Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Jasna stałka czy zoom?

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

Jago, patrick skąd wasza miłość do 85? Podpieliście ją kiedyś do 450, macie telezooma i robicie na nim 90% ujęć na 85x1.6. 135 mm!! to już trzeba kawałek odejść, żeby coś pokazać więcej/szerzej. AF cudowny, światło też, ale na cropie to nie jest uniwersalne szkło tylko stricte zadaniowe

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
    Jago, patrick skąd wasza miłość do 85? Podpieliście ją kiedyś do 450, macie telezooma i robicie na nim 90% ujęć na 85x1.6. 135 mm!! to już trzeba kawałek odejść, żeby coś pokazać więcej/szerzej. AF cudowny, światło też, ale na cropie to nie jest uniwersalne szkło tylko stricte zadaniowe

Jeśli chodzi o mnie, to mam inną miłość niż Canon 85/1,8 ;-) Zresztą spójrz w moją stopkę a zobaczysz jaką mam stałkę. Jeśli chodzi o 85/1,8 to jest to bardzo dobry obiektyw w tym przedziale cenowym. Jak ktoś ma stałkę 50 to wiadomo, że następny krok zrobi w dół lub w górę w zakresie swoich ogniskowych. Jak ktoś nie potrzebuje ciut szerzej (a tak jest chyba w przypadku naszego kolegi), to zasadnym będzie 85/1,8. I stąd moja sugestia. A że jest to szkło zadaniowe a nie uniwersalne, to zgadzam się z Tobą. Pozdrawiam.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

skąd wasza miłość do 85? Podpieliście ją kiedyś do 450, macie telezooma i robicie na nim 90% ujęć na 85x1.6. 135 mm!!
    nie wazne czy do 450, do jakiegokolwiek cropa 1.6 i mam tele ale nie zooma bo to dalej stalka :wink: tak czy inaczej nigdy mi nie przeszkadzal brak uniwersalnosci tego szkla. kocham ten zakres na cropie :grin:

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blum Zobacz posta
    ... do jakiegokolwiek cropa 1.6 i mam tele ale nie zooma bo to dalej stalka ...
    Możesz to zdanie napisać raz jeszcze ale po polsku, ponieważ w obecnej formie nic z niego nie wynika?
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

na cropie stalki nie maja takiego kopa jak na FF. Osobiscie nie bralbym 85tki na cropa a 50tke oraz 28 1.8 jak najbardziej. Zoom to ewentualnioe 17-55 2.8 lub tamron 17-50. Innych alternatyw na cropa nie widze w tym zakresie w zasadzie. Glupota jest podpinianie 24-70 lub 24-105 do cropa. No chyba ze ktos lubi tylko tele
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Możesz to zdanie napisać raz jeszcze
    Czego nie rozumiesz? Tego, że ze stałoogniskowego szkła nie zrobi się zoom po podpięciu do aparatu z matrycą APS-C?
    Jeśli coś tutaj źle napisałem to przepraszam bardzo, wstałem przed chwilą i może nie myślę do końca poprawnie ale nie widzę również czegoś czego nie da się zrozumieć :>

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

okej Jago, widzę w stopce kolegi 17-85 i na pewno jakbym zobaczył twoje foty to dużo by było z tą ogniskową, ale nie dlatego,że to fajna ogniskowa, ale dlatego,że to twoja najdłuższa ogniskowa. U mnie to naturalne,że jak mam T28-75 to najwięcej mam 28 i 75, tak samo 70-200 to najwięcej 70, 150, 200. Tak jak banan82 napisał - 85 nie poleca. Znajdz kogoś kto pożyczy albo sprzedaje 85 podepnij choć na chwilę i powiedz czy Ci to odpowiada,że jest tak ciasno i najczęściej trzeba się parenaście kroków cofnąć.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Jak ktoś ma stałkę 50 to wiadomo, że następny krok zrobi w dół lub w górę w zakresie swoich ogniskowych.
    Głębokie. Ja muszę to przemyśleć. Do tej pory byłem święcie przekonany, że kupi to samo
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blum Zobacz posta
    Czego nie rozumiesz? Tego, że ze stałoogniskowego szkła nie zrobi się zoom po podpięciu do aparatu z matrycą APS-C?
    A kto twierdzi iż z obiektywu stałoogniskowego "zrobi się" zoom? Obiektyw stałoogniskowy zawsze pozostanie "stałoogniskowym" i nie istotne jest tutaj czy zostanie podpięty do body posiadającego matrycę FF, APS-H czy też APS-C.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 14-12-2008 o 16:01
    EOS + Speedlite

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    A kto twierdzi iż z obiektywu stałoogniskowego "zrobi się" zoom?
    oj, no moze cos przekrecilem :>

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów