Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Przycisk -PODGLAD GLĘBI OSTROŚCI- raz jeszcze

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez optick Zobacz posta
    Kwestia tylko zrozumienia. Czy z tym gorzej? chyba nie ...
    Po prostu nie dostrzegałem Bokehu na podglądzie.
    wybacz ale chyba jednak tak

weź do ręki instrukcję, książkę o fotografii (przytaczana NG powinna być ok) aparat i poświęć kilka wieczorów na "rozpracowanie" możliwości aparatu.
    Bardzo trudno tłumaczyć coś używając pojęć o których ta osoba nie ma najmniejszego pojęcia.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

...Jeden mały problem wynikający z braku pokrycia rzeczywistości z teorią ... Po prostu nie dostrzegałem Bokehu na podglądzie.
    I ja się temu wogóle nie dziwię...:smile:
    Nie Ty pierwszy się nad tym zastanawiasz.

Problem polega na tym, że w korpusach typu XXXD, akurat ten 'bajer' ma bardzo małe zastosowanie.
    Dlaczego? Wizjer jest tak mały i ciemny, że naprawdę ciężko zobaczyć różnicę w GO. Próbowałam korzystać z tego 'udogodnienia' przy zdjęciach macro, ale to kompletna strata czasu (szkła za ciemne).
    Może w sprzęcie z wyższej półki jest lepiej - nie wiem, nie mam porównania.
    Dla mnie to 'bajer' - w 400D zupełnie bezużyteczny ...
    Ostatnio edytowane przez Selena ; 17-12-2008 o 10:35

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    (...) Niestety nie ma innej drogi zeby byc świadomym fotografem. To nie zabawa tylko zawód. (...)
    I w jednej chwili wszyscy staliśmy się zawodowcami... nieźle...
    Nie, przepraszam, sekundę, już wiem - janmar Ty się na fotografii zawiodłeś
    Ktoś tu chyba zbyt poważnie podchodzi do sprawy ;-)

Co do dwóch ostatnich wątków na temat tego małego przycisku - szok i rezygnacja.
    Połączyć, zamknąć i przykleić na rogatkach.

Coś już napisał Awatar majcz
    Miasto
    zaścianek na Mazurach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    Problem polega na tym, że w korpusach typu XXXD, akurat ten 'bajer' ma bardzo małe zastosowanie.
    Dlaczego? Wizjer jest tak mały i ciemny, że naprawdę ciężko zobaczyć różnicę w GO. Próbowałam korzystać z tego 'udogodnienia' przy zdjęciach macro, ale to kompletna strata czasu (szkła za ciemne).
    Może w sprzęcie z wyższej półki jest lepiej - nie wiem, nie mam porównania.
    Dla mnie to 'bajer' - w 400D zupełnie bezużyteczny ...
    Święte słowa, jestem ciekaw czy ktoś jest w stanie powiedzieć co będzie ostre na zdjęciu, korzystając z przycisku GO w 400D przy przysłonie powyżej f11, ja tam widzę tylko ciemność. Co śmieszniejsze w niektórych testach ubolewa się nad tym że nowe modele najtańszych amatorskich lustrzanek różnych firm pozbawiane są tego "luksusu".
    Źle się czuję jak sobie nie popstrykam www.stasiaczek.blogspot.com
    ---------------------------------------------
    Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majcz Zobacz posta
    Co śmieszniejsze w niektórych testach ubolewa się nad tym że nowe modele najtańszych amatorskich lustrzanek różnych firm pozbawiane są tego "luksusu".
    nie jest to bynajmniej śmieszne, bo amatorskie lustrzanki sa kierowane (chyba) przede wszystkim do klientów, którzy nie mieli wcześniej z lustrami do czynienia.. w niektorych testach pisali co to za przycisk, gdzie się znajduje, do czego służy i takie tam pierdoły, a jednak mało gdzie piszą o tym, że zachodzi takie zjawisko.. i taki oto nieuświadomiony (ale zaodwolony) klient kupuje lustro z podglądem GO, bo wie co to, jak i po co tego używać, aczkolwiek nadal (jak na ironię) jest.. "nieuświadomiony"
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec

Domyślnie

Do tych, którzy nie widzą GO w 400d - nie widać, jak się patrzy na las w oddali, ale spróbujcie popatrzeć z np. 0,3m ma szachownicę z rozstawionymi figurami przy przysłonie 1,8 i 11 - i zaraz zobaczycie różnicę! Oczywiście lepiej widać na FF i przy pryzmacie (np. w analogu), ale w 400d też się w określonych sytuacjach przydaje. Jest bajerem - ale tylko dla nieumiejących się nim posługiwać.

Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    ... i taki oto nieuświadomiony (ale zaodwolony) klient kupuje lustro z podglądem GO, bo wie co to, jak i po co tego używać, aczkolwiek nadal (jak na ironię) jest.. "nieuświadomiony"
    Nie chce mi się o tej porze zastanawiać, co autor miał na myśli... na szczęście.
    Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Do tych, którzy nie widzą GO w 400d - nie widać, jak się patrzy na las w oddali, ale spróbujcie popatrzeć z np. 0,3m ma szachownicę z rozstawionymi figurami przy przysłonie 1,8 i 11 - i zaraz zobaczycie różnicę! Oczywiście lepiej widać na FF i przy pryzmacie (np. w analogu), ale w 400d też się w określonych sytuacjach przydaje. Jest bajerem - ale tylko dla nieumiejących się nim posługiwać.
    Nie robię zdjęć linijek, plansz testowych, Focus Chart-ów - zwyczajnie szkoda mi czasu na to...
    To może mnie 'oświeć' w jakich sytuacjach Ty wykorzystujesz podgląd GO - praktycznie !!! , a nie jako test...
    Najlepiej niech to będzie poparte jakimś zdjęciem.

'Nieuświadomiona' posiadaczka 400D

Bywalec Awatar WaldekA
    Miasto
    Jaroszów

Domyślnie

Ja wykorzystuję przy robieniu portretów na przysłonie od 1.8 do 2.2, oraz przy fotografowaniu detali, żeby sprawdzić czy to co trzeba mieści się w GO. Na zdjęciu niestety nie widać czy przycisk GO był naciśniety czy nie:-)
    Kiedyś tu była stopka:-)

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    Ktoś tu chyba zbyt poważnie podchodzi do sprawy ;-)
    to akurat bardzo dobre podejście
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WaldekA Zobacz posta
    Ja wykorzystuję przy robieniu portretów na przysłonie od 1.8 do 2.2, oraz przy fotografowaniu detali, żeby sprawdzić czy to co trzeba mieści się w GO. Na zdjęciu niestety nie widać czy przycisk GO był naciśniety czy nie:-)
    Tu mogę się zgodzić, zwłaszcza jeśli w 30D działa to lepiej.
    Mnie akurat najbardziej byłoby to przydatne w macro, gdzie GO i tak zawsze jest za mała :winkwystarczy zobaczyć w moim wątku co robię najczęściej). No i tutaj niestety jest jak jest.
    Piszę to na podstawie własnych doświadczeń...

A pewnie, że nie widać... :wink:
    Ale przy jakiego typu zdjęciach używasz , jak najbardziej będzie widać...:smile:
    Ostatnio edytowane przez Selena ; 18-12-2008 o 14:09

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów