Strona 15 z 19 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 182

Wątek: Canon 50D kontra Nikon D90

Zablokowany
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

w bezpośrednim porównaniu pod każdym względem lepszy Canon, no może ustępuje w kręceniu filmów

6,5fps a 4,5fps
    matryce podobne (d90 będzie chyba mniej szumiało ale nie jestem pewien)
    waga, rozmiar (50d większe)
    wizjer (50d ma większy)
    af (50d wszystkie punkty af krzyżowe)
    korekcja ff/bf w body (50d)

nie wiem ile droższy jest ten Canon ale chyba warto.. wiele funkcji bardzo przydatnych które btw ma 40d (prócz korekcji af) który kosztuje 2400pln

pozdr

Domyślnie

dylamat miałam podobny - wybrałam canona 40d i nie żałuję, decyzja zapadła gdy wzięłam go pierwszy raz do ręki. Ergonomie (jak dla mnie) ma wspaniałą i nie rozstawałabym się z nim ani na krok, co do możliwości fotograficznych się nie wypowiadam bo myslę, że na obecnym etapie bylabym usatysfakcjonowana zarówno zdjęciami z nikona jak i canona. Nie mniej jednak myśląc potem o fotografi sportowej w canonie znalazłam więcej interesujacych mnie obiektywów..
    40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

Dopiero zaczyna

Domyślnie Jednak Canon 50D

Dziasiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem Canona 50D i na starcie obietyw 18-55 IS(troszkę lepsze szkiełka pożyczą)
    I od dziasiaj zbieranie kasy na lepsze szkiełko.
    Po zmianie sprzętu z Pentaxa K20D na Canona 50D i po pierwszych paru fotkach, stwierdzam że naprawdę jest warto , i te wszystkie teksty z szybkością AF mają rzeczywiste potwierdzenie.
    50D wygrała z 40 jednak lepszym LCD i nie tylko, z powodu że wzrok już nie ten i fajnie coś widać jednak na LCD.

Zablokowany

Domyślnie

Tu masz bezpośrednie porównanie:
    http://www.e-cyfrowe.pl/testy/canon-....html?strona=5

Moim skromnym zdaniem lepiej poszukać używanego 40D lub D200 zaoszczędzoną kasę przeznaczyć na dobrą szklarnię. Jeśli będę zmieniał body to już tylko na FF
    Ostatnio edytowane przez cresky ; 11-03-2009 o 20:44

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cresky Zobacz posta
    Fajny teścik:-D
    pozdrawiam

Guruking
    Guest

Domyślnie

Witam,
    osobiscie stoje przed wyborem systemu C lub N, głoównie fotografuje MACRO.
    Czy jest różnica w ilości szczegółów generowanych przez matryce d90 czy też 50d? (np. stosujac obiektyw tamron 90mm macro z jednym i drugim body zauważe różnice?)

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kicha Zobacz posta
    porażka to jest umieszczanie znaku minus po prawej stronie osi odcietych

chyba nigdzie na swieie nie widziałem czegos takiego
    Za to masz o tyle komfortu, ze jednym guzikiem mozesz sobie to zmienic. Mnie na poczatku po tylu latach w Canonie tez przeszkadzala odwrotna oś.. az odkrylem ze mozna sobie to przestawic.

Ja uwazam , ze cokolwiek autor wybierze, to bedzie zadowolony. Kazdy aparat ma swoje plusy i minusy, kazdym mozna robic piekne foto. Prawda jest niestety , ze Canon oderuje wiecej szkiel dla amatorow, ktorych odpowiednikow brakuje w Nikonie. Ale - z drugiej strony (pomijajac chore obecnie ceny na szkielka), w Canonie kupilem 70-200 4 a potem 4 IS i uwazalem , ze jest to wystarczajace. Po przesiadce na Nikona zmuszony zostalem do zakupu 70-200 2.8 VR i teraz zastanawiam sie dlaczego tak sie bronilem przed 2.8 w Canonie. Poza tym - majac system Canona zawsze bylo przechodzenie z jednego szkla na drugie - 70-300 Sigmy, potem 70-200 4 potem 70-200 4 IS, teraz kupilem raz a porzadnie - nie mam na co tego juz zamieniac. Same wykonianie szkiel Nikkora jest chyba solidniejsze niz Canonowskich Elek, to tego nie ma takich rozrzutow jakosciowo ( slynne 24-70 2.8 ).
    Najlepiej byloby miec 2 systemy ale jest to troche trude przy braku kasy i kupowaniu dobrego szkla pod oba aparaty.
    Nawet po przesiadce na Nikona nie czuje jakiejs niecheci do Canona. Czasem zazdroszcze kilku rzeczy , ktore oferowal mi swoimi puszkami Canon, innym razem ciesze sie z posiadania kilku rzeczy, ktorych nie ma w Canonie.
    W koncu podobno i tak najwazniejsze sa zdjecia.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Guruking Zobacz posta
    Witam,
    osobiscie stoje przed wyborem systemu C lub N, głoównie fotografuje MACRO.
    Czy jest różnica w ilości szczegółów generowanych przez matryce d90 czy też 50d? (np. stosujac obiektyw tamron 90mm macro z jednym i drugim body zauważe różnice?)

Pozdrawiam

Zalezy jeszcze jak chcesz sie bawic w macro. NIe napisze Ci o ilosciach szczegolow w ale napisze o kilku rzeczach, ktore moga ci podpowiedziec.

Tamron do nikona jest ok,do czasu kiedy chcesz kupic pierscienie posrednie z przeniesieniem AF i automatyki. O ile w Canonie bez problemu podpinasz do oiektywu i szafa gra, o tyle w Nikonie napotkasz pewien problem : Tamron to obiektyw bez silnika, dlatego nie bedzie Ci dzialal system AF. Po prostu tak jest. Wiem ze macro robi sie na recznym ale mnie czesto zdarzalo sie robic zdjecia z AF i teraz troche mi tego brakuje. ROzwiazaniem jest tutaj zakup Nikkora 105 2.8 Vr macro ale jest to wydatek powyzej 3tys .

O ile w systemie Canona, obiektyw o swietle 2.8 jest w pelni uzywany , o tyle w Nikonie im wieksza skala odwzorowania tym wiekszy spadek swiatla. Zapomnij o robieniu w skali 1:1 na 2.8. Po prostu sie nie uda bo sprzet sam wymusi przyslone powyzej 3. Portret zrobisz na 2.8 ale zblizen juz nie. Niby nie robi sie makro na tak malych przyslonach ale czasem jednak sie to zdarza.
    (poszukaj sobie opisywanie tego problemu na necie - sam zdziwilem sie jak na moim tamronie zauwazylem takie zachowanie - pozniej okazalo sie, ze na kazdym makro do Nikona.)
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 15-04-2009 o 10:21 Powód: Automerged Doublepost
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
    dylamat miałam podobny - wybrałam canona 40d i nie żałuję, decyzja zapadła gdy wzięłam go pierwszy raz do ręki.
    Jak wyżej! - D90 okazał się (dla mnie) za mały i za lekki a D300 za drogi i w zasadzie niezbyt adekwatny do moich umiejętności i zastosowań - to już korpus (pół)profesjonalny. Cena D90 też trochę zniechęca amatora do zakupu w porównaniu do canonowskiej 40-ki. Nawet fotki ślubne mieliśmy z D80 (+niezłe szkło) i uważam, że fotograf się postarał Jak dla mnie, wybór N/C/[...] jest sprawą preferencji własnych, bo oba te aparaty złe nie są.

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Same wykonianie szkiel Nikkora jest chyba solidniejsze niz Canonowskich Elek, to tego nie ma takich rozrzutow jakosciowo ( slynne 24-70 2.8 ).
    Najlepiej byloby miec 2 systemy ale jest to troche trude przy braku kasy i kupowaniu dobrego szkla pod oba aparaty.
    Nie pracuję w kontroli jakości Nikona (ani Canona), jednak wydaje mi się, że niestety z tą powtarzalnością dobrych egzemplarzy szkieł jest różnie.

O ile w systemie Canona, obiektyw o swietle 2.8 jest w pelni uzywany , o tyle w Nikonie im wieksza skala odwzorowania tym wiekszy spadek swiatla.
    W Canonie 105/2.8 Macro USM f-stop też spada wraz ze skalą odwzorowania, tylko że szkło nie raportuje tego faktu do puszki, jak to ma w (dobrym) zwyczaju czynić 105/2.8VR.

dla lubiących suche porównania parę linków:
    digital review
    jacek_kwasniewski (pdf)

ps:
    Cytat Zamieszczone przez malkontent Zobacz posta
    Jak poczytałem sobie tę wojnę, to przypomniały mi się czasy podstawówki i wojen systemowych - commodore 64 kontra atari 65.
    Przyjaźnie się rozpadały, podziały w klasie, utarczki słowne i rozstrzygniecia na pięści. Oczywiście commodore było najlepsze, chociaż dlaczego już nie pamiętam :-)
    Ale starsi użytkownicy tego forum - ci po 30 pewnie pamiętają te czasy.
    No i właśnie dlatego miałem piękne cudo z zielonym monitorem 640x480 (coś jak nowsze lustrzanki) o nazwie Amstrad CPC464
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez x-mac Zobacz posta

Nie pracuję w kontroli jakości Nikona (ani Canona), jednak wydaje mi się, że niestety z tą powtarzalnością dobrych egzemplarzy szkieł jest [URL="http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=84196&page=2"]różnie
    mozliwe ze mialem szczescie ale na razie znam okolo12 osob ze szklem Nikkor 24-70 2.8 i nie slyszalem od ani jednej skargi zeby bylo nie tak, ba - nawet pochwaly (podobnie jak u mnie) ze 2.8 jest tak ostre, ze doastrzac nie trzeba. Za to zabraklo by mi palcow u rak zeby wyliczyc osoby posiadajace Canona 24-70 i nie bedace tak do konca zadowolonych z tego jak im pracuje. Ale jak napisalem- moze za malo znam.

W Canonie 105/2.8 Macro USM f-stop też spada wraz ze skalą odwzorowania, tylko że szkło nie raportuje tego faktu do puszki, jak to ma w (dobrym) zwyczaju czynić 105/2.8VR.

W canonie 100 2.8 Macro (rozpedziles sie z pisaniem 105 ) faktycznie jest takie same zachowanie (przy tych samych niby przyslonach beda inne parametry czasu.. ale jesli ktos nie zdaje sobie sprawy z dzialania zasady optyki przy obiektywach macro, to bedzie oczywiscie przekonany , ze nadal te szklo robi makro na 2.8. Swoja droga troche dziwne... Nikkor pokazuje, Canon nie, wiem ze chyba podobnie jak Canon dziala sigma 105 i 150 (tyle ze tam ciemniejsza)

j.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    W canonie 100 2.8 Macro (rozpedziles sie z pisaniem 105 ) faktycznie jest takie same zachowanie (przy tych samych niby przyslonach beda inne parametry czasu..
    Szkła osobiście (na razie) nie potrzebuję, ale chyba "karnie" je nabędę, żeby solidnie wykuć na pamięć jego ogniskową!

Cytat Zamieszczone przez Guruking Zobacz posta
    Czy Ty zauważysz to nie wiem, mogę podać syntetyczne testy z Optycznych, to będziesz miał porównanie:
    Canon 50D
    Canon EF-S 60/2.8 Macro USM
    Canon EF 100/2.8 Macro USM
    Nikon D90
    Nikkor AF Micro 60 f/2.8D
    Nikkor AF-S Micro 105mm f/2.8G IF-ED VR
    Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro
    A i tak najlepiej podpiąć szkła do puszek, porobić trochę własnych fotek - wtedy sam ocenisz - obiektów w skali makro nie brakuje nawet w sklepach, trochę gorzej bywa ze światłem.
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Strona 15 z 19 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów