Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Rozprawić się z fot. makro- najlepszy sprzęt za rozsądną cenę

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Rozprawić się z fot. makro- najlepszy sprzęt za rozsądną cenę

Witam. Od jakiegoś czasu interesuję się fotografią makro, niestety ilość przeszkód technicznych jest spora, że tak powiem. Obecnie nie mam pojęcia w która stronę iść, aby osiągnąć lepsze rezultaty, jednoczesnie nie wydając tysięcy na sprzęt- w końcu to amatorka

Obecnie używam Canona 400D, z mieszkiem m42 i tego typu obiektywami (głównie Heliosem 44-M4 i jakimś 135mm noname). Niestety GO jaką daje ten zestaw jes minimalna i naprawdę cięzko zrobić dobre zdjęcie, dlatego szukam porady kogoś bardziej doświadczonego

wyjścia, które widzę:
    1. Zakup konwertera canon fs>fd i obiektywu macro pod fd (może być kosztowne)

2. Zakup Sonnara/Takumara 135mm do mieszka (podobno to najlepsze obiektywy w tej klasie ogniskowych pod m42, więc może byłaby poprawa)

3. Przejście na raynoxa, co jest chyba najłatwiejsze i najtańsze, no i najbardziej dla mnie podejrzane, że tak świetne efekty się otrzymuję tą soczewką...

4. Przeróbka mieszka na system Canona, z tym że i tak wtedy wydałbym ok 700zł, a posiadam tylko jeden obiektyw FS (Ultrasonic 28-105mm f3.5-4.5) i nie wiem czy się nada do makr

Byćmoże jest jeszcze coś, czego nie wiem, ale nie mogę się zdecydować między tymi rozwiązaniami... Gdyby ktoś miał jakieś doświadczenie i osiągał fajne efekty w makrofotografii, to bardzo proszę o radę
    Jeśli ktoś chce zobaczyć jakie efekty daje mój obecny zestaw,to na plfoto mam kilka zdjęć:
    http://plfoto.com/105877/autor.html

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

większą GO da tylko mniejsza matryca (czyt. kompakt)
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

http://www.canon-board.info/showthre...391#post573391

Warto poczytać.
    Możesz robić fotografie macro inwestując 30/40zł
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeśli chodzi o odwrotne mocowanie, to efekty są gorsze niż przy Raynox DCR-250, choć zoom może i większy. Ale w mieszku mam powiększenie 1:5.

Choć zdjęcia z odwróconego widziałem niezłe...

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

IMO wyjścia które opisałeś nie dadzą Ci o wiele lepszych efektów niż te które widzę na Twoich zdjęciach. Sam jestem na podobnym etapie. Sonnar 135 nie będzie o wiele lepszy (miałem go), nadal mała GO i ciemno bo tylko f/3,5, z pierścieniami lub mieszkiem jeszcze ciemniej. Przejście z ef (napisałeś fs) na fd, to tylko pogorszenie jakości optycznej, bo przejściówka ma w sobie dodatkową soczewkę. Jeśli chodzi o raynoxa to nie próbowałem, ale na co Ty chcesz go zakładać?? Jeśli na 28-105, to może to dać jakiś efekt ale nie jestem pewny czy Cie to zadowoli. Przeróbka mieszka na ef dużo też Ci nie da bo 28-105 nie jest szkłem makro, poza tym jest stosunkowo ciemny.
    Myślę, że najlepsze wyjście w Twoim przypadku to odłożyć kasę i zakupić obiektyw makro np. 100/2,8 Macro, na allegro jakiś czas temu widziałem używkę za 800zł.
    Ja próbowałem się też bawić 85/1,8 i pierścieniami kenko, ale to też nie daje takich efektów jak obiektyw makro.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    ...
    Myślę, że najlepsze wyjście w Twoim przypadku to odłożyć kasę i zakupić obiektyw makro np. 100/2,8 Macro, na allegro jakiś czas temu widziałem używkę za 800zł.
    Ja próbowałem się też bawić 85/1,8 i pierścieniami kenko, ale to też nie daje takich efektów jak obiektyw makro.
    Dokładnie tak też pomyślałem: C 100 Macro to jest to. Wywaliłem te wszystkie duperele: Sonnara, mieszki, pierścionki - miałem tego po Praktice. Dotatkowo zyskujemy rewelacyjny obiektyw portretowy z szybkim AF, pięknym bokehem, zero CA, ostrość super.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Dopiero zaczyna

Domyślnie

heheh, dokładnie to samo powiedział mi znajomy, który fotografią interesuje się już dłuższy czas ;D

Z tym, że 100/2,8 Macro ma chyba skalę odwzorowania 1:1, a czasami przydałoby się powiększenie... wtedy co, dokładać ExTube?

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Tak, pierścienie albo mieszek dadzą wieksze powiększenie. Można jeszcze kupić mp-e 65: http://www.allegro.pl/item498464139_...klep_wawa.html , ale to już inna półka cenowa :-)
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Hm, chyba warto na niego oszczędzać

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szorstki Zobacz posta
    Hm, chyba warto na niego oszczędzać
    Nie wiem, czy warto. To obiektyw do bardzo specjalnych zastosowań. Raczej w studio niż w plenerze. Poza tym nie załatwi Ci większej GO. Osobiście używam 100,2,8 Macro. Jak brakuje skali, to wspieram się pierścieniami Kenko. Jest jeszcze EF180/3,5 Macro, który pozwala na tę samą skalę, co 100-ka ale z większej odległości, co ma znaczenie przy płochliwych robalach. Z drugiej strony, ze względu na większą ogniskową, pierścienie powodują mniejszy przyrost skali odwzorowania. Coś za coś.

Jest jeszcze EFs 60mm Macro, który także daje fajne rezultaty, z tym, że nie jestem pewien, czy da się się podpiąć Kenko bo to inny bagnet. No i oczywiście nie pasuje do pełnej klatki, więc nie jest to zbyt rozwojowe rozwiązanie.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów