Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
To skoro wiesz lepiej to po co pytasz? Nie kumam.
To skumaj, że oprócz zapytania na forum czytam też inne wątki, googlam, czytam opisy aukcji, itp... i zanim pojawią sie jakies odpowiedzi, to w miedzyczasie zdążę się też coś dowiedzieć z innych źródeł :-)

Zresztą sam zasugerowałeś, że jeśli chodzi o firmę, to każdy ma jakieś własne preferencje; w Twoim przypadku było to WD, a w moim Samsung i jak się przyjrzysz, to od początku w większości podlinkowałem Samsungi + do tego jakieś noname'y, które odpadły w przedbiegach :-)

Nic na to nie poradzę, że bardziej trafiło mi do przekonania eSATA niż 7200rpm ;-) i ostatecznie zdecydowałem na Samsung SpinPoint M6 HM320JI 320 GB a do tego obudowę Tracer Exclusive HDD 2.5" ESATA 206E

PS. jak widać w testach w Chipie, rzeczywiście są lepsze dyski od tego Samsunga, ale
Cytat Zamieszczone przez Chip
Podsumowując jeśli wymagamy od dysku wydajności i jesteśmy skłonni za nią dopłacić – szukajmy innego urządzenia. Jeśli natomiast szukamy niedrogiego dysku do pracy lub backupu to jest to bardzo i nie droga dobra propozycja.
a ja właśnie szukałem rozwiązania ekonomicznego :-) bo dotknął nas kryzys i w tej chwili pracuję w "spółce w upadłości" i służbowego WD syndyk mi nie kupi

W kazdym razie warto było zapytać, dziekuję wszystkim za udział w dyskusji; dowiedziałem się kilku istotnych rzeczy, a ostatecznie wybrać i tak trzeba samodzielnie :-)