Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Przycisk -PODGLAD GLĘBI OSTROŚCI- raz jeszcze

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    Nie chce mi się o tej porze zastanawiać, co autor miał na myśli... na szczęście.
    Pisałem to w odniesieniu do tekstu majcza. chodziło o to, że klient wie do czego służy ten przycisk, ale nie wie jakie są konsekwencje korzystania z niego (jak wiele razy padalo; przyciemnienie obrazu (i stąd napisałem, że jest "nieuswiadomiony")) to tak najbardziej banalnie jak się dalo..

A tym bardziej nie chodziło mi tu o Ciebie..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec Awatar WaldekA
    Miasto
    Jaroszów

Domyślnie

Ja wykorzystuję przy robieniu portretów na przysłonie od 1.8 do 2.2, oraz przy fotografowaniu detali, żeby sprawdzić czy to co trzeba mieści się w GO. Na zdjęciu niestety nie widać czy przycisk GO był naciśniety czy nie:-)
    Kiedyś tu była stopka:-)

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WaldekA Zobacz posta
    Ja wykorzystuję przy robieniu portretów na przysłonie od 1.8 do 2.2, oraz przy fotografowaniu detali, żeby sprawdzić czy to co trzeba mieści się w GO. Na zdjęciu niestety nie widać czy przycisk GO był naciśniety czy nie:-)
    Tu mogę się zgodzić, zwłaszcza jeśli w 30D działa to lepiej.
    Mnie akurat najbardziej byłoby to przydatne w macro, gdzie GO i tak zawsze jest za mała :winkwystarczy zobaczyć w moim wątku co robię najczęściej). No i tutaj niestety jest jak jest.
    Piszę to na podstawie własnych doświadczeń...

A pewnie, że nie widać... :wink:
    Ale przy jakiego typu zdjęciach używasz , jak najbardziej będzie widać...:smile:
    Ostatnio edytowane przez Selena ; 18-12-2008 o 14:09

Bywalec Awatar WaldekA
    Miasto
    Jaroszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    Ale przy jakiego typu zdjęciach używasz , jak najbardziej będzie widać...:smile:
    Np przy takich:http://waldeka.paranoicy.net/Flora/index.html
    Kiedyś tu była stopka:-)

Zablokowany

Domyślnie

350

.

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

"Weź się za książki", "kup sobie National Geographic" , "Poczytaj podstawy fotografii"
    Bla, bla, bla. Wystarczyło normalnie panowie odpowiedzieć i było by po sprawie. Swoją drogą ja pomimo, że wiem do czego służy ten przycisk w przodzie body, nigdy go nie użyłem. Moim zdaniem jest to nieużyteczne w aparacie takim jak 400D. Generalnie ja wszystko robię na "czuja"

Dopiero zaczyna Awatar arokub
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Trafiłem jeszcze na takie zastosowania poglądu GO:

"Mechanizm pozwalający na chwilę przymknąć przysłonę przyda się znacznie lepiej przy mniej podręcznikowych zastosowaniach. Pierwszym i najbardziej przydatnym na co dzień jest kontrola flary. Wiadomo, że im bardziej przymknięta przysłona, tym wszelkie bliki i rozbłyski stają się bardziej widoczne. Przy przysłonie roboczej ustawionej na f/2.8 może nam się wydawać, że nie mamy żadnych błysków, a tymczasem po wykonaniu zdjęcia z przysłoną f/11 na obrazie widoczna stanie się duża i brzydka flara. Wciskając przycisk podglądu głębi ostrości wprawdzie nie zobaczymy samej kompozycji, bo obraz w wizjerze stanie się zbyt ciemny, ale zauważymy, czy nie pojawiają się kolorowe plamy i rozbłyski.

Drugim przydatnym zastosowaniem tej funkcji jest kontrola położenia filtra połówkowego szarego. Zwłaszcza tego typu filtry o twardym przejściu między jasna a ciemną częścią mają tendencję do wyraźniejszej widoczności na zdjęciu granicy działania „połówki” przy silnie przymkniętej przysłonie."

źródło: http://www.dfv.pl/poradniki_jak_dziala.html?id=659
    Canon EOS 400d, Fuji Finepix s5600

Uzależniony

Domyślnie

Zdaje się, że przycisk nadaje się też do blokowania przysłony w nowszych obiektywach jeśli chce się zastosować taki obiektyw zamocowany odwrotnie (do makro) z otworem mniejszym niż nominalny.
    Gdzieś o tym było na forum ??:

@kucza21:
    "Normalna" odpowiedź to jest w instrukcji obsługi i większości jakoś wystarcza Tylko musi się chcieć A tu, na forum, właściwy opis pada w pierwszej/drugiej odpowiedzi i nie wiadomo czemu trzeba potem tą całkiem prostą przecież rzecz jeszcze cztery razy tłumaczyć (czego dowodem są właśnie oba wątki).
    Ostatnio edytowane przez APP ; 18-12-2008 o 17:28

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów