Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 182

Wątek: Canon 50D kontra Nikon D90

Coś już napisał Awatar sleep

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Hmm sleep, możesz to bardziej rozwinąć? więcej konkretów?:wink: Nie doczytałem się wele więcej niż ten jeden powód:

I ten oto argument:

który i tak jest baardzo subiektywny:wink:

jak napisałem wcześniej - są to moje osobiste spostrzeżenia, czynników jest mnóstwo (chociażby zajefajne możliwości balansu bieli), spodobał mi się motyw z wybieraniem punktu, punktów AF, i to co mi brakuje najbardziej praca z lampą błyskową. W nikonie o jedną klasę wyższa niż w canonie, doświadczyłem na własnej skórze, mam dwie lampy Canona 550, 580 i co z tego, jak muszę dokupić transmiter za 700 zł.

Film to oczywiście bajer, ale dla rodzinnych zastosowań jest miłym dodatkiem.

Pozdrawiam

P.S. Kupiłbym 5DmII - ale nie lubię dywagacji gdybyś miał więcej pieniążków, to kupiłbyś to i to. Rozmowa jest o C50 i N90.
    40D, 5D2 + dwie L-ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.pl

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    rozwazalem 5d, ale z samym 85mm to ja slubu nie obskocze
    a nie wiem jak tamron na 5d..
    Pięknie gwizdnięty temat koleżance Nie ma to jak wejść w połowie dyskusji ze swoim pytaniem.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    Swoją drogą to zastanawia mnie skąd 14 letnia dziewczyna może mieć tyle kasy na sprzęt.
    Że tak zapytam - a co Cię to obchodzi ?

Co do tematu to przede wszystkim rozważ szkła jakie podepniesz do tych puszek. Według mnie czy kupisz jedną czy drugą (mając na uwadze różnice pomiędzy nimi) będzie to bez znaczenia. Natomiast będzie miało znaczenie jakich szkieł nie będziesz mogła kupić w danym systemie - a tu różnice są IMO spore.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Może coś o czym Nikt nie wspomniał.
    Moja 13 letnia córka jak robi zdjęcia Moim zestawem (pucha, grip,słuszne szkło,lampa ) to po chwili "wymięka" , więc myślę że 14-latka może mieć podobny problem.
    P.S. A jeszcze jedno na imprezę taki sprzęt się nie nadaje.
    SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    Popieram gorsza pucha lepsze szkla.

Swoją drogą to zastanawia mnie skąd 14 letnia dziewczyna może mieć tyle kasy na sprzęt.
    Ufam jednak, że nie ma jakiegoś ukrytego "zonka" i jednak osoba szczerze do nas pisze o porade. Czasem jest tak, że ktoś ma pieniądze i chce je wydac dobrze!

Sylwek
    Jasne, że pisze szczerze . Kasy jeszcze tyle nie mam, by coś kupić, ale mam pomysł. Po pierwsze - dostaję trochę od jednej babci, drugiej, teraz będę dostawała chyba od mamy i chcę projektować strony www, co mi w zbieraniu pieniędzy bardzo pomoże , a na pewno szybciej nazbieram . Jakoś trzeba sobie dawać radę, lustrzanka to już droga rzecz i z nazbieranych "grosików" jej nie kupię.

Co do kasy... może jednak lepiej będzie, jesli kupię tego Nikona D90, ponieważ jest tańszy (a jak widzę po wypowiedziach, nie jest gorszy od Canona 50D), a później... a później się zobaczy, jeśli będę zafascynowana fotografią jeszcze bardziej, to jak nazbieram, to kupię coś naprawdę porządnego. Jeśli chodzi o filmy, to akurat to nie stanowi na pewno argumentu na pytanie "dlaczego warto wybrać Nikona D90?"

Cytat Zamieszczone przez galekeg Zobacz posta
    Może coś o czym Nikt nie wspomniał.
    Moja 13 letnia córka jak robi zdjęcia Moim zestawem (pucha, grip,słuszne szkło,lampa ) to po chwili "wymięka" , więc myślę że 14-latka może mieć podobny problem.
    P.S. A jeszcze jedno na imprezę taki sprzęt się nie nadaje.
    Ja się szybko nie poddaję, jeśli dążę do jakiegoś celu, to próbuję go za wszelką cenę zdobyć, więc tego problemu brak . Może czasem ma się takie momenty typu "dobra, nie chce mi się już, to dla mnie za trudne", ale za chwilę znowu się mobilizuję i wracam do "pracy" :-P .

Jeszcze jedno małe pytanko... który sprzęt, z tych dwóch, co o nich mowa, wyjdzie bardziej korzystnie (ze obiektywami, filtrami itd., oczywiście nie wszystko naraz )?

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Nestiee... zasadnicze pytanie... ten aparat to kaprys czy powazna decyzja??
    bo prawda jest taka... cokolwiek nie kupisz ma sens... jesli nie interesuje Cie segment PRO kup Nikona.. cokolwiek by nie pisac.. w segmencie amatorskich szkiel nikon leje canona na leb.. szkla pro ma zdecydowanie drozsze choc biorac pod uwage ostatnie wypusty to nie wiem czy nie lepsze..
    ogolnie wielkiej roznicy tak naprawde nie ma pomiedzy systemami.. odkad Nikon wszedl w nowe matryce koronny argument za Canonem legl w gruzach, choc automatyczny balans bieli w niektorych NIkonach wciaz pozostawia wiele do zyczenia... jesli ktos wszedl kiedys w system Canona to nie ma sensu zmieniac systemu ale jesli stoisz przed wyborem ktory aparat kupic to tak naprawde rzuc mometa
    biorac pod uwage Twoj wiek zakladam iz nie posiadasz wiekszej wiedzy o sprzecie zanudzanie Cie technicznymi aspektami nie ma sensu.. cokolwiek nie wybierzesz zrobisz dobrze.. ale jesli nie chcesz bawic sie w Profi wez Nikona bo kupisz w rozsadnej cenie lepsze i solidniejsze obiektywy.. tym bardziej ze jak piszesz... nie spisz na forsie
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 19-12-2008 o 14:14
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    Nestiee... zasadnicze pytanie... ten aparat to kaprys czy powazna decyzja??
    ...
    Poważna decyzja. Od dosyć dawna marzę po cichu o lustrzance, ale nigdy przedtem nie interesowałam się tym bliżej (nie rozważałam nad tym, jaką kupić itd.).

Dziękuję wam bardzo za pomoc . Pytania o szkła do Nikona mogę zadąć tu, czy może lepiej na forum Nikon :-P ? Wolałabym pozostać tu, bo mi się tu podoba, no ale w sumie to forum Canon... ale mam nadzieję, że znawcy pomogą mi i w wyborze obiektywu, filtrów (chciałabym też polaryzujący) zarówno z Nikona .

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nestiee Zobacz posta
    Poważna decyzja. Od dosyć dawna marzę po cichu o lustrzance, ale nigdy przedtem nie interesowałam się tym bliżej (nie rozważałam nad tym, jaką kupić itd.).

Dziękuję wam bardzo za pomoc . Pytania o szkła do Nikona mogę zadąć tu, czy może lepiej na forum Nikon :-P ? Wolałabym pozostać tu, bo mi się tu podoba, no ale w sumie to forum Canon... ale mam nadzieję, że znawcy pomogą mi i w wyborze obiektywu, filtrów (chciałabym też polaryzujący) zarówno z Nikona .
    wiesz... niestety te fora maja zbyt wielu uzytkownikow "ideowych" wiec mysle ze wiecej dowiesz sie tam bo tu zaraz idee Nikona rozjada
    prawda jest tez taka ze kazdy zaraz bedzie Ci wpychal szkla z gornego segmentu.. w kwestii filtrow to nie ma znaczenia jaka marka tylko srednica obiektywu jest istotna... najlepiej idz do sklepu kup sobie D90 z podstawowym obiektywem on ma zakres na ile pamietam 17-70 co pozwoli Ci sie dosc efektywnie pobawic fotografia a nawet 17-200 nikona pomimo kolosanej krotnosci zoomu daje rade.. a ten obiektyw pozwoli Ci naprawde na wiele w zakresie amatorskiej fotografii i wiele sie dzieki niemu nauczysz a z czasem zdobedziesz wiedze ktore ogniskowe Ci najbardziej odpowiadaja i jakie szkla tak naprawde potrzebujesz
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Domyślnie

Ok. To w takim razie zmywam się na forum Nikona . Mam nadzieję, że jak będę miała problem, to ktoś będzie chętny mi pomóc . No i, jak już będę miała tę lustrzankę, to oczywiście dam znać, jak mi idzie :-P (jeśli mogę :-D ).
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viqy Zobacz posta
    Pięknie gwizdnięty temat koleżance Nie ma to jak wejść w połowie dyskusji ze swoim pytaniem.
    Po 1. Dyskusja wydawala mi sie za zakonczona, teraz to sa dywagacje na temat tego ile ma kasy. A odpowiedz na pytanie 50d czy 90d juz padla
    Po 2. Mysle ze kolezance 40d + T 17-50 by wystarczy, wiec i ona by na tym skorzystala
    Po 3. Nie wiedzialem ze w temacie o 50d nikt inny juz sie nie moze spytac o cos zwiazanego z 50d. Gdyby kazdy zakladal temat 50d czy 30d, czy 40d, czy 1000d to byloby ich za duzo.. chociaz domyslalem się ze komus i tak sie nei spodoba

Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów