To teraz mam już większe przekonanie do Canona 50D, więc jakby co, to chyba go wybiorę. Jak już mówiłam, jak porównałam zdjęcia z tego i tego, to jest różnica. Trochę będzie tego zbierania kasy... ale cóż, poczekam. Dzięki za wszystkie odpowiedzi
To teraz mam już większe przekonanie do Canona 50D, więc jakby co, to chyba go wybiorę. Jak już mówiłam, jak porównałam zdjęcia z tego i tego, to jest różnica. Trochę będzie tego zbierania kasy... ale cóż, poczekam. Dzięki za wszystkie odpowiedzi
Witam
Dokonałaś dobrego wyboru. 50D to bardzo fajny aparat. Testowalem 50D w studio z modelką i muszę Ci powiedzieć, że jestem zadowolony z obrazu jaki generuje ten aparat. ISO 3200 było dla mnie jak najbardziej uzyteczne - mówię serio.
Ja również jestem amatorem i robie zdjęcia 400D i puki co jestem zadowolony ale tylko dlatego, że powolutku kupuje dobre obiektywy i widzę co dake matryca w tym małym aparacie. Dziś jestem bardziej świadomy wyboru aparatu i wiem na czym mi zależy.
Jesli nie będę miał wystarczających funduszy by kupić full frame 5D2Mark to pewnie wybiorę 50D + gripa + szkło
Fakt, Ty zaczynasz przygodę z fotografią i faktycznie jest tak, że Canon nie popisał się specjalnie w tym roku swoimi nowościami w sumie to od razu powinien wyjść 50D a nie wypuścili 40D, którego trzeba było trochę poprawiać naszczęście kosmetycznie bo jako caóość40D jest bardzo dobrym aparatem w tej cenie 2300zł i szczerze polecam Ci 40D + dobre szkiełko.
Ale jak kupisz 450D _ szkiełko również nie będziesz żałować, bo przynajmniej zobaczysz czy zdjęcia to twoje hobby czy tylko chwilowy impuls. Ja tak zrobiłem i teraz wiem, że lubię robić zdjęciai pewnie bede nadal się rozwijał włąsnie w tym systemie.
Tak, to prawda Nikon przygotował lepsza ofertę od Canona w tym roku i mam wrażenie, że sporo osób z nas pewnie by wskoczyło w tamten system ale niestety ilość wydanych pieniążków na nasze puszki, szkła i lampy nie pokryły by nowych zakupów u konkurencji na poziomie, którego oczekujemy.
Wypuścili puszki D90, D300, D700, D3
to bardzo duży wybór i jak wiesz D700, który jest Full frame jest tańszy od Canon5D2mark i do tego ma chyba lepszy AF, pewnie nie jeden chciałby go mieć ja także. Jednak czekam co się stanie z 5D2mark jego ceną itd. Raczej w Nikona nie pójde ale nie ze względu na uraz do tej marki a raczej z braku kasy na zmianę systemu- jest to nieopłacalne raczej.
Ja powiem tak kiedyś rok temu chcialem mieć NIkona D80 i kupił bym go gdyby nie wysoka wtedy jego cena, mój wybór padł na Canona 400d, który również do tanich nie należał.
Dziś jestem zadowolony z bycia wtym systemie i mam nadzieje, że Canon dołoży wszelkich starań byśmy wszyscy byli zadowoleni.
Podsumowując
40D jest na tyle tanie, że pozwolisz sobie na niego + 17-50 F/ 2.8 Tamron
Albo bierz 450D + dobre szkiełko ze stajnie Canona L 17-40 f/4 + Gripa bo przydaje się
Rób zdjęcia i zobacz co Ci wychodzi jak nauczysz się amatorską puszka robić foty to tylko nowe body pomoże Ci zrobić szybciej zdjęcie i pewniejszy AF dostaniesz, ale kadrowania i kompozycji, i wszystkiego czego trzeba się nauczyć (nie wyłączając mnie ) tego puszka Ci nie dostarczy.
Powodzenia.
Pamiętaj jak byś nie postąpiła czy będziesz z nami czy z Nikonowcami -to i tak nie ma znaczenia ważna jest wspólna pasja i przyjaźń a nie bijatyki systemowe
Pozdrawiam
Sylwek
|5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
|Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
Tego jeszcze nie wiem. A jakie obiektywy polecacie? Jak mówiłam, chcę aparat do dużo różnych zdjęć (wybienię według ważności); zdjęcia nocne, pejzaże, zwierzęta, portrety, macro.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Najchętniej wzięłabym Nikona D700 lub Canona 5D Mark II, ale trocha za drogo. No... może mi się powiedzie... i wygram w tego Totka noo![]()
Ostatnio edytowane przez Nestiee ; 18-12-2008 o 18:16 Powód: Automerged Doublepost
Taa... i może na daremno wydawać pieniądze... ;/. Mi to nie jest obojętnie. Chcę jedną, a porządną. Nie widzę potrzeby kupować pierw "byle co", a potem znowu zbierać na nowo kasę., a nie jestem jakaś taka ciemna, czy coś, żeby nie korzystać z dobrego aparatu w jak największym stopniu. Oczywiście nie wszystko od razu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wątpię, że ktoś kupuje po prostu cokolwiek.
Ostatnio edytowane przez Nestiee ; 18-12-2008 o 19:14 Powód: Automerged Doublepost
to mniemam że to TChttp://www.allegro.pl/item508085029_..._2_8_d_ed.html
Kup 400D + grip + Tamron 17-50 + Canon 70-200 F4 = ok. 4300 zł
Możesz jeszcze "zaszaleć" i dokupić 50 1.8 za 300 zł
Taki zestaw da Ci bardzo dużo radości z dobrej jakości zdjęć.
Zupełnie nie widzę sensu inwestować w 50D i męczyć się z jakimś kitem.
Jak większość pytań również Twoje zostało trochę źle zadane.
Przede wszystkim OKREŚL BUDŻET, czy kwotę, którą masz do wydania na aparat i obiektywy. Bez tego wszystkie odpowiedzi są gdybaniem.
Moje typy:
Budżet poniżej 5000 zł:
- trzycyfrowe body (400D, 450D) + obiektywy jak wyżej
Budżet 5000-7000 zł:
- stare 5D + Tamron 28-75, albo
- dwucyfrowe body + obiektywy jak wyżej, albo
- trzycyfrowe body (400D, 450D) + obiektywy z górnej półki
Budżet powyżej 7000 zł:
- 5D (stare lub II w zależności od budżetu) + obiektywy w zależności od budżetu, albo
- dwucyfrowe body + obiektywy z górnej półki (jeśli fotografujesz sport)
Jedyne body, na które warto "się szarpnąć" kosztem obiektywów jest moim zdaniem 5D. W każdym innym przypadku wariant tańsze body + droższy obiektyw da lepsze zdjęcia.
Zarabianie na fotografii to niestety najczęściej przyjemność wynikająca z zarabiania, a nie z fotografii.