"Umożliwia" a nie "przyśpiesza"Zamieszczone przez razara
A dokladniej "umozliwia zmiane/y" .
"Umożliwia" a nie "przyśpiesza"Zamieszczone przez razara
A dokladniej "umozliwia zmiane/y" .
no ale z jednej strony to takze przyspiesza , bo nie trzeba juz wchodzic do MENU aby zmienic ta opcje :wink: . osobiscie uzywam przycisc SET wlasnie w tym celu.Zamieszczone przez Vitez
Czy może ktoś odpowiedzieć mi na pytanie o synchronizację błysku. Czy to działa z EX420 czy będę musiał kupić550? Pozdrawiam.
synchro na 2gą lamelkę ciągle nie działaZamieszczone przez Czarek
![]()
20Dset
maj łeb...
I to chciałem wiedzieć. Chyba jednak eX550. Dzięki. A może ktoś ma inne zdanie na ten temat.
Muflon 18 lipca napisal:
A po co te 2 gigabajty? Robiac w najwiekszym jpg'u bedziesz mial jakies 600 zdjec, a prawde powiedziawszy mozna spokojnie robic w nizszym jpgu a wtedy to juz sporo wiecej bedzie fotek. Standardowy slub to wedlug mnie jakies 50 zdjec z kosciola, z 30 jak ludzie daja prezenty, sesja na jakies kolejne 40 zdjec i pozniej wesele 50 zdjec. Wychodzi 170 zdjec czyli 6 filmow. Nie widze potrzeby na wiecej, bo ciezko potem przez to przebrnac. Tyle fotek zmiesci sie na karte 512 mega.- Ślub/wesele? Nie próbowałem (i nie zamierzam) ale bez 2GB bym nawet nie startował.
pozdrawiam
[/quote]
Po pierwsze primo: nie jestem wielkim zwolennikiem stosowania RAW gdzie popadnie.. ale ślub/wesele to IMHO jedna z takich okazji. To tak jak w sprawach wojskowych/kosmicznych - tu nie może nie wyjśćZamieszczone przez absolut
Po drugie primo: żeby zrobić ładny album 70-100 zdjęć do oddania młodym, pewnie trzeb zrobić tak ze dwa razy więcej, żeby mieć z czego wybierać (zresztą w sumie to napisałeś).
Po trzecie primo: wszystko to i tak mówią z pozycji "ślubnego teoretyka" i czytelnika wszelkiego rodzaju FAQ-óq, bo póki co nie odwazyłbym się pójść na ślub jako główny fotograf![]()
Jesli dobrze ustawisz parametry ekspozycji to dlaczego mialo by nie wyjsc? Albo sie umie robic zdjecia albo nie.nie jestem wielkim zwolennikiem stosowania RAW gdzie popadnie.. ale ślub/wesele to IMHO jedna z takich okazji. To tak jak w sprawach wojskowych/kosmicznych - tu nie może nie wyjść
Dodałbym dwie możliwości:Zamieszczone przez absolut
- nie jest się pewnym swoich umiejętności technicznych (po Twojemu: "nie umie się robić zdjęć"), używając RAW zwiększa się szansę że zdjęcia będą dobre
- "umie się robić zdjęcia", ale na wszelki wypadek daje się sobie margines bezpieczeństwa
Ale ta dyskusja już chyba była w innym wątku![]()
Hmm... ja chodzę na wesela jako główny fotograf , robię zdjęcia w JPEG-u i mam tylko dwie karty 128MB i 256MB i jakos mi nigdy nie zabrakło miejsca ani się nie udało![]()
Więc nie rozumiem po co robić w RAW?????
Canon 10D