Strona 18 z 19 PierwszyPierwszy ... 816171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 182

Wątek: Canon 50D kontra Nikon D90

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alfons K. Zobacz posta

Google jest inteligentny i mądrością milionów internautów koryguje literówki. Zresztą wpisz
    Na pewno mądrością ?

Ty bazujesz na swoich doświadczeniach , a ile obiektywów "firm trzecich" miałeś w swojej szklarni ?????
    Z 10 a co ? W tym Tamrona 17-50 użytkowanego z 350D, 40D i 50D który był kupiony w ciemno bez żadnego wybierania...

Zbiorowa mądrość, którą negujesz ma tę przewagę, że jest średnią wypadkową z milionów,
    Jesteś mistrzem - naprawdę przeczytałeś te wszystkie posty ? Masz chyba zerowe doświadczenie w internecie twierdząc że te wszystkie posty są na temat...
    Poza tym dalej pomijasz problem populacji... Nie trafia do Ciebie że Canonów jest po prostu znacznie więcej ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Alfons K.
    Guest

Domyślnie

Ale ja od początku odnosiłem się do wypowiedzi poprzedników:
    @Napisał Kolekcjoner: Porównywaliśmy ze znajomym z ciekawości AF w D90<->40D i nie ma porównania - na korzyść czterdziestki. Właściwie pod każdym względem.
    @Napisał remol71: Auto Focus w 40D i D90 to jest duża różnica. To samo zapewne dotyczy 50D choć tego nie miałem w rękach.

- pokazując, że nawet przy uwzględnieniu wielkości banadej populacji , mieszanie z błotem AF D90 przy tak często spotykanych i szeroko opisywanych problemach Front Focus Canonów serii xxD pre 50D z obiektywami firm trzecich jest raczej sekciarstwem i ślepą ideologią, i nie oddaje ogólnych tendencji rzeczywistości .

A te twoje 10 obiektywów ???? moje pytanie było retoryczne, bo choćbyś miał ich 20, to jednostkowe próbki z setek modeli i dziesiątek milionów egzemplarzy???? , nie jesteś wstanie uchwycić tendencji, które nawet przy dużym błędzie 4,900.000 próby, google i fora są w stanie wychwycić.

Ja mieszkałem rok na blokach w Poznaniu na studiach, i nie dostałem wpie..... , czy to znaczy że tan jest bezpiecznie ??????

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

mowiono mi, zeby nie ruszac gowna jak smierdzi i to sie sprawdza, zostawcie wiec trolla a sam sobie pojdzie

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Co do 40D, to wiadomo wszystkim, że canony xxD przed 50D (gdzie metodą prób i błedów da się to zmodyfikować i zapamiętać w aparacie, co nie każdy dobrze potrafi) miały duże problemy z ostrzeniem AF na obiektywach innych producentów, ustawiały ostrość albo przed albo za obiektem, więc w realnym życiu, posiadacze 40D ze szklarnią innych producentów nie mają tak różowo jak to kolega przedstawia
    Nic nie "wiadomo wszystkim", bo są tacy którzy tych problemów nie mają więc przynajmniej im nie wiadomo .

Ale ja od początku odnosiłem się do wypowiedzi poprzedników:
    @Napisał Kolekcjoner: Porównywaliśmy ze znajomym z ciekawości AF w D90<->40D i nie ma porównania - na korzyść czterdziestki. Właściwie pod każdym względem.
    Nie do mojej wypowiedzi się nie odnosiłeś, bo ja nie pisałem o problemach z FF i BF.
    Ja myślę że jak przytoczysz rzetelne dane np. serwisowe to nikt nie będzie tego negował. Wyniki z googli są o tyle nie miarodajne, że powielają plotki i tzw. "urban legends". Nie mówiąc już o wielu innych czynnikach jak choćby wspomniana tu wielkość badanej próby.
    Co do ideologii i sekciarstwa - zobacz ile jest wątków na tym forum ludzi którzy opisują swoje problemy ze sprzętem Canona - jeśli robią to z sensem to nikt tego nie neguje.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

aRtrEx
    Guest

Domyślnie

Ja mieszkałem rok na blokach w Poznaniu na studiach, i nie dostałem wpie..... , czy to znaczy że tan jest bezpiecznie ??????
    Alfons K., sorry, ale gdybyś dostał łomot to dla mnie nie byłby to argument za tym, że jest tam niebezpiecznie. Spróbuj czegoś innego, bo nawet w dyskusji o bezpieczeństwie na blokowiskach chyba leżysz.

