kicha i to jest rzeczowa odpowiedź na moje pytanie. Dzięki.
Jeszcze jak napiszesz jaka puszka to będzie wszystko jasne...
350
.
"Weź się za książki", "kup sobie National Geographic" , "Poczytaj podstawy fotografii"
Bla, bla, bla. Wystarczyło normalnie panowie odpowiedzieć i było by po sprawie. Swoją drogą ja pomimo, że wiem do czego służy ten przycisk w przodzie body, nigdy go nie użyłem. Moim zdaniem jest to nieużyteczne w aparacie takim jak 400D. Generalnie ja wszystko robię na "czuja"
Np przy takich:http://waldeka.paranoicy.net/Flora/index.html
Kiedyś tu była stopka:-)
Trafiłem jeszcze na takie zastosowania poglądu GO:
"Mechanizm pozwalający na chwilę przymknąć przysłonę przyda się znacznie lepiej przy mniej podręcznikowych zastosowaniach. Pierwszym i najbardziej przydatnym na co dzień jest kontrola flary. Wiadomo, że im bardziej przymknięta przysłona, tym wszelkie bliki i rozbłyski stają się bardziej widoczne. Przy przysłonie roboczej ustawionej na f/2.8 może nam się wydawać, że nie mamy żadnych błysków, a tymczasem po wykonaniu zdjęcia z przysłoną f/11 na obrazie widoczna stanie się duża i brzydka flara. Wciskając przycisk podglądu głębi ostrości wprawdzie nie zobaczymy samej kompozycji, bo obraz w wizjerze stanie się zbyt ciemny, ale zauważymy, czy nie pojawiają się kolorowe plamy i rozbłyski.
Drugim przydatnym zastosowaniem tej funkcji jest kontrola położenia filtra połówkowego szarego. Zwłaszcza tego typu filtry o twardym przejściu między jasna a ciemną częścią mają tendencję do wyraźniejszej widoczności na zdjęciu granicy działania „połówki” przy silnie przymkniętej przysłonie."
źródło: http://www.dfv.pl/poradniki_jak_dziala.html?id=659
Canon EOS 400d, Fuji Finepix s5600
Zdaje się, że przycisk nadaje się też do blokowania przysłony w nowszych obiektywach jeśli chce się zastosować taki obiektyw zamocowany odwrotnie (do makro) z otworem mniejszym niż nominalny.
Gdzieś o tym było na forum??:
@kucza21:
"Normalna" odpowiedź to jest w instrukcji obsługi i większości jakoś wystarczaTylko musi się chcieć
A tu, na forum, właściwy opis pada w pierwszej/drugiej odpowiedzi i nie wiadomo czemu trzeba potem tą całkiem prostą przecież rzecz jeszcze cztery razy tłumaczyć (czego dowodem są właśnie oba wątki).
Ostatnio edytowane przez APP ; 18-12-2008 o 17:28
Pisałem to w odniesieniu do tekstu majcza. chodziło o to, że klient wie do czego służy ten przycisk, ale nie wie jakie są konsekwencje korzystania z niego (jak wiele razy padalo; przyciemnienie obrazu (i stąd napisałem, że jest "nieuswiadomiony")) to tak najbardziej banalnie jak się dalo..
A tym bardziej nie chodziło mi tu o Ciebie..![]()
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.