Cytat Zamieszczone przez minek
mam 28-105 canona - ciemny i winietuje i poduszkuje (-: I bez osłony flarę potrafi tak specyficzną i paskudną pokazać, że szkoda gadać
28-105 Canona nie jest "typu Di" , czyli nie jest przystosowany do cyfry.
Canon nie produkuje zadnej specyficznej pod tym katem serii. Sigma ma serie DG a Tamron Di - obie te serie swietnie sie spisuja zarowno na cyfrze jak i analogu, podczas gdy niektore typowe szkla do analogow dosc kiepsko sie spisuja na cyfrze (poczytaj o telecentrycznosci na przyklad - chociazby w wyszukiwarce forumowej).

Skoro szkła do cyfry są bardziej zadbane, z lepszymi warstwami, z lepszymi soczewkami APO, itd - to dlaczego niby tylko do cyfry, he?
Nie rozumiem pytania?
Podaj mi przyklad szkla przystosowanego do cyfry (czyli seria DG Sigmy lub Di Tamrona) ktore wyraznie gorzej sprawuje sie na analogu niz na cyfrze?
Bo Canon 28-105 nie jest dobrym przykladem dla takich watpliwosci jakie ty masz - rozmawiamy caly czas o oznaczeniu "Di" czyli "dostosowany do cyfry" .

Aha i nie myl "dostosowany" z "dedykowany" . Dedykowane do cyfry, czyli dzialajace tylko na klatce APS sa na przyklad serie EF-S Canona lub DC Sigmy i to jest zupelnie inna bajka niz serie DG czy Di.

Hm... parę zrobiłeś? Zrób ten film do końca i zobacz, co tam będzie (-: I opowiedz koniecznie, a jak będziesz miał konkretne skany, to poproszę na forum!
Jest w archiuwm tego forum , innych forow jak i grup dyskusyjnych wystarczajaco wiele opnii uzytkownikow tego obiektywu z aparatami analogowymi - milego szukania, nie musisz sie tylko na mnie i mojej opinii wzorowac

Chociazby tu na samym dole masz "reader's reviews" i tam sporo opinii uzytkownikow 'film cameras' o tym Tamronie:
http://www.photo.net/equipment/tamro..._Di/page4.html

Malo? Mam szukac dalej? Czy moze teraz ty dostarczysz jakies dowody na poparcie swojej tezy ze "nie udało się zachować jakości optyki, tak by obraz był dobry na całej powierzchni, czyli na brzegach kadru będzie winietować, krzywić i mydlić" ?
Bo wiesz -tak gadac kazdy moze... ale bez dowodow to takie tezy leza i kwicza, szczegolnie gdy sa dowody na teze odwrotna.
Wiec prosze - przetszan wprowadzac zamieszanie odnosnie stwierdzenia "Di - przystosowany do cyfrowek" ... przynajmniej dopoki nie znajdziesz jakichs dowodow.