Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Przycisk -PODGLAD GLĘBI OSTROŚCI- raz jeszcze

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    w jakich sytuacjach Ty wykorzystujesz podgląd GO - praktycznie !!! ,

a moge ja ?

przy zdjęciach do sklepu internetowego

światło ciągłe wystarczającej mocy aby widzieć rozkład GO nawet przy f 16 + mała odległość focenia + mus zmieszczenia całego przedmiotu w GO + różna wielkosć przedmiotów

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

kicha i to jest rzeczowa odpowiedź na moje pytanie. Dzięki.
    Jeszcze jak napiszesz jaka puszka to będzie wszystko jasne...

Zablokowany

Domyślnie

350

.

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

"Weź się za książki", "kup sobie National Geographic" , "Poczytaj podstawy fotografii"
    Bla, bla, bla. Wystarczyło normalnie panowie odpowiedzieć i było by po sprawie. Swoją drogą ja pomimo, że wiem do czego służy ten przycisk w przodzie body, nigdy go nie użyłem. Moim zdaniem jest to nieużyteczne w aparacie takim jak 400D. Generalnie ja wszystko robię na "czuja"

Bywalec Awatar WaldekA
    Miasto
    Jaroszów

Domyślnie

Ale przy jakiego typu zdjęciach używasz , jak najbardziej będzie widać...:smile:
    Np przy takich:http://waldeka.paranoicy.net/Flora/index.html
    Kiedyś tu była stopka:-)

Dopiero zaczyna Awatar arokub
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Trafiłem jeszcze na takie zastosowania poglądu GO:

"Mechanizm pozwalający na chwilę przymknąć przysłonę przyda się znacznie lepiej przy mniej podręcznikowych zastosowaniach. Pierwszym i najbardziej przydatnym na co dzień jest kontrola flary. Wiadomo, że im bardziej przymknięta przysłona, tym wszelkie bliki i rozbłyski stają się bardziej widoczne. Przy przysłonie roboczej ustawionej na f/2.8 może nam się wydawać, że nie mamy żadnych błysków, a tymczasem po wykonaniu zdjęcia z przysłoną f/11 na obrazie widoczna stanie się duża i brzydka flara. Wciskając przycisk podglądu głębi ostrości wprawdzie nie zobaczymy samej kompozycji, bo obraz w wizjerze stanie się zbyt ciemny, ale zauważymy, czy nie pojawiają się kolorowe plamy i rozbłyski.

Drugim przydatnym zastosowaniem tej funkcji jest kontrola położenia filtra połówkowego szarego. Zwłaszcza tego typu filtry o twardym przejściu między jasna a ciemną częścią mają tendencję do wyraźniejszej widoczności na zdjęciu granicy działania „połówki” przy silnie przymkniętej przysłonie."

źródło: http://www.dfv.pl/poradniki_jak_dziala.html?id=659
    Canon EOS 400d, Fuji Finepix s5600

Uzależniony

Domyślnie

Zdaje się, że przycisk nadaje się też do blokowania przysłony w nowszych obiektywach jeśli chce się zastosować taki obiektyw zamocowany odwrotnie (do makro) z otworem mniejszym niż nominalny.
    Gdzieś o tym było na forum ??:

@kucza21:
    "Normalna" odpowiedź to jest w instrukcji obsługi i większości jakoś wystarcza Tylko musi się chcieć A tu, na forum, właściwy opis pada w pierwszej/drugiej odpowiedzi i nie wiadomo czemu trzeba potem tą całkiem prostą przecież rzecz jeszcze cztery razy tłumaczyć (czego dowodem są właśnie oba wątki).
    Ostatnio edytowane przez APP ; 18-12-2008 o 17:28

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Nie chce mi się o tej porze zastanawiać, co autor miał na myśli... na szczęście.
    Pisałem to w odniesieniu do tekstu majcza. chodziło o to, że klient wie do czego służy ten przycisk, ale nie wie jakie są konsekwencje korzystania z niego (jak wiele razy padalo; przyciemnienie obrazu (i stąd napisałem, że jest "nieuswiadomiony")) to tak najbardziej banalnie jak się dalo..

A tym bardziej nie chodziło mi tu o Ciebie..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów