Witam, jestem początkującym fotografem i mam pytanie... Jak robić zdjęcia czarno białe z canona 300d? Czy jest to możliwe jedynie dzięki obróbce zdjęć?
pozdrawiam
Witam, jestem początkującym fotografem i mam pytanie... Jak robić zdjęcia czarno białe z canona 300d? Czy jest to możliwe jedynie dzięki obróbce zdjęć?
pozdrawiam
Jedynie dzieki obrobce w programie graficznym.
Zeby zrobic dobre cz-b fotki z kolorowego pliku z cyfrowki trzeba sie ostro napracowac cos tam da sie z tego wyciagnac. Tutaj masz maly tutorial:
http://www.epaperpress.com/psphoto/
Wybierz z lewej tematy: Black & White i Dodging and Burning
Generalnie przez umiejetne zmieszanie kanalow, prace na krzywych i miejscowe zaciemnienie (burning) albo rozjasnienie (dodging) da sie uzyskac pozadany efekt.
Niedawno w galerii wrzucilem przyklady wlasnie na to co da sie zrobic ta technika: http://www.canon-board.info/showthre...?t=3762&page=3
Super. A jak wyglada sprawa w 350D. Jest tam mozliwosc zapisu pliku B/W + fura filtrow?
Czy robil ktos takie zdjecia? Jak efekty?
Idzie Panie nowe....
20D ma zdaje sie zapis B&W. Czy 350D tez ma nie jestem pewien. Najlepsze efekty i tak uzyskasz robiac fotki w RAW i potem konwertujac wszystko na komputerze. Poniewaz zrobienie cz-b fotki wymaga sporo obrobki o zapisie w JPEG mozesz zapomniec.
jest też metoda pt. filtry Cokin :-) wtedy i w wizjerze i po zapisie masz czarno-biały plik.Zamieszczone przez djtermoz
gra i buczy bebop
Oba maja i w obu jest do d...Zamieszczone przez djtermoz
a czy to nie jest tak, że na to wpływ tylko na jpega? bo zapisuje B/W RAWa i jak otwieram w C1 to mam kolor...Zamieszczone przez Vitez
gra i buczy bebop
dokladnie tak!, ostatnio zrobilem sobie test sepii - kilka pstrykow w raw - wrzucam do kompa a tam RGB :-)
???Zamieszczone przez bebop
Jest takie coś jak filtr, przez który obraz jest monochromatyczny?
I można oglądać tęczę w odcieniach szarości?
Ktory, jaki? Czy to jest fizycznie możliwe (serio, pytam bo nie wiem).
Ja rozumiem, filtr danego koloru wycina inne składowe, jest mono ale w konkretnym kolorze. Ale nie BW! (chyba)