Coś już napisał

Domyślnie

Technical Image Press Association (TIPA) przyznało Nikon D90 nagrodę za rok 2009 w kategorii: najlepsza cyfrowa lustrzanka zaawansowana.

Technical Image Press Association (TIPA) przyznało Nikon D3x nagrodę za rok 2009 w kategorii: najlepsza cyfrowa lustrzanka profesjonalna.

European Imaging and Sound Association (EISA) przyznało lustrzance Nikon D3nagrodę za rok 2008/2009 w kategorii: europejski aparat profesjonalny.

Technical Image Press Association (TIPA) przyznało Nikon D300 nagrodę za rok 2008 w kategorii: najlepsza cyfrowa lustrzanka półprofesjonalna.

... to tak na wszelki wypadek jak by ktoś miał jeszcze jakieś wątpliwości

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

przy tak często spotykanych i szeroko opisywanych problemach Front Focus Canonów serii xxD pre 50D z obiektywami firm trzecich jest raczej sekciarstwem i ślepą ideologią, i nie oddaje ogólnych tendencji rzeczywistości .
    Hie hie, sekciarstwem zalatuje to, że zakładasz z góry wyższość AF w D90 na podstawie napisu na korpusie. A wystarczy porównać fakty - 40D/50D ma 9 pól krzyżowych, D90 ma cały jeden. D90 ma AF na poziomie 30D i korpusów trzycyfrowych. Jak ktoś używa metody focus-recompose nie zobaczy żadnej różnicy, ale ja używam bocznych... Gdybyś pisał o D300, miałbyś sporo racji, ale D90? C'mon!

Forum Nikona dosyć często czytam i nie raz widziałem narzekania na problemy z Sigmami. Wnioski wyciągnij sam.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec

Domyślnie

Zwolennikom Nikona (a przylazło na to forum kilku) mogę krótko powiedzieć - autofokus to nie wszystko! Tak samo jak przyznane nagrody (słyszeliście coś o sponsoringu?). Znane jest powiedzenie, że Nikon robi najlepsze puszki, a Canon zdjęcia! I nie jest to bezpodstawne - każdy portreciaż i fotograf ślubny to potwierdzi. Korpusy Canona kupuje się nie po to, aby używać obiektywów Sigmy lub Tamrona - każdy prędzej lub później wymienia je na Canona, doceniając jakość szklarni tej firmy. Nie słyszałm jeszcze, aby ktoś kupił jakikolwiek korpus sugerując się dobrą współpracą z Sigmą - nawet dla Nikoniarzy to nie podstawowy argument. Mnie do Nikona nie przekona nawet najwspanialszy autofokus. Zmieniłem Nikosia D70s przerażony tragicznym pomiarem ekspozycji i jego nieprzewidywalnością (niektórzy na forum Nikona proponowali nawet użycie go do typowania toto-lotka), marnymi, "wypranymi" kolorami. Canon też nie jest idealny, ale jego zdjęcia podobają mi się. Mam kolejny korpus, coraz bardziej się rozumiemy i coraz bardziej przekonuję się do trafności wyboru systemu.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek_b2b Zobacz posta
    Technical Image Press Association (TIPA) przyznało Nikon D90 nagrodę za rok 2009 w kategorii: najlepsza cyfrowa lustrzanka zaawansowana.

Technical Image Press Association (TIPA) przyznało Nikon D3x nagrodę za rok 2009 w kategorii: najlepsza cyfrowa lustrzanka profesjonalna.

European Imaging and Sound Association (EISA) przyznało lustrzance Nikon D3nagrodę za rok 2008/2009 w kategorii: europejski aparat profesjonalny.

Technical Image Press Association (TIPA) przyznało Nikon D300 nagrodę za rok 2008 w kategorii: najlepsza cyfrowa lustrzanka półprofesjonalna.

... to tak na wszelki wypadek jak by ktoś miał jeszcze jakieś wątpliwości
    no dobrze, ale co dokladnie z tego ma wynikac?

ze to sa dobre puszki? nikt tego nie neguje. dyskusja byla o roznicach w AF miedzy D90 a 50D. gdzie czesc odpowiadajacych miala okazje uzywac i jednego i drugiego i sklania sie bardziej ku 50D. z jakichkolwiek by to nie bylo przyczyn, bo tak obiektywnie, to ja osobiscie i zapewne spora czesc innych uzytkownikow Canona nie bedzie sie upierac przy obiektywnosci opinii, na ktora zawsze ma wplyw przyzwyczajenie do takich a nie innych korpusow.

nie mieszajmy w to nieznanej proweniencji internetowych artykulow, kwestii nagrod czy tego, kto jakim sprzetem robi zdjecia. bo ta dyskusja juz w tym momencie jest na zbyt niskim poziomie
    www albo tez flickr

Alfons K.
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leinad1 Zobacz posta
    mowiono mi, zeby nie ruszac gowna jak smierdzi i to sie sprawdza, zostawcie wiec trolla a sam sobie pojdzie

Nie wiem, czy jesteś tego świadom, ale takim komentarzem sam siebie kompromitujesz.

To że wolisz taką czy inną markę nie daje ci prawa by obrażać ludzi
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez aRtrEx Zobacz posta
    Alfons K., sorry, ale gdybyś dostał łomot to dla mnie nie byłby to argument za tym, że jest tam niebezpiecznie. Spróbuj czegoś innego, bo nawet w dyskusji o bezpieczeństwie na blokowiskach chyba leżysz.
    No właśnie , sam przyznałeś mi rację nawet o tym nie wiedząc. Bo ogólne sformułowanie mojej teorii brzmi:

" na podstawie zbyt małej próby nie można wyciągać ogólnych wniosków"

Więc czy dostałem łomot czy nie, to na tej podstawie ciężko wyciągnąć wniosek na temat całej dzielnicy Poznania. ----- Ale -------- zbiorowa mądrość mieszkańców tego miasta, którzy mieszkają tam od lat lub znają ludzi tam mieszkających i czytają gazety , pozwala im wyciągnąć miarodajne wnioski czy łatwiej "zgubić" portfel na osiedlu Orła białego, czy na Różanym Potoku

Tak samo jest z obiektywami, to że ktoś z tego forum miał 10 obiektywów i nie miał z nimi problemów, nie pozwala mu jednoznacznie stwierdzić, czy rzeczywiście problem FF BF Canona 40D i innych xxD pre 50D z obiektywami Tamrona i innych u np. 10% urzytkowników takiego zestawu ma miejsce czy nie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Nikon ...... marnymi, "wypranymi" kolorami. Canon też nie jest idealny, ale jego zdjęcia podobają mi się.
    to jest raczej słaby argument, bo przecież do Nikona D90 możesz wgrywać sobie profile kolorów, i włączyć z menu. Nikona kolory są "wyprane" bo takie właśnie są w rzeczywistości. Canon ma takie same kolory z matrycy, które następnie są podbijene przez firmware w Digic'u, zgodnie z profilem charakterystycznym dla tej marki, który tak Ci się podoba. Na internecie jest mnustwo profesjonalnie skalibrowanych profili, które po wgraniu do D90 pozwolą otrzymać w sposób "przezroczysty" dla zwykłego urzytkownika kolorystykę do złudzenia przypominającą Canona
    Ostatnio edytowane przez Alfons K. ; 15-08-2009 o 12:06 Powód: Automerged Doublepost

Strona 18 z 19 PierwszyPierwszy ... 816171819 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów