Witam na forum ponownie,
kiedys cos tu pisałem o S3IS, później przesiadłem się na pentaxa k10d, jednak zaczeły mnie denerwować szkła do niego, a że się trafił kupiec który dał godną cenę to szukam teraz aparatu dla siebie.
Na 100% jestem zdecydowany na 5d MKII, jednak moj portfel nie pozwala mi na zakup tego aparatu już dziś. Dlatego chciałbym kupić sobie 40d, uwazam ze jest to najlepszy aparat obecnie biorąc pod uwagę możliwości do ceny w systemie canona - plan jest taki ze aparat bedzie mi służył gdzies do sierpnia, października, pozniej juz powinna być kaska na upragnione 5d MKII.

No własnie i tutaj pojawia się dylemat - jakie szkło wybrać do 40D? Mam dwie opcje:
1. Tamek 17-50/2.8 i pozniej sprzedać i aparat i obiektyw, albo
2. od razu kupić jakiś porządny obiektyw taki dla FF, niby 5d MKII jest sprzedawany z 24-105/4l mysle ze taki obektyw byłby dla mnie ok, aczkolwiek słyszałem tez duzo opini ze jest to przecietny obiektyw biorac pod uwage do jakiego aparatu jest przymierzany i ile kosztuje, drugi minus taki ze na poczatek jakbym go zapiął do 40d to nagle się zrobi 40-170, co moze być zbyt długie, niestety ale przyzwyczaiłem się już do szerokiego kąta.
Moze więc 28-70/2.8 L?
moze coś innego?

Co byście zrobili na moim miejscu?
Pozdrawiam
YacentY