To skumaj, że oprócz zapytania na forum czytam też inne wątki, googlam, czytam opisy aukcji, itp... i zanim pojawią sie jakies odpowiedzi, to w miedzyczasie zdążę się też coś dowiedzieć z innych źródeł :-)
Zresztą sam zasugerowałeś, że jeśli chodzi o firmę, to każdy ma jakieś własne preferencje; w Twoim przypadku było to WD, a w moim Samsung i jak się przyjrzysz, to od początku w większości podlinkowałem Samsungi + do tego jakieś noname'y, które odpadły w przedbiegach :-)
Nic na to nie poradzę, że bardziej trafiło mi do przekonania eSATA niż 7200rpm ;-) i ostatecznie zdecydowałem na Samsung SpinPoint M6 HM320JI 320 GB a do tego obudowę Tracer Exclusive HDD 2.5" ESATA 206E
PS. jak widać w testach w Chipie, rzeczywiście są lepsze dyski od tego Samsunga, alea ja właśnie szukałem rozwiązania ekonomicznego :-) bo dotknął nas kryzys i w tej chwili pracuję w "spółce w upadłości" i służbowego WD syndyk mi nie kupiZamieszczone przez Chip
W kazdym razie warto było zapytać, dziekuję wszystkim za udział w dyskusji; dowiedziałem się kilku istotnych rzeczy, a ostatecznie wybrać i tak trzeba samodzielnie :-)