonxoff
    Guest

Domyślnie

doszedlem co robie nie tak... musze byc w trybie nastawów manualnych aby zapamietywało ustawienia... dziwne ale ok.

a co do czytników CF... to przecież w sumie taka stacja dyskietek. i nie widze przyczyny czemu mogłaby niszczyć zdjęcia. a to że jest 9in1 to nie żadna wada - obsługuje tylko więcej rodzajów gniazd kart pamięci. no, a poza z takim czytnikiem mozna używać karty jak dyskietki...

Strona 36 z 46 PierwszyPierwszy ... 263435363738 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów