Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Canon 400/2.8L IS

Kiko
    Guest

Domyślnie Canon 400/2.8L IS

Rozgladam się obecnie za tym szkłem Ostatnio otrzymałem ofertę od osoby która podała mi nr seryjny obiektywu "24915" i jego kod produkcji "UT0918".
    Czy ktoś z posiadaczy albo lepiej zorientowanych w temacie mógłby potwierdzić czy są to dane prawdziwe/prawdopodobne. Chciałbym zebrać możliwie dużo informacji zanim pojadę kilkaset km testować to szkło. Jestem ciekawy czy ktoś posiada taki sprzęt i może podać czy dany nr seryjny jest kompatybilny z rokiem produkcji.
    Jeśli macie taką wiedzę bardzo proszę o pomoc w temacie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zapoznaj się z tym artykułem, może troszkę pomoże. Nie wiem czy znajdziesz wprost taką zależność między SN a kodem z bagnetu? Sam jestem ciekaw.

Kiko
    Guest

Domyślnie

Dzięki, te wiadomości posiadam. Nie potrafię jednak potwierdzić czy obiektyw o podanym numerze seryjnym był wyprodukowany w 2005 roku.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeszcze jedna myśl mi przyszła do głowy - może głupia - to jest profesjonalne drogie szkło, może warto zadzwonić do serwisu Canona, na Żytnią w Warszawie. Może oni posiadają potrzebne informacje?

Kiko
    Guest

Domyślnie

Serwis nie posiada takich informacji. Nikt na forum nie ma takiego szkła? Będę wdzięczny za wiadomość.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

UT0918

U = Utsunomiya, Japan
    T = 2005
    09 = Wrzesień
    18 = Wewnętrzny kod Canona.

Kody z tego artykułu są sprawdzone od lat i nie wiem nad czym się tu rozwodzić...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Gwoli ścisłości.
    Wojkij - przeczytaj #1 post - chodzi nie o rozszyfrowanie zapisu kodu produkcyjnego - co bardzo ładnie zrobiłeś (jak to zrobić napisałem w #2 ), lecz o skorelowanie numeru seryjnego _i_ kodu produkcyjnego. A to nie to samo

Chodzi zatem o stwierdzenie prawdziwości zdania: czy wg Canona istniały "SN + KP" dla danego obiektywu.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Gwoli ścisłości.
    Wojkij - przeczytaj #1 post - chodzi nie o rozszyfrowanie zapisu kodu produkcyjnego - co bardzo ładnie zrobiłeś (jak to zrobić napisałem w #2 ), lecz o skorelowanie numeru seryjnego _i_ kodu produkcyjnego. A to nie to samo

Chodzi zatem o stwierdzenie prawdziwości zdania: czy wg Canona istniały "SN + KP" dla danego obiektywu.
    Sęk tylko po co... Rozumiem że w domyśle jest założenie o potencjalnym przebiciu numerów, co z tego jak powiązanie seryjnego i kodu produkcyjnego nic nie daje ? Paranoja trochę jak dla mnie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Sęk tylko po co... Rozumiem że w domyśle jest założenie o potencjalnym przebiciu numerów, co z tego jak powiązanie seryjnego i kodu produkcyjnego nic nie daje ? Paranoja trochę jak dla mnie...
    No to już pytanie nie do mnie.
    Aczkolwiek informacji nigdy nie za wiele, zasadnicza sprawa to to co się z nimi robi.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Paranoja trochę jak dla mnie...
    Dokładnie o to mi chodzilo - przebijanie numerow w obiektywie!?
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 16-12-2008 o 15:37

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów