z jpeg, a zwłaszcza w dostępnych na stockach jako free jpeg niskiej jakości w żaden przyzwoity sposób nie da się uzyskać zadowalającego h.d.r.
Można się pokusić o d.r.i. maskując wartwy o różnej jasności co najwyżej, a i tak chwila nieuwagi i kompresja wylezie.
Ostatnio edytowane przez Mellan ; 21-05-2008 o 00:34
C-F-K - forever
to już lepiej próbne RAWy z raw.fotosite - a potem wg tego poradnika
Tak, tyle że Canon (przynajmniej mój) ma możliwość automatycznego ustawienia tylko 3 ekspozycji w serii... -2 0 +2. W przypadku jeżeli dotykasz aparaty żeby cokolwiek znowu przestawić to jednak zawsze jest prawdopodobieństwo poruszenia aparatu, albo prawdopodobieństwo że zanim zmienisz ekspozycję, zmieni się coś w fotografowanym obrazie (chmury, wiatr poruszający konarami drzew itp.) - i już masz przesunięcie lub dziwne rozmycie. A ustawiając automatycznie -2 0 +2 robisz serię 3 zdjęcia w niecałą sekundę (lub 0,5 sek. w jakimś 40d). Ale może czegoś nie wiem ...?
czarny aparat z białym obiektywem ...
-2 do +2 EV to trochę mało, według mojego skromnego doświadczenia. Po ostatnich wybrykach kiedy z tych trzech zdjęć wychodziła kaszana, zacząłem robić od -4 do +4 EV co 1EV, w sumie bardzo szybko się to robi, a efekty są świetne.
"Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"
Zgadza się. Tryb AEB jest wygodnym rozwiązaniem, niestety posiada tylko 3 stopnie korekcji, dlatego jeżeli mam pewność iż kadr się nie zmieni wprowadzam korekcję "ręcznie". Jeżeli chodzi natomiast o możliwość poruszenia aparatu to osobiście polecam wężyk spustowy. Eliminuje on skutecznie drgania aparatu wynikające z ręcznego wyzwalania migawki. Niestety drgań związanych z opadaniem lustra nie zniweluje chociaż czasami było by to bardzo wskazane.
Ostatnio edytowane przez axk ; 31-05-2008 o 00:23
EOS + Speedlite
To są jedne z tych ktore bardzo mi się podobają http://www.lonelywolf.pl/galeria/ind...Norway%20%2706