z jpeg, a zwłaszcza w dostępnych na stockach jako free jpeg niskiej jakości w żaden przyzwoity sposób nie da się uzyskać zadowalającego h.d.r.
Można się pokusić o d.r.i. maskując wartwy o różnej jasności co najwyżej, a i tak chwila nieuwagi i kompresja wylezie.
Ostatnio edytowane przez Mellan ; 21-05-2008 o 00:34
C-F-K - forever
-2 do +2 EV to trochę mało, według mojego skromnego doświadczenia. Po ostatnich wybrykach kiedy z tych trzech zdjęć wychodziła kaszana, zacząłem robić od -4 do +4 EV co 1EV, w sumie bardzo szybko się to robi, a efekty są świetne.
"Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"
To są jedne z tych ktore bardzo mi się podobają http://www.lonelywolf.pl/galeria/ind...Norway%20%2706
Słuchajcie. Ja pracuję w Photomatixie i po złożeniu HDR oraz Tone mappingu uzyskuję oczekiwany efekt, po czym robię zapisz i to co się zapiszę jest czymś innym- jakimś potworkowym niebieskawym niewyostrzonym HDR. Czemu?
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Czy ktoś z Was zna program Dynamic Photo HDR ?. Może być bardzo interesujące porównanie z Photomatixem.
Tego akurat nie znam ale jest tego trochę poniżej wg. mojej kolejności (użyteczności)
- Photoshop z Local Adaptation
- Photomatix z Details Enhancer
- FDR Tools
- Photoshop z Photoreceptor
- Photoshop z Highlight Compression
- Artizen HDR
Jak ktoś ma PSa to w zasadzie nie trzeba niczego więcej - wystarczy nauczyć się używać tego co jest w PSDwa pierwsze w zasadzie wymiatają konkurencję
![]()
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Czy ma ktoś tutorial do robienia HDR-u na maskach w PS (bez używania pluginów) ? Gdzieś to było, ale teraz już nie mogę znaleźć...
O obiektywach wiem prawie wszystko