Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Ostrość a temperatura otoczenia

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar majcz
    Miasto
    zaścianek na Mazurach

Domyślnie Ostrość a temperatura otoczenia

Czy możliwe jest aby przyczyną złego działania AF była niska temperatura? Mój Canon EF 70-200/4 łapie ostrość nieco za miejscem na które była ona ustawiana, zauważyłem jednak że nie zawsze. Gdy temperatura spada poniżej zera, błędne działanie AF jest prawie regułą. Wykluczam drżenie rąk z zimna, zdjęcia ze statywu też mają tą przypadłość. Pisząc o niskiej temperaturze nie mam na myśli ekstremalnych mrozów tylko normalne polskie kilkustopniowe mrozki.
    Źle się czuję jak sobie nie popstrykam www.stasiaczek.blogspot.com
    ---------------------------------------------
    Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS

Zablokowany

Domyślnie

Dość nieprawdopodobna jest ta wersja wydarzeń.

Coś już napisał
    Miasto
    węgierska górka

Domyślnie

mam to szkielko i niczego takiego nie zauwazyłem, ale wczesniej miałem 400d i powiem ze byłem zawiedziony jak działa z 70-200 duzo mydła... Ale teraz mam 40d i jest ekstra!!! Mi się wydaje(przynajmniej w moim egzemplarzu), że to wina slabszego AF-u w 400ce. A pamiętasz że czas naswietlania musi byc odwrotnościa ogniskowej??

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majcz Zobacz posta
    zdjęcia ze statywu też mają tą przypadłość.
    Cytat Zamieszczone przez prezes81 Zobacz posta
    A pamiętasz że czas naswietlania musi byc odwrotnościa ogniskowej??
    Litości!
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Zablokowany

Domyślnie

...litosci to nad toba za taka konstruktywna odp; no coz tajemnica nie jest ze tym wszystkim madralinskim z CB zupelnie juz odbila sodowa i oplywaja w dume za kazdym razem przed innymi; zalosne;

majcz- mam tez to szklo i focac w mrozie z AF bylo tak jak zawsze czyli idealnie, wiec albo cos z twoim szklem (w co watpie) albo cos nie tak z twej str; najlepiej wrzuc jakies foty przykladwoe z exifem; pozdro...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rubio Zobacz posta
    ...litosci to nad toba za taka konstruktywna odp; no coz tajemnica nie jest ze tym wszystkim madralinskim z CB zupelnie juz odbila sodowa i oplywaja w dume za kazdym razem przed innymi; zalosne;
    Kolego ale może bez takich uogólnień. Skoro tu jest tak źle to nikt nie trzyma....
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar majcz
    Miasto
    zaścianek na Mazurach

Domyślnie

Wątek można zamknąć. Dzisiaj wieczorem zrobiłem sobie na spokojnie test obiektywu. Wyszło że łapie ostrość za punktem na który się ją ustawia. Wcześniej było wszystko dobrze, nie wiem co mogło się stać, szkoda, tak lubiłem ten obiektyw. Body jest O.K. sprawdziłem z innymi obiektywami i wszystko gra.
    Źle się czuję jak sobie nie popstrykam www.stasiaczek.blogspot.com
    ---------------------------------------------
    Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ogólnie temperatura to ma wpływ na przesunięcie płaszczyzny ostrości, ale normalny układ AF powinien sobie z tym radzić (btw. właśnie dlatego szkła Canona są przeostrzone)
    tak zupełnie technicznie, należałoby dodać, że zjawstko to jeszcze szczególnie widoczne w obiektywach wyposażonych w zwierciadło paraboliczne (lustra)
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

1) słyszałem o czyimś spostrzeżeniu, że AF w świetle dziennym i sztucznym trochę inaczej działają. W sumie widmo światła trochę inne, cholera wie, może to i racja.

2) spróbuj powtórzyć test z pionkami ale ustawionymi skośnie w drugą stronę. Może celowałeś znakiem na matówce rzeczywiście w ten pionek ze strzałką ale czujniki AF bywają nieco przesunięte względem znaków na matówce.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    1) słyszałem o czyimś spostrzeżeniu, że AF w świetle dziennym i sztucznym trochę inaczej działają. W sumie widmo światła trochę inne, cholera wie, może to i racja.
    AF z reguły w świetle czerwonym dostaje świra. Ale to chyba nie ten przypadek

Majcz, spróbuj powtórzyć test pionka szachowego, zapewniając większy odstęp między pionkami. Zorganizuj też więcej światła (ciągłego), bo to szkło ma światło 4, zatem centralny punkt AF nie pracuje ze zwiększoną dokładnością i może się w słabym oświetleniu pomylić.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów