Strona 26 z 46 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 451

Wątek: [300d] nowy hack

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Cytat Zamieszczone przez JaW
    W zaden sposob nie moge zrozumiec - jak mozna zrobic 500 zdjec w ciagu jednego dnia?
    Byłeś kiedyś (z aparatem) na dużym airshow?
    Misiek ma ewidentnie ograniczoną wyobraźnię
    przy modelce leci mi lekko 300 zdjęć
    jak jeszcze miałem analoga, to raz będąc w Peru a dokładnie w kanionie Colca jak 3 metry nad głową zaczęły krążyć mi najprawdziwsze wielgaśne kondory poszły 4 rolki filmu w 10 minut

[ Dodano: 18 Lipiec 2004 ]
    W zaden sposob nie moge zrozumiec - jak mozna zrobic 500 zdjec w ciagu jednego dnia?
    Byłeś kiedyś (z aparatem) na dużym airshow?
    Wiem jak wyglada duze airshow, ale nadal nie moge zrozumiec, jak na takiem imprezie mozna zrobic 500 INTERESUJACYCH zdjec... Nawet jesli zrobisz 250 zdjec - kto to pozniej obejrzy? Panowie - przeciez mamy cyfraki... fotki mozna na biezaco przegladac, usuwac wybitnie nieudane, oszczedzajac miejsce na karcie.
    Nie przekonales mnie :-)
    Dla jasnosci - ja nie twierdze, ze trzaskanie setek zdjec dziennie jest czyms złym - kazdy sie bawi tak jak lubi.
    robi się 500 by 10 dało się obejrzeć

robisz same interesujące fotki

Oplaca sie zamiast 500 zdjec dziennie robic dwa razy mniej, czyli 250, ale za to dwa razy lepszych
    W zaden sposob nie moge zrozumiec - jak mozna zrobic 500 zdjec w ciagu jednego dnia? Kiedys po 5-godzinnej sesji z modelka bylem bardzo zmeczony, wyprany z pomysłow i nie moglem juz nawet patrzec na aparat - a na karcie zapisalo sie okolo 130 fotek... Z czego i tak polowa marnych Dlatego od ciezkiego tanka wole malutkie karty CF albo MD oraz właczanie procesu myslenia podczas robienia zdjec Nawet pstrykajac jakies wesele czy inna impreze: 2 mikrodyski po 1GB kosztuja okolo 1200 zł (czyli mniej niz tank + CF 512 MB), a miesci sie na nich w sumie 320 RAW+small jpeg.
    320 fotek... w ciagu jednego dnia... ratunku!!!
    Tank owszem, ale na kilkudniowa wycieczke, wakacje, leży sobie w hotelu i wieczorem zgrywamy na niego fotki zrobione w ciagu dnia. Ale targac ze soba ciezki aparat, jakies szkielka i jeszcze taką cegłę?
    I zeby nie było kompletne [OT] - moze istnieje sposob na zhackowanie karty CF 128MB coby sie zmienila w karte 1 GB?
    jak już pisałem, popracuj nad wyobraźnią, poza tym siedząc całe życie w mieście w którym się urodziłeś może rzeczywiście nie potrzebny ci tank, ja kupiłem cyfraka po to by się nie ograniczać, trzy razy do roku wyjeżdżam na kilka tygodni, średnio analogiem robiłem półtorej rolki dzienie (odrzut na poziomie 30%), teraz robię ok. 150-200 zdjęć (odrzut odpowiednio większy) i mam wielki komfort, że w końcu nie muszę się ograniczać...
    a zrzuty robię nie wieczorem w hotelu (żadko mieszkam w hotelach tam gdzie jeżdżę), a kilka razy dziennie po drodze,

a przykład praktyczny?

jakikolwiek widoczek, który chcesz spanoramować ogniskową 50mm, zdarza się takich czasami kilka dziennie a na każdy idzie średnio 15-20 klatek, wystarczy?

Pewnie jeszcze coś by się dało wymyśleć Sesja z modelką to przykład z dokładnie przeciwnej bajki: rzeczywiście nad każdym zdjęciem można (trzeba :-)) pomyśleć, przymierzyć...
    przymierzasz to się do modelki po sesji, no chyba, że masz sesję w studio

jak masz dynamiczny plener na zewnątrz to sie nie przymierzasz, bo modelka nie pozuje przed tobą na kanapie, tylko sie rusza i czasami jest kwestią mrugnięcia jej powieki czy powiewu wiatru, czy zdjęcie jest ok czy nie, a by jakieś się do czegoś nadawały, robisz 3 na sekundę i setki na godzinę...

Nie ma czasu! Na początku września wybieram się do Payerne.
    Tam program zawsze był dograny co do minuty, coś w stylu:

- 13:47 - eskadra taka i taka,
    - 14:03 - kolejna

itp. Każdą ekipę fotografuje się seriami po kilka zdjęć na nalot. Przy najlepszych teamach do 100 fotek na zespół Na "przeglądanie i usuwanie wybitnie nieudanych" czas jest dopiero w domu...
    festiwal sztucznych ogni już zaliczyłeś?

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    robi się 500 by 10 dało się obejrzeć
    A moze istnieje jakis sposob na zmiane tych niekorzystnych proporcji?

robisz same interesujące fotki
    Alez skad - ja totalny amator, same gnioty produkuje. Jednak ograniczajac ilosc chronie nerwy moich znajomych, bo kilka gniotow to kazdy strawi, ale kilka setek to juz niebezpieczne...

W gruncie rzeczy nieco prowokujaco pytam o te gigabajty, bo odnioslem wrazenie, ze gdzieniegdzie pokutuje teoria "ilosc zawsze przerodzi sie w jakosc, trzeba tylko operowac na wielkich liczbach". Skoro 40-gigowy bank pomoze mi robic lepsze fotki to moze warto zakupic?
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto
    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Hm.. JaW.. ale robinie duzych ilosci wcale nie musi oznaczac prezentowania ich wszystkich.. co ma piernik do wiatraka?

tylko ty bedziesz musial je przejzec... a ludziom pokazesz te ktore wyszly najlepiej..

idac np. na miasto jesli jest "plodny dzien" robie do 30-40fotek.. fotek w rozumieniu roznych kadrow... a kazdy z tych kadrow mam zrobiony w kilku sztukach... niestety czasy migawki przy przyslonie 16 i wiecej nie sa zachwycajce... stad strzaly seriami.. najczesciej ostre wychodza te fotki ktore sa w srodku serii.. poruszona jest pierwsza, gdy wciskam spust.. i ostatnia, przy jego puszczaniu.. oczywiscie to zadna regula.. ale nikogo to nie boli.. mego portwela rowniez nie.. a ja mam pewnosc ze ktores z tych zdjec bedzie takie jak trzeba..

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Obawiam się że wszyscy macie racje;
    co do tego gdzie i kiedy robić zdjęcia oraz ile ich robić zmusza nas nie tylko sytuacja, nasze umiejętności no i także ograniczenia sprzetowe.
    Każda dziedzina fotografii wymaga od fotografujących odpowiednich nakładów, które to potem pokaża w jaki sposób sie do tego przygotowaliśmy.
    Dlatego nie można powiedzieć czy robienie 10, 100,1000 lub więcej zdjęć dziennie jest dziwne!!!
    Niekiedy sytuacja tego wymaga i nic nie może nam przeszkodzić w wykonaniu danej pracy, a w szczególności ograniczenie miejsca na zapis.

Poczytajcie sobie ile rolek filmu biorą ze sobą reporteży NG, raczej nikt z nimi nie może się porównywać, bynajmniej z tego forum.
    .................................................. .................................................. .........................-Dla przykladu James Stanfield fotografując prof. Religę przy pracy spędził ok 20h na sali operacyjnej, przy tym wypstrykał 22 rolki filmu i dopiero na samym końcu zrobił to jedyne zdjęcie, i co powiecie na to?
    - dlatego nie ma co polemizować na taki właśnie temat bo jest to tylko uzaleznione od danej osoby i sytuacji........
    A więc sprzet i w drogę, robić foty!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

a dodatkowo chyba trochę zeszliście z tematu;
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dyskusja całkowicie dotyczy porównania spraw nieporównywalnych. A można spytać:
    lepiej mieć jedną fotkę złą, czy 500 dobrych? A lepiej być pięknym, czy bogatym?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

W gruncie rzeczy nieco prowokujaco pytam o te gigabajty, bo odnioslem wrazenie, ze gdzieniegdzie pokutuje teoria "ilosc zawsze przerodzi sie w jakosc, trzeba tylko operowac na wielkich liczbach". Skoro 40-gigowy bank pomoze mi robic lepsze fotki to moze warto zakupic?
    wszystko zależy od tego, jakie są Twoje potrzeby

wyjeżdżając na pare tygodni w plenej nie wyobrażam sobie, jak miałbym obyć sie bez tanka,
    a szczerze mówiąć także na jednodniowej wycieczce właściwie zawsze robię co najmniej jeden zrzut...przy niedoskonałości 300D to nieuniknione, nie chce mi się na miejscu sprawdzać, czy np przy bardzo kontrastowym kadrze zdjęcie jest dobrze naświetlone, wale trzy i sprawdzam w domu...to jest chyba ta wyższość cyfraka nad analogiem, która trzeba wykorzystywać, jak się da i nic to nie kosztuje, to czemu z tego nie skorzystać?

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Na poprawienie humoru...To nie sprzęt robi zdjecia tylko jego użytkownik, sprzęt jest tylko urzadzeniem wykonującym określone zaprogramowane zadanie...
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    W wielu sytuacjach (jak i tych gdzie chodzi o kase) ujecia o ile to mozliwe nalezy powtarzac.. I nie ma tu nic do rzeczy myslenie badz nie podczac wciskania spustu migawki.. bo na niektore rzeczy wplywu nie masz.. i mozesz liczyc jedynie iz ostatnia z 9tej klatki ktora strzeliles w sreii bedzie udana, bo pierwszych 8 jest po prostu nie taka jak trzeba ze wzgledu to co sie dzieje w kadrze...
    (..)
    Ciach reszta, bo dokładnie o to mi chodziło!.

[ Dodano: 18-07-2004, 22:49 ]
    festiwal sztucznych ogni już zaliczyłeś?
    Fete de Geneve to dopiero 1 sierpnia

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A zdjecie lepiej zrobić, niż nie...

Wracając do głównego topiku z offtopiku. Sam własnie przymierzam sie do tanku. Czy ktoś mógłby się podzielić jakimiś przydatnymi obserwacjami?

[ Dodano: 18-07-2004 ]
    Mulfon, a będa jakieś ciekawe imprezy w Genewie/Lozannie we wrześniu, bo wybieram sie tam na miesiąc?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Mulfon, a będa jakieś ciekawe imprezy w Genewie/Lozannie we wrześniu, bo wybieram sie tam na miesiąc?
    http://www.ville-ge.ch/fr/outils/agenda/septembre.htm - kliknij-sobie-w-język-jaki-Ci-tam-odpowiada
    Niestety, raczej mniej niż w lipcu/sierpniu. W Lozannie to nie wiem - wstyd sie przyznać, ale nie byłem jeszcze. Odezwij się na prv, może polecę kilka ciekawych wycieczek po okolicy. Tu EOT, bo OT

Strona 26 z 46 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów