Zwolennikom Nikona (a przylazło na to forum kilku) mogę krótko powiedzieć - autofokus to nie wszystko! Tak samo jak przyznane nagrody (słyszeliście coś o sponsoringu?). Znane jest powiedzenie, że Nikon robi najlepsze puszki, a Canon zdjęcia! I nie jest to bezpodstawne - każdy portreciaż i fotograf ślubny to potwierdzi. Korpusy Canona kupuje się nie po to, aby używać obiektywów Sigmy lub Tamrona - każdy prędzej lub później wymienia je na Canona, doceniając jakość szklarni tej firmy. Nie słyszałm jeszcze, aby ktoś kupił jakikolwiek korpus sugerując się dobrą współpracą z Sigmą - nawet dla Nikoniarzy to nie podstawowy argument. Mnie do Nikona nie przekona nawet najwspanialszy autofokus. Zmieniłem Nikosia D70s przerażony tragicznym pomiarem ekspozycji i jego nieprzewidywalnością (niektórzy na forum Nikona proponowali nawet użycie go do typowania toto-lotka), marnymi, "wypranymi" kolorami. Canon też nie jest idealny, ale jego zdjęcia podobają mi się. Mam kolejny korpus, coraz bardziej się rozumiemy i coraz bardziej przekonuję się do trafności wyboru systemu.