Witaj divo!
Problem pracy magisterskiej jest mi dobrze znany, gdyż przerabiałem to półtora roku temu (aczkolwiek z innej dziedziny). Pomimo możliwości samodzielnego wyboru tematu, ostatecznie skorzystałem z propozycji promotora. Samodzielne wymyślanie tematu jest dość ryzykownym posunięciem, ponieważ w razie problemów, na przykład ze znalezieniem odpowieniej literatury, nie dostaniesz pomocy od promotora, który najzwyczajniej w świecie może nie znac sie na temacie. Moja rada odnośnie wyboru tematy dysyrtacji magisterskiej jest nastepująca : najpierw przestudiuj dostępną literaturę z obszaru Twoich zainteresowań. Nie wiem na jakiej uczelni studiujesz, ale na Politechnice Wrocławskiej masz darmowy dostęp do ogromnej bazy publikacji naukowych i artykułów renomowanych czasopism i serwisów takich jak IEEE, ELSEVIER, SPRINGER, WILLEY...
Z tego co sie orientuję, Twoja praca magisterska będzie w przeważającej części teoretycznymi rozwżaniami popartymi ewentualnie fotami, które wykonasz własnym lustrem. Niemniej jednak podstawą każdej pracy naukowej jest na pierwszym miejscu sformułowanie tezy badań, nastepnie przestudiowanie i przegląd dostepnej literatury, na końcu przeprowadzenie badań i sformułowanie konkluzji. Nie możesz (moim zdaniem) napisać rozprawy magisterskiej, której fundamentami literaturowymi będzie forum internetowe oraz artykuły JanuszaBody z prostej przyczyny - to nie są publikacje naukowe. A ponieważ domyślam się, że studiujesz na uczelni technicznej, w związku z tym literatura powinna byc również z zakresu techniki, informatyki, elektroniki...
Jeśli chodzi o Twoją propozycję tematu:
Takich rzeczy to uczyłem się na wykładach z Optoelektroniki Obrazowej na 5-tym roku. To chyba jednak nie jest temat na pracę magisterską. Z drugiej strony ja osobiście ma inne spojrzenie na temat, ponieważ kończyłem kirunek związany z mikroelektroniką, dlatego na problemy związane z matrycami patrzę w innej skali. Jeśli chodzi o artykuły, to zapomnij, żę będa w języku polskim. Jedymym słusznym językiem technicznym jest...(wiadomo jaki).
Żeby Cię za bardzo nie dołować, to dam Ci nastepującą radę: poszukaj artykułów w czasopsimach naukowych, wybierz jeden lub dwa, które Cię zainteresują i którę będziesz w stanie zweryfikować za pomocą swojego sprzętu. następnie postaraj się rozwinąc temat, by móc zdefiniowac własny eksperyment i wyciągnac z niego wnioski.
Pozdro600
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Witaj ponownie,
Moje pierwsze pytanie(a) powinno(y) brzmieć:
1. Czy praca teoretyczna. czy eksperymentalna?
2. Czy masz dostęp do jakieś aparatury pomiarowej?