Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Wątek: 20d czy 1000d - dylemat

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pianista Zobacz posta
    ... mysle ze jak na pierwsza lustrzanke to czy to bedzie 20d czy 30d to i tak bedzie OK.
    Jeżeli ma to być pierwsza dSLR to oba modele będą aż nadto i w takim przypadku nawet 20D w pełni zaspokoi Twoje "potrzeby".
    EOS + Speedlite

Domyślnie

Po co ma kupowac uzywany aparat, nawet jezeli to jego pierwsza wlasna lustrzanka?
    Nowe 40d we Francji mozna kupic juz leko ponizej 700 Euro, 50D jest w okolicy 1000E czyli tyle ile 30 kosztowal jeszcze w wakacje 2007. Oczywiscie pozostaje kwestia szkla... tylko czytajac wasze rady, po co tania, jasna stalka z tworzywa do przechodzonego 20D?
    Wolalbym kupic nowa 400te lub 450tke z zoomem tamron, albo sigma 2.8. ...skoro juz tak doradzacie.
    ║ 50D i 30D + graty ║

Coś już napisał
    Miasto
    Podkarpackie

Domyślnie

obiektyw - dzieki za rady ale tak jak pisalem. limit jaki mam narazie to jest 1300 zeta. 700 czy 1000 euro jest duzo poza moimi mozliwosciami w tym momencie.
    20d lub 30d w zupelnosci mi wystarczy, a to ze uzywany - no coz, jak sie niema gotowki to trzeba sie cieszyc z uzywanego. to jest tak jakbys szukal VW Polo a ja bym powiedzial, e tam Polo - bierz Passata
    kolega trufel z forum ma 20d i drugi kolega z forum ma 30d na sprzedaz. ktoregos z nich napewno wezme i mysle ze w zupelnosci mi to wystarczy na poczatek.
    jesli chodzi o szkla to zgadzam sie ze szklo musi byc dobre. ale do czasu kiedy bede mial kase na lepsze szklo to mysle ze 50 f/1.8 mi w zupelnosci wystarczy.

nie musze miec super sprzetu na poczatek i w zupelnosci wystarczy mi 20/30d; chociaz i tak jesli bym mial wybor 400d lub 20/30d to wybralbym to drugie.

pzd.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ja przez kilka lat z braku funduszy miałem na filmie tylko 50mm f/1.8 i wiem,że walka z tą ogniskową + filtry, bez zoomów itp. to podstawowa lekcja fotografii, uczy myśleć, kadrować, komponować i nadaje się do wszystkiego. na cropie jest już troche inaczej.
    ja nie chcę nikomu doradzać, ale w tym wypadku nie widzę większej różnicy w obrazku pomiędzy 20/30/350. zacznij pianisto na szkło odkładać. dobre szkło to jest coś co zostaje, a puszka prędzej czy później straci wartość. czy to będzie 20d, czy 50d... za 5 lat będzie szmelc.
    jak kupiłem kilka lat temu 17-40L to i mam do dzisiaj i jest to cały czas jakiś punkt wyjścia.

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Obiektyw Zobacz posta
    Nowe 40d we Francji mozna kupic juz leko ponizej 700 Euro ...
    Faktycznie rewelacja : 700 € x 4.17 zł = 2919 zł. W Polsce nowe 40D z "oficjalnej" dystrybucji można nabyć w cenie 2300-2400 zł, że o gwarancji nie wspomnę.
    EOS + Speedlite

Dopiero zaczyna Awatar Zeeb
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Z tymi "wielkimi" przebiegami aparatów w ogóle się nie zgadzam, nie ma znaczenia- 20D,30D czy 40D, istotne jest kto go uzywał. Wielu jest amatorów, którzy wyciągaja aparat z torby "od święta" i później zmieniają zabawki na nowszy model. Ja sam niedawno sprzedałem 10D z przebiegiem 4000 zdjęć (miałem go od nowości). Orginalny akumulator mojej dziesiątki pomimo tak małego przebiegu padł przy ok 3500 fot i nie wiem co było przyczyną, więc stan baterii też nie może być kryterium oceny stanu body.
    20D świetna pucha, polecam, ja kupiłem używkę w idealnym stanie na angielskim ebay-u za ok 1100zł

Coś już napisał Awatar samson_miodek
    Miasto
    Ciechanów/Wejherowo/Gdynia

Domyślnie

Ja mam używanego 20D dałem za niego przed wakacjami 1400 zł z KITem. I mi w zupełności wystarcza. Teraz myślę po prostu o Tamim 17-50, jakiś tele i lampa błyskowa i jazda :] Zdjęcia robi i to wystarczy
    duszy nie umyjesz mydłem

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zeeb Zobacz posta
    Z tymi "wielkimi" przebiegami aparatów w ogóle się nie zgadzam, nie ma znaczenia- 20D,30D czy 40D, istotne jest kto go uzywał.
    Ale co masz na myśli pisząc : "istotne jest kto go uzywał"? Istotne jest nie kto a jak używa dany sprzęt i nie chodzi mi w tym przypadku o stan wizualny ale właśnie o przebieg. Miałem styczność z aparatami które pomimo iż charakteryzowały się przebiegiem mieszczącym się w granicach 20000-40000 posiadały tak znikome ślady użytkowania iż praktycznie w niewielkim stopniu odbiegały wyglądem od nowych egzemplarzy. Tak więc przy zakupach nie radzę sugerować się ładnym wyglądem ponieważ może być on złudny i absolutnie nie adekwatny do zużycia mechaniki.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 19-12-2008 o 00:27
    EOS + Speedlite

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Faktycznie rewelacja : 700 € x 4.17 zł = 2919 zł. W Polsce nowe 40D z "oficjalnej" dystrybucji można nabyć w cenie 2300-2400 zł, że o gwarancji nie wspomnę.
    kazdy odnosi sie do realiow w jakich zyje... mnie polska gwarancja nie grzeje :-D a nawet 700E wydaje mi sie dobra cena za metalowy korpus z kilkoma niezlymi funkcjami. Jezeli w PL mozna go kupic w okolicach 2500-tym lepiej. ...no i nie zapominaj, ze to zlotowka leci w dol i stad ten chory przelicznik.
    ║ 50D i 30D + graty ║

Miasto
    SK

Domyślnie

... nawet 700E wydaje mi sie dobra cena za metalowy korpus z kilkoma niezlymi funkcjami.
    Ale nie w Polsce.

... no i nie zapominaj, ze to zlotowka leci w dol i stad ten chory przelicznik.
    Jeżeli przeprowadzić by na forum ankietę, to zapewne okazało by się iż znakomita większość osób nabywających sprzęt foto płaci za niego w złotówkach i przelicznik euro-złotówka kompletnie ich nie interesuje.
    EOS + Speedlite

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów