Strona 3 z 19 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 182

Wątek: Canon 50D kontra Nikon D90

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

e spokojnie- widać to szkła robią zdjęcia a nie puszka, cóż- jak kto uważa
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    W sprawie wyjaśnienia:

D40 to Nikon:wink: Canon może być co najwyżej 40D (niby banał, ale pójdziesz do sklepu powiesz "poproszę D40" i będziesz pracowała w domu na 3 punktach AF
    co do mojej rady to faktycznie trzeszcz dobrze mówi; zastanowic się nad 40D. puszka trochę starsza, ale sporo spadła z ceną, a różnicy w obrazowaniu nie ma aż tak drastycznej (poza tym jako amatorka tak szybko tego nie zauważysz:wink
    no i bardzo ważna rzecz, co już zostało podkreślane, że nie puszki są tutaj najwazniejsze, ale świadome wejście w któryś z systemów. Tutaj wszyscy raczej zasugerują Ci Canona, ale idź tylko do Żółtych, nigdy nie zgadniesz co Ci polecą
    No i takie drobne pytanie, czy faktycznie te filmy moga się na coś przydać? IHMO lustrzanka do tego nie służy, ale w niektórych przypadkach takie bajery sa priorytetem.. nie wiem jak tam z Toba?:wink:

Pozdrawiam
    Ehh myli mi się to D, z przodu, czy z tyłu... , bo w obydwu jest podobnie .
    Kamera mi do niczego niepotrzebna, w mojej zwykłej cyfrówce ją mam, ale i tak z niej nie korzystam.

--------
    Amok - wolę kupić jedną, a porządną, a nie kupować dwa razy , bo po co?

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Ja gdzieś słyszałem, że Nikon robi fantastyczne aparaty...

a Canon - fantastyczne zdjęcia...:-D

Początki nałogu

Domyślnie

bezapelacyjnie bralbym nikona dzis, szczegolnie jesli mialbym skupic sie na tanszych szklach

- af nikona to jest to, nawet na kit-owych szklach
    - bardzo dobre 50mm w normalnej cenie jak pamietam
    - wielkosc, mniejszy od 40d a wiekszy od 400d bardzo dobrze lezy w dloni
    - dobra wspolpraca z zamiennikami typu tamron, sigma a jak pamietam to jeszcze dla nikona robia wersje hsm
    - filmy
    - tanszy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nestiee Zobacz posta
    Otóż mam problem. Chciałabym się dowiedzieć, który z wyżej wymienionych lustrzanek (Canon 50D oraz Nikon D90)
    Canon 50D kosztuje teraz tak trochę ponad 3000. Dołóż 1000 zł a przy odrobinie szczęścia możesz kupić Canona 450D (około 1500-1600zł) + obiektyw EF-S 17-55 f/2.8 IS (około 2500-2800zł, być może w zestawie taniej).
    Będzie to pod każdym względem lepszy zestaw niż "dobra" puszka (50D / D90 / 40D) i "pierwszy-lepszy" obiektyw.
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

Z tego co widzę, to 450D kosztuje 1600 przeszło zł (na Cyfrowe.pl), więc o co chodzi ?

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Internet nie kończy się na cyfrowe.pl
    http://www.ceneo.pl/1222547

Domyślnie

Teraz tak oglądam zdjęcia z jednego aparatu i drugiego ( http://www.flickriver.com/search/canon+50d oraz http://www.flickriver.com/groups/692...l/interesting/ ) i wydaje mi się, że na zdjęciach z Canona jest mniej szumu. Chyba, że mi się tak tylko wydaje, no ale wzroku chyba nie straciłam

Bywalec

Domyślnie

Dużo prawdy w stwierdzeniu: Nikon robi lepsze puszki a Canon - zdjęcia. Sam się o tym przekonałem - zaczynałem od Nikona (D70s), a obecnie mam Canona 40d. Zamiany systemu nigdy nie żałowałem. To prawda, że Nikon D90 robi filmy - ale w tych filmach nie ustwia sam ostrości, trzeba to zrobić ręcznie, a ergonomia ustawiania ostrości przy kręceniu filmów, panoramowaniu,zoomowaniu pierścieniem na obiektywie lustrzanki jest tragiczna (myślę, że to delikatne określenie...). Zostają więc filmy statyczne ze statywu - do fotografii reklamowej może dobre, ale to nie jest to to, co tygrysy (filmowcy) lubią najbardziej - tak że możliwość filmowania D90 określił bym jako bajer reklamowy (pierwsza lustrzanka na świecie, która kręci filmy!), niż coś do realnego wykorzystania.

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nestiee, ja powiem tak:

Jeśli masz kasę i nie jest to przeszkoda to możemy rozmawiać o 50D, 5DmkII czy nawet o 1D MKIII

ale jeśli kasa jednak jest ograniczeniem to zważywszy, że masz dopiero 14 lat i jeszcze ogrom przed Tobą zabawy w focenie.
    Proponowałbym Ci puszkę XXXD czyli np 450D.
    Jest o połowę tańsza, zostanie Ci kasa na jeszcze jakieś szkiełko.
    Tak naprawdę szkieł nigdy za wiele i nie licz na to, że kupisz jedno i sprawa załatwiona. Do tego jeszcze, grip, lampa, plecak, karty, filtry etc to hobby to naprawdę skarbonka.

Im bardziej pro puszka tym bardziej zaawansowana obsługa. rozwiązania, które daje bardzo ułatwiają pracę jednak w rękach amatora nierzadko będą utrudnieniem.

Pozatym tak jak pisali przedmówcy wybór systemu ma ogromny wpływ na to co będzie później. A na zmianie zawsze się traci.
    tak naprawdę nikt Ci nie doradzi, możemy Ci pisać kup to czy kup tamto ale puki sama nie doświadczysz to i tak nie zrozumiesz.
    Który obiektyw do czego zastosować i dlaczego. Co dają takie a nie inne parametry puchy.

Ja na Twoim miejscu zacząłbym z niższej półki. A jak już doświadczenia nabierzesz to Twoje pytania będą całkiem inne.

A co do C vs N - ja wybieram C, puchy nikona jakoś do mnie nie przemawiają i takie jakieś to żółte jest ;-)

Strona 3 z 19 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów