e spokojnie- widać to szkła robią zdjęcia a nie puszka, cóż- jak kto uważa
e spokojnie- widać to szkła robią zdjęcia a nie puszka, cóż- jak kto uważa
40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42
Ja gdzieś słyszałem, że Nikon robi fantastyczne aparaty...
a Canon - fantastyczne zdjęcia...:-D
![]()
bezapelacyjnie bralbym nikona dzis, szczegolnie jesli mialbym skupic sie na tanszych szklach
- af nikona to jest to, nawet na kit-owych szklach
- bardzo dobre 50mm w normalnej cenie jak pamietam
- wielkosc, mniejszy od 40d a wiekszy od 400d bardzo dobrze lezy w dloni
- dobra wspolpraca z zamiennikami typu tamron, sigma a jak pamietam to jeszcze dla nikona robia wersje hsm
- filmy![]()
- tanszy
Canon 50D kosztuje teraz tak trochę ponad 3000. Dołóż 1000 zł a przy odrobinie szczęścia możesz kupić Canona 450D (około 1500-1600zł) + obiektyw EF-S 17-55 f/2.8 IS (około 2500-2800zł, być może w zestawie taniej).
Będzie to pod każdym względem lepszy zestaw niż "dobra" puszka (50D / D90 / 40D) i "pierwszy-lepszy" obiektyw.
Fotograf platoniczny
Z tego co widzę, to 450D kosztuje 1600 przeszło zł (na Cyfrowe.pl), więc o co chodzi?
Internet nie kończy się na cyfrowe.pl
http://www.ceneo.pl/1222547
Teraz tak oglądam zdjęcia z jednego aparatu i drugiego ( http://www.flickriver.com/search/canon+50d oraz http://www.flickriver.com/groups/692...l/interesting/ ) i wydaje mi się, że na zdjęciach z Canona jest mniej szumu. Chyba, że mi się tak tylko wydaje, no ale wzroku chyba nie straciłam![]()
Dużo prawdy w stwierdzeniu: Nikon robi lepsze puszki a Canon - zdjęcia. Sam się o tym przekonałem - zaczynałem od Nikona (D70s), a obecnie mam Canona 40d. Zamiany systemu nigdy nie żałowałem. To prawda, że Nikon D90 robi filmy - ale w tych filmach nie ustwia sam ostrości, trzeba to zrobić ręcznie, a ergonomia ustawiania ostrości przy kręceniu filmów, panoramowaniu,zoomowaniu pierścieniem na obiektywie lustrzanki jest tragiczna (myślę, że to delikatne określenie...). Zostają więc filmy statyczne ze statywu - do fotografii reklamowej może dobre, ale to nie jest to to, co tygrysy (filmowcy) lubią najbardziej - tak że możliwość filmowania D90 określił bym jako bajer reklamowy (pierwsza lustrzanka na świecie, która kręci filmy!), niż coś do realnego wykorzystania.
Nestiee, ja powiem tak:
Jeśli masz kasę i nie jest to przeszkoda to możemy rozmawiać o 50D, 5DmkII czy nawet o 1D MKIII
ale jeśli kasa jednak jest ograniczeniem to zważywszy, że masz dopiero 14 lat i jeszcze ogrom przed Tobą zabawy w focenie.
Proponowałbym Ci puszkę XXXD czyli np 450D.
Jest o połowę tańsza, zostanie Ci kasa na jeszcze jakieś szkiełko.
Tak naprawdę szkieł nigdy za wiele i nie licz na to, że kupisz jedno i sprawa załatwiona. Do tego jeszcze, grip, lampa, plecak, karty, filtry etc to hobby to naprawdę skarbonka.
Im bardziej pro puszka tym bardziej zaawansowana obsługa. rozwiązania, które daje bardzo ułatwiają pracę jednak w rękach amatora nierzadko będą utrudnieniem.
Pozatym tak jak pisali przedmówcy wybór systemu ma ogromny wpływ na to co będzie później. A na zmianie zawsze się traci.
tak naprawdę nikt Ci nie doradzi, możemy Ci pisać kup to czy kup tamto ale puki sama nie doświadczysz to i tak nie zrozumiesz.
Który obiektyw do czego zastosować i dlaczego. Co dają takie a nie inne parametry puchy.
Ja na Twoim miejscu zacząłbym z niższej półki. A jak już doświadczenia nabierzesz to Twoje pytania będą całkiem inne.
A co do C vs N - ja wybieram C, puchy nikona jakoś do mnie nie przemawiają i takie jakieś to żółte jest ;-)