Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Zdjęcia czarno -białe

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dfilip
    Ja uzywam do tego celu porad Kelbyego lub filtrow Nik Color Efex Pro (chyba tak to sie pisze). Jesli chodzi o filtry to wiadomo ze zajmuje to gora 3 klikniecia myszka. Jesli kogo interesuja efekty to zapraszam do obejrzenia ostatnich 3 zdjec zrobionych za pomoca tych filtrow i 300 D + kit.
    Chyba trochę za mało tych kliknięć.
    Pierwsze i trzecie - sam kontrast i nic więcej, brak przejść tonalnych (nawet przy dużym kontraście powinny być!), na pierwszym okropne plamy przepaleń na twarzy. Zauważ, że na zdjęciach Rodrigo (tych z pbase, India) są wszystkie tony, natomiast maksymalnie białego (czyli komputerowo - monitorowo: #ffffff) i czarnego (#000000) jest bardzo mało, mimo wyraźnego, dużego kontrastu.

Drugie - jakaś mizerna próba podrobienia wysłaniania na modelce z pierwszego planu. Do tego bardzo sztuczne ziarno - jak by szum z lichego skanera. I jeszcze światło na twarzy liche, ale to już na zdjęciu w oryginale pewnie było.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    Drugie - jakaś mizerna próba podrobienia wysłaniania na modelce z pierwszego planu.

czytam juz 3 raz i nie wiem o co chodzi

Sztuczne ziarno - jak zrobic zeby bylo nie sztuczne 300 D ?

A moze wlasnie tu o taki efekt chodzilo a nie inny...
    Ostatnio edytowane przez dfilip ; 25-11-2005 o 15:13
    Canon EOS 300 D + KIT + Sigma 70-300 4 - 5.6 APO DG MACRO + 2 x 512 Mb + Velbon DX 888 Digital
    Hp Photosmart 720

Miasto
    Łódź

Domyślnie

czytam juz 3 raz i nie wiem o co chodzi
    To przyjrzyj się uważnie - najwyraźniej widać to na brzegu ramienia z lewej strony zdjęcia i na paskach i dekolcie sukienki.
    Sztuczne ziarno - jak zrobic zeby bylo nie sztuczne 300 D ?
    Nie robić.
    Ziarna nie widać na takich miniaturkach. Ziarno można oglądać na zdjęciach co najmniej 30x20 (jeśli film był naświetlany na więcej niż ISO800). W komputerze takie zdjęcie będzie miało około 3500x2300, a nie 800x533. Na takiej miniaturce ziarna po prostu nie widać.
    A moze wlasnie tu o taki efekt chodzilo a nie inny...
    Może i chodziło, ale efekt mi się nie podoba. Takie jest moje zdanie, próbuję je po prostu uzasadnić.

Coś już napisał Awatar Trzaska
    Miasto
    Warszawa/Białystok

Domyślnie

W ostatnim CHIP FotoVideo poswiecili temu dluzszy artykul - mnie zachecilo w kazdym razie do eksperymentow, wiec polecam.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

A według mnie możliwości zmiany z koloru na BW jest tak wiele, że dla mnie za wiele. Jak już zrobię kolorowe, to trudno. Staram się tylko przy skanowaniu kolory w miarę naturalnie odtworzyć.
    Żeby zdjęcie było czarnobiałe, najlepiej je zrobić czarnobiałe (-:

Coś już napisał Awatar karczmarz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    Żeby zdjęcie było czarnobiałe, najlepiej je zrobić czarnobiałe (-:
    trudno się z tym nie zgodzić. mnie ten pogląd leży najbardziej.

j.

12@
    Guest

Domyślnie

W jaki sposob wiec sa robione te czarno biale zdjecia: http://www.stefan-rohner.net ???
    Bardzo mi sie podobaja, i ta W&B tez jest super, jak taka uzyskac? Czy wogole sie da taka uzysac z cyfry? bo W&B wybrane jako opcja w 350 nie daje takiego efektu...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

na temat BW jest sporo na outbackphoto: http://www.outbackphoto.com/artof_b_w/index.html

warto poczytac.

MSZ, wlasciwego operowania warstwami dopasowania zastapic sie nie da. lepiej to zrobic "na wlasne oko" niz z automatu

12@ - wiem jak uzyskac takie BW jak robi Stefan Rohner. zalozyc do analogowej puszki TriX-a w cyfrze mozna powalczyc z ConvertToBW, ale czy to bedzie to samo... nie wiem. mozna tez poprobowac warstwami dopasowania - powinno sie dac uzyskac dostatecznie zblizony efekt na ekranie

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

żaden presecik nie ma prawa dać efektu czarnobiałego negatywu z jego kontrastem i tonalnością. tak jak napisał akustyk, parę warstw i indywidualne traktowanie każdego zdjęcia. nawet C1 z presetami starych filmów nie łapie się w "automat". czy to też nie jest wbrew logice - czarnobiałą odbitkę jak robisz sam, to ją dopieszczasz indywidualnie. nawet jak skanuję dla siebie to nie robię auto. zawsze kilka prewek i ustawień i wybór najlepszej wersji - dopiero skan hires.
    gra i buczy bebop

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

dla fanów presetów i pluginów polecam http://www.fredmiranda.com/DBWpro/

efekty niezłe.
    gra i buczy bebop

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów