Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: AF i aberracja na Canon 85mm 1.8

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam Was serdecznie,

na początek napiszę, że cieszę się, że znalazłem takie forum. Chętnie poczytam i podyskutuję z Wami

A teraz do rzeczy.

Ponieważ posiadałem omawiane szkiełko 85 f/1.8 i sprawowało się cudownie (wtedy z puszeczką Canon 10D), wydaje mi się, że testy kolegi dotyczące focusowania nie są przeprowadzona prawidłowo.

Oczywiście CA występowały przy dużych otworach, ale umówmy się, że nie ma rzeczy doskonałych. Jeśli komuś to aż tak bardzo przeszkadza, to przymknięcie do f/2.8 likwiduje problem prawie całkowicie... ;-)

Wracając do AF, po pierwsze, należałoby najpierw zrozumieć jak działa ten mechanizm. Na wielu przykładowych fotkach punkt ostrości jest wycelowany w miejsca, gdzie kompletnie nie ma żadnych kontrastów (np. gładki policzek, gładka i w dodatku zacieniona powierzchnia nogi od stołu). Precyzja AF bardzo zależy od tego gdzie wycelujemy i jak kontrastowa jest krawędź obiektu.

Druga sprawa, to odwzorowanie punktów ostrości na samej matówce. Pojedynczy sensor AF (pionowy, poziomy czy krzyżowy) ma z reguły (a już na pewno w przypadku 20D, 30D 40D) większą powierzchnię niż prostokącik zapalający sie na matówce. Przykład z Nikona D70, którego punkty AF są znacznie wieksze na matówce niż w Canonie 40D:

Jak widzicie, niektóre czujki wychodzą znacznie poza zarys tego, co widać w wizjerze. W testach z gazetą nadal nie ma pewności na której literce sensor złapał ostrość. Być może autofocus działa całkiem prawidłowo.

Polecałbym zrobienie testu, w którym wyeliminowane będą powyższe mankamenty. Na białej kartce narysujmy czarny krzyżyk, a następnie pochylmy ją pod kątem 45% do płaszczyzny ostrości. Wtedy będziemy mieli pewność, że AF ustawił się na właściwym punkcie... albo wcale się nie ustawi,bo nie będzie miał na czym.

Ewentualnie polecam takowy focus chart:

http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart

albo jeszcze prościej:

http://www.bobatkins.com/photography...s_testing.html

Pozdrawiam

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    . Na białej kartce .......albo wcale się nie ustawi,bo nie będzie miał na czym.
    to chyba nie miałeś 40-tki, bo ona fokusuje na wszystko łacznie z biała kartka i robi to pewnie i szybko

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kicha Zobacz posta
    to chyba nie miałeś 40-tki, bo ona fokusuje na wszystko łacznie z biała kartka i robi to pewnie i szybko

Bardzo chętnie dowiem się w jaki sposób ustawia ostrość. Dla ułatwienia dodam Ci, że nawet oko ludzkie "nie złapie" na czymś, co ma jednolitą barwę i jasność (brak faktury).

PS. Mam 1Ds Mk2.

Bywalec

Domyślnie

Dlatego pisałem, że ostrzyć też trzeba umieć...
    A ludzie widząc ten temat pewnie się zniechęcą do tego genialnego szkła.
    I zamiast zużywać migawkę na zdjęcia bateryjek, wykładzin czy białych kartek lepiej iść i robić ZDJĘCIA.

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Intrygujące

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Tak się kończy zaczynanie używanie szkła od testów Dajcie sobie spokój i poróbcie trochę zdjęć. Za testy bierzcie się jak wam się obiektyw naprawdę będzie straszliwie i regularnie mylił. A tak to odbieracie sobie radochę z focenia. Mnie tam obiektyw trafia (zwykle), czasem wygląda na maleńki FF, ale symboliczny (z tego co pamiętam GO powinna iść raczej bardziej za punkt, w który ostrzymy. U mnie idzie bardziej przed, ale punkt ostrzenia mieści się w GO nawet przy pełnej dziurze). Jakbym sobie zrobił testy to bym może miał taki problem jak wy, a tak żyję w przekonaniu, że mam super szkiełko .
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 23-12-2008 o 21:40
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Jak szkło wraca i dalej ma BF/FF to znaczy że to nie szkło ma ten problem ... bynajmniej takie moje zdanie

Racja troche mnie ten wątek wystraszył, ale tak czy siak jestem na to szkło napalony

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Jak szkło wraca i dalej ma BF/FF to znaczy że to nie szkło ma ten problem ... bynajmniej takie moje zdanie

Racja troche mnie ten wątek wystraszył, ale tak czy siak jestem na to szkło napalony
    Nie bać się, kupować i się cieszyć z udanych zakupów. Wszystkie moje szkła przyleciały z USA jak dolar był po 2 pln. Jakbym miał takie dylematy to bym nie miał czym focić, bo na te same szkła w cenach z naszych sklepów zwyczajnie mnie nie stać.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Nie bać się, kupować i się cieszyć z udanych zakupów. Wszystkie moje szkła przyleciały z USA jak dolar był po 2 pln. Jakbym miał takie dylematy to bym nie miał czym focić, bo na te same szkła w cenach z naszych sklepów zwyczajnie mnie nie stać.
    no i przede wszystkim robić zdjęcia inne niż testowe
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Intrygujące
    Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Bardzo chętnie dowiem się w jaki sposób ustawia ostrość. Dla ułatwienia dodam Ci, że nawet oko ludzkie "nie złapie" na czymś, co ma jednolitą barwę i jasność (brak faktury).
    PS. Mam 1Ds Mk2.
    Tak sobie myślę, że jak kartka jest biała i gładka, to jest zawsze ostra

Miałem podobne "problemy" z 1D Mk III i 85L - na ukośnie położonej gazecie AF błądził dosyć wyraźnie (w normalnym użytkowaniu działał znakomicie a z biegiem czasu to nawet coraz lepiej ).
    Wypracowałem sobie wówczas taką roboczą hipotezę, że z zasady działania AF wynika, że ostrzenie na obiekt położony ukośnie (jak przy testach gazetowych czy innych FF/BF) wprowadza w błąd pionowy sensor.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów