Witam !
Wiem ze PS CS2 ma wtyczke do HDR'ow, ze sa platne plug-in'y, ale czy sa jakies bezplatne ? Jakby ktos wiedzial to bym bardzo prosil o linka, szukalem i nie znalazlem![]()
Witam !
Wiem ze PS CS2 ma wtyczke do HDR'ow, ze sa platne plug-in'y, ale czy sa jakies bezplatne ? Jakby ktos wiedzial to bym bardzo prosil o linka, szukalem i nie znalazlem![]()
Krok1:http://www.hdrsoft.com/
Krok2: www.astalavista.com
Działa, sprawdzone ;-)
Ehhhh, ale wlasnie mi zalezalo zeby to byl legalny program![]()
Z tego co pamiętam do HDR nie znalazłem bezpłatnego programu/pluginu. A ten który ci podałem w linku w porównaniu do modułu z Photoshopa jest o niebo lepszy...
Pobierz demo wczytaj jakieś 3 zdjęcia z bracketingu ekspozycji (konieczny statyw) i sam zobacz. Najlepiej jakiś widoczek typu niebo/chmurki itp. to co nie jesteś w stanie poprawnie naświetlić bo albo przepalisz niebo albo niedoświetlisz krajobraz. Sprawdzałem i Photoshop odpada...
Zamieszczone przez mirhon
Zastanawia mnie czy rownie dobrze zadziala ze sztucznie zrobionym bracketingiem czyli np 5 zdjeciami wywolanymi z RAW z odpowiednio korektami od -2 do +2 .
IMO jeśli za mocno przepalisz lub niedoświetlisz to nie wyciśniesz wiele z RAW bo 3 kanały będą 255 lub 0 i d... blada.
Jeśli będziesz naświetlał w aparacie sterując ekspozycją odpowiednio dla cieni i jasnych elementów fotki to będzie ok.
O wiele lepiej jest sterować ekspozycją w trakcie robienia zdjęcia niż później w trakcie obróbki.
kiedys radio na www.cdrom.pl popelnil jakis tekst na ten temat
a co ja wkleilem w poscie wczesniej ?Zamieszczone przez zic
![]()