Witam

Dokonałaś dobrego wyboru. 50D to bardzo fajny aparat. Testowalem 50D w studio z modelką i muszę Ci powiedzieć, że jestem zadowolony z obrazu jaki generuje ten aparat. ISO 3200 było dla mnie jak najbardziej uzyteczne - mówię serio.

Ja również jestem amatorem i robie zdjęcia 400D i puki co jestem zadowolony ale tylko dlatego, że powolutku kupuje dobre obiektywy i widzę co dake matryca w tym małym aparacie. Dziś jestem bardziej świadomy wyboru aparatu i wiem na czym mi zależy.

Jesli nie będę miał wystarczających funduszy by kupić full frame 5D2Mark to pewnie wybiorę 50D + gripa + szkło

Fakt, Ty zaczynasz przygodę z fotografią i faktycznie jest tak, że Canon nie popisał się specjalnie w tym roku swoimi nowościami w sumie to od razu powinien wyjść 50D a nie wypuścili 40D, którego trzeba było trochę poprawiać naszczęście kosmetycznie bo jako caóość40D jest bardzo dobrym aparatem w tej cenie 2300zł i szczerze polecam Ci 40D + dobre szkiełko.

Ale jak kupisz 450D _ szkiełko również nie będziesz żałować, bo przynajmniej zobaczysz czy zdjęcia to twoje hobby czy tylko chwilowy impuls. Ja tak zrobiłem i teraz wiem, że lubię robić zdjęciai pewnie bede nadal się rozwijał włąsnie w tym systemie.

Tak, to prawda Nikon przygotował lepsza ofertę od Canona w tym roku i mam wrażenie, że sporo osób z nas pewnie by wskoczyło w tamten system ale niestety ilość wydanych pieniążków na nasze puszki, szkła i lampy nie pokryły by nowych zakupów u konkurencji na poziomie, którego oczekujemy.
Wypuścili puszki D90, D300, D700, D3

to bardzo duży wybór i jak wiesz D700, który jest Full frame jest tańszy od Canon5D2mark i do tego ma chyba lepszy AF, pewnie nie jeden chciałby go mieć ja także. Jednak czekam co się stanie z 5D2mark jego ceną itd. Raczej w Nikona nie pójde ale nie ze względu na uraz do tej marki a raczej z braku kasy na zmianę systemu- jest to nieopłacalne raczej.

Ja powiem tak kiedyś rok temu chcialem mieć NIkona D80 i kupił bym go gdyby nie wysoka wtedy jego cena, mój wybór padł na Canona 400d, który również do tanich nie należał.

Dziś jestem zadowolony z bycia wtym systemie i mam nadzieje, że Canon dołoży wszelkich starań byśmy wszyscy byli zadowoleni.

Podsumowując

40D jest na tyle tanie, że pozwolisz sobie na niego + 17-50 F/ 2.8 Tamron

Albo bierz 450D + dobre szkiełko ze stajnie Canona L 17-40 f/4 + Gripa bo przydaje się

Rób zdjęcia i zobacz co Ci wychodzi jak nauczysz się amatorską puszka robić foty to tylko nowe body pomoże Ci zrobić szybciej zdjęcie i pewniejszy AF dostaniesz, ale kadrowania i kompozycji, i wszystkiego czego trzeba się nauczyć (nie wyłączając mnie ) tego puszka Ci nie dostarczy.

Powodzenia.

Pamiętaj jak byś nie postąpiła czy będziesz z nami czy z Nikonowcami -to i tak nie ma znaczenia ważna jest wspólna pasja i przyjaźń a nie bijatyki systemowe

Pozdrawiam

Sylwek