Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 70

Wątek: Hdr

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    ze free stockowego znaczka jpeg? :eek: HDR????
    z trzech maluchów bmw?
    Możesz rozjaśnić co konkretnie miałeś na myśli, ponieważ nie wiele z tego opisu wynika :-).
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

z jpeg, a zwłaszcza w dostępnych na stockach jako free jpeg niskiej jakości w żaden przyzwoity sposób nie da się uzyskać zadowalającego h.d.r.
    Można się pokusić o d.r.i. maskując wartwy o różnej jasności co najwyżej, a i tak chwila nieuwagi i kompresja wylezie.
    Ostatnio edytowane przez Mellan ; 21-05-2008 o 00:34
    C-F-K - forever

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    z jpeg, a zwłaszcza w dostępnych na stockach jako free jpeg niskiej jakości w żaden przyzwoity sposób nie da się uzyskać zadowalającego h.d.r.
    Można się pokusić o d.r.i. maskując wartwy o różnej jasności co najwyżej, a i tak chwila nieuwagi i kompresja wylezie.
    I wszystko jasne. (Nie)stety własny sprzęt jest niezbędny, oczywiście najlepiej dSLR.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatysek Zobacz posta
    bede sciagal jakies stocki narazie:P
    to już lepiej próbne RAWy z raw.fotosite - a potem wg tego poradnika

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Dla uzyskania lepszego efektu proponuję zastosować większą rozpiętość korekcji ekspozycji, np. pięcio stopniową (-2, -1, 0, 1, 2). Różnica w porównaniu do HDR-a otrzymanymanego w wyniku korekcji trój stopniowej jest naprawdę widoczna (rozpiętość tonalna jest zauważalnie większa).
    Tak, tyle że Canon (przynajmniej mój) ma możliwość automatycznego ustawienia tylko 3 ekspozycji w serii... -2 0 +2. W przypadku jeżeli dotykasz aparaty żeby cokolwiek znowu przestawić to jednak zawsze jest prawdopodobieństwo poruszenia aparatu, albo prawdopodobieństwo że zanim zmienisz ekspozycję, zmieni się coś w fotografowanym obrazie (chmury, wiatr poruszający konarami drzew itp.) - i już masz przesunięcie lub dziwne rozmycie. A ustawiając automatycznie -2 0 +2 robisz serię 3 zdjęcia w niecałą sekundę (lub 0,5 sek. w jakimś 40d). Ale może czegoś nie wiem ...?
    czarny aparat z białym obiektywem ...

Coś już napisał Awatar Dżobert
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

-2 do +2 EV to trochę mało, według mojego skromnego doświadczenia. Po ostatnich wybrykach kiedy z tych trzech zdjęć wychodziła kaszana, zacząłem robić od -4 do +4 EV co 1EV, w sumie bardzo szybko się to robi, a efekty są świetne.
    "Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafalTK Zobacz posta
    W przypadku jeżeli dotykasz aparaty żeby cokolwiek znowu przestawić to jednak zawsze jest prawdopodobieństwo poruszenia aparatu, albo prawdopodobieństwo że zanim zmienisz ekspozycję, zmieni się coś w fotografowanym obrazie (chmury, wiatr poruszający konarami drzew itp.) - i już masz przesunięcie lub dziwne rozmycie. A ustawiając automatycznie -2 0 +2 robisz serię 3 zdjęcia w niecałą sekundę (lub 0,5 sek. w jakimś 40d). Ale może czegoś nie wiem ...?
    Zgadza się. Tryb AEB jest wygodnym rozwiązaniem, niestety posiada tylko 3 stopnie korekcji, dlatego jeżeli mam pewność iż kadr się nie zmieni wprowadzam korekcję "ręcznie". Jeżeli chodzi natomiast o możliwość poruszenia aparatu to osobiście polecam wężyk spustowy. Eliminuje on skutecznie drgania aparatu wynikające z ręcznego wyzwalania migawki. Niestety drgań związanych z opadaniem lustra nie zniweluje chociaż czasami było by to bardzo wskazane.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 31-05-2008 o 00:23
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Jeżeli chodzi natomiast o możliwość poruszenia aparatu to osobiście polecam wężyk spustowy.
    Wężykiem spustowym nie da się zmienić ekspozycji - przynajmniej moim.

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Wężykiem spustowym nie da się zmienić ekspozycji - przynajmniej moim.
    A co ma wężyk spustowy do zmiany korekcji ekspozycji? Używając wężyka znacznie eliminujemy możliwość poruszenia aparatu w przypadku ręcznego wyzwalania migawki co jest szczególnie ważne przy długich czasach. W takim kontekście o nim pisałem.
    EOS + Speedlite

Łukasz_M
    Guest

Domyślnie

To są jedne z tych ktore bardzo mi się podobają http://www.lonelywolf.pl/galeria/ind...Norway%20%2706

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów