Zobacz wyniki ankiety: Dlaczego używasz sprzętu Canona?

Głosujących
169. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Dylematy z sąsiedniego forum czyli dlaczego używasz sprzętu Canona

Mieszany widok

Domyślnie Dylematy z sąsiedniego forum czyli dlaczego używasz sprzętu Canona

Przeglądam sobie ostatnio sąsiednie forum (NIKONA) i co mi się rzuciło w oczy?
    Co chwilę się tam kłócą co jest lepsze Canony czy Nikony. Chyba mają jakieś kompleksy :P
    A wy dlaczego macie system EOS?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Żebym nie był gołosłowny z tymi kompleksami:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=79388
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=80428
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39011
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=77872
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=78559
    Ostatnio edytowane przez bakek ; 15-12-2008 o 22:08 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar giltoniel
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

dostałem w spadku od przyjaciela (zmienił system na D700) 350D + szklarnię w postaci 18-55 + 75-300. Potem pożyczył mi 28-135, które odkupiłem ostatecznie za niewielkie pieniądze. Niejako z "małżeństwa" z systemem wymieniłem 350D na 450D. Gdy ostatnio pofociłem D90 nikona to powiem szczerze szczena mi spadła... Teoretycznie D90 to ta półka co 450D, ale tylko teoretycznie Bliżej mu do 50D, choć odpowiednikiem tego powinien być D300... Życie - ślub z Canonem
    Ostatnio edytowane przez giltoniel ; 15-12-2008 o 22:13

Coś już napisał Awatar Dżobert
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmm, chciałbym zagłosować, ale nie ma opcji która opisywałaby moją sytuację. Z Canonem jestem od 4 lat i kupiłem go dlatego, że w tym czasie to canon miał lepsze lustrzanki amatorskie (350D). Gdybym teraz miał wybierać to bym się mocno zastanawiał, ale 5d mark II chyba by przeważył na korzyść canona. Canon i Nikon nie ma odpowiedników swoich aparatów. Wszystkie są robione tak, aby być trochę obok (D3x i 1Ds Mark III są odstępstwem od reguły).
    "Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"

Domyślnie

Dobrze mi się na nim pracuje- przyzwyczaiłem się

To byłaby chyba odpowiedź dla Ciebie

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zmieniłem tytuł, aby nie prowokował :-)
    Temat, jakkolwiek wałkowany kilka razy, to w hydeparku może sobie być, bo czasy się zmieniają i sprzęt też. Przestrzegam jednak przed wzniecaniem wojenek systemowych, pierwsza próba skończy się nieodwołalnym zamknięciem wątku.

Canona używam gdyż na przełomie 2004/05 r, kiedy kupowałem pierwszą cyfrankę, Canon miał najciekawsza ofertę dla amatora. Fociłem wówczas dość ubogim analogowym zestawem Pentaxa i nic specjalnie nie trzymało mnie w tym systemie, zwłaszcza że aparaty oferowanej wówczas serii *ist były drogie i niezbyt ciekawe. Gdy kupowałem kolejną puszkę to miałem już tyle gratów że zmiana systemu nie miała sensu, zwłaszcza że w międzyczasie dobrze poznałem i przyzwyczaiłem się do EOS-a.

Tak na marginesie analogowego Pentaxa używam do dziś, choć z czasów przedcyfrowych została mi tylko lampa, wężyk i trzy filtry :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Bo szkoła, w której jakiś czas temu zaczynałem naukę posiada całkiem dużo gratów z C. Wtedy miałem małpkę Fuji i zmiana na lustro Canona dała mi na starcie ogromne możliwości...

Bywalec Awatar tdrul
    Miasto
    Kolobrzeg

Domyślnie

ja mym jeszcze dodał "bo ma ładniejsze forum"
    30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Canona wybrałem świadomie, wyprzedając sprzęt Olympusa, który nieopatrznie wcześniej nabyłem.
    Dlatego, że Canon jest IMHO systemem nr 1: ma najwięcej i najlepszych szkieł, jego aparaty najmniej szumią, firmy trzecie - produkujące ekwipunek foto - zawsze w pierwszej kolejności dostarczają wersję dla Canona, a dla innych systemów później, albo wcale.
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Bywalec

Domyślnie

a ja kiedyś miałem Nikona! o!
    zmieniłem D70s na 350D bo szumy w tamtym były zbyt widoczne, a w tamtym okresie lubiłem zdjęcia na koncertach i takie tam
    w dodatku kanon działa z m42, co też czasami się przydaje

a później okazało się że mam za dużo gratów do canona i nawet jak by się opłacało to z lenistwa bym nie zmienił
    poza tym nikon nie ma w miarę przystępnej cenowo pełnej klatki - 5D i może niedługo się uda spełnić marzenia

ale szczerze mówiąc Nikon bardziej mi się podoba, z wyglądu, a jednak lans też się liczy ;p

i jeszcze jedna sprawa na korzyść Nikona która strasznie mnie denerwowała po zmianie - dźwięk lustra ;p w D70s był taki basowy, niski, przyjemny dla ucha, 350D to takie piszczadło przy nim, ale da się przyzwyczaić

i moim zdaniem to 'jeden pies' któiry się system z tych dwóch wybierze, w każdym, każdy znajdzie coś dla siebie!
    40D | 50e | T10-17/3,5-4,5 fish | T17-50/2,8 | C50/1,8 | C70-200/4 | Jupiter 135/3,5 | C580EXII | Vivitar 285hv | chińskie wyzwalacze

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja dokładnie jak McGyver: kiedy zaczynałem, Canon miał najlepszą ofertę. Teraz już nie ma... ale zmieniać szkoda ($$$), a zdjęcia w końcu robi

Choć gdyby mi ktoś zaoferował wymianę 1:1 sprzętu na odpowiedniki Nikona, to bez wahania. I nawet nie upierałbym się koniecznie przy 200-400VR w zamian za 100-400IS

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów