Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Lekki i względnie solidny statyw

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Wiatr przy foceniu ze statywu to rzeczywisty problem, którego nie opanowałem.
    W sytuacjach w których używam najczęściej tego Sherpy dość skutecznym rozwiązaniem jest wbicie nóg w śnieg, na głębokość 15 - 20 cm, ale jeśli dmucha z prędkością parędziesiąt km/h to rozwiązanie to też niewiele daje. Czasami jeszcze dodatkowo podwieszam torbę.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Czasami alternatywą dla porządnego wysokiego statywu byłby lekki, niski statyw o krótkich, niewysuwanych już nogach, solidnej budowy. Często w terenie a zwłaszcza w mieście jest dużo murków, cokolików, na których można taki statyw rozstawić. Niestety nie mogę wytropić takiej konstrukcji. Zawsze jak jest mały to mizernej sztywności, pod kompakcik. W efekcie noszę takie enerdowskie cudeńko, które jest względnie solidne ale niemożebnie ciężkie. Składa się na długość 30 cm i mieści całkowicie w torbie lub plecaku.
    Czy ktoś użytkuje lub zna jakiś alternatywny produkt, nowoczesny lekki i sztywny ?
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

Ja polecam Velbon Sherpa 600R. Przy wyjściu w góry, w sam raz. Na każdy plener, w studiu też się sprawdza. Przy 400D + 17-40 przy b. silnym wietrze nie było za dużo poruszeń. Na Kasprowym Wierchu wiało niemiłosiernie, a mimo to zdjęcia wyszły znakomicie
    Regulamin pkt 8

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów