Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: 20d czy 1000d - dylemat

Coś już napisał
    Miasto
    Podkarpackie

Domyślnie 20d czy 1000d - dylemat

Witam,
    Jest to moj pierwszy post na forum.
    Od wczoraj przeszukuje forum na temat 20d a 1000d ale szczegolowych informacji nie znalazlem.

Czy waszym zdaniem lepiej kupic uzywany 20d + na poczatek jakies szkielko typu 50mm f/1.8, czy lepiej kupic 1000d + Kit (IS) ?

z jednej strony chcialbym nowy sprzet, ale z drugiej strony te nowe (1000d) wydaja sie mi bardzo "plastikowe".

Jesli chodzi o finanse to mam w granicach 1400zl na poczatek. z czasem bedzie kasa na szkla ale w tym momencie 1400zl to jest moj limit.

Wiem, lepiej dolozyc do 450D ale w mojej sytuacji to narazie nie da rady a chce juz cos kupic. Po nowym roku szykuje sie mi tyle wydatkow ze predko na to 450D nie uzbieram a w miedzy czasie jeszcze moze sie mi ta kasa ktora mam rozejsc, takze chce cos kupic.

A moze jakas inna propozycja w tej cenie?

Patrzylem na Nikony, Canony, Olympusy, Pentaxy - ale jakos Canon najlepiej mi lezy w rekach.

Wydaje sie mi ze czym wiecej czytam tym mniej wiem i dlatego chyba trzeba poprostu podjac meska decyzje i cos kupic.

Jesli podobny temat istnieje to przepraszam i prosilbym o linka, ale uzywalem funkcji szukaj i nie moglem nic konkretnego znalesc.

Dodam jeszcze ze przesiadam sie z Fuji S5600 na ktorym sie uczylem "manualnych" opcji (ale juz chyba czas na lustrzanke).
    Mam tez Canona EOS (klisza) ale ostatnio bardzo malo uzywany ze wzgledu na koszt klisz i calym procesem skanowanie lub wywolywania.

20d jest wiekszy i ciezszy od 1000d ale do pstrykania mam kompakta a lustrzanke chce do robienia portretow, krajobrazow, itd... na imprezy raczej go targal nie bede. A jak cos to wyciagnie sie z bagaznika i strzeli kilka lepszych fotek.

Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

20D to stara dobra puszka. Jeśli masz możliwość sprawdzenia jej przed zakupem by nie trafić na dobity egzemplarz, szczerze polecam. Używam jej w pracy, a drugą kupiłem córce.
    1000D ma pewne atuty, bo jest to nowy produkt. Niestety, jak sam zauważyłeś to nieduży trabancik i pewnie i tak docelowo kupisz później coś innego.
    C-F-K - forever

Coś już napisał
    Miasto
    Podkarpackie

Domyślnie

dzieki za informacje. czy jest jakas mozliwosc sprawdzenia w 20D ile ma pstryknietych zdjec? Czy poprostu trzeba patrzec na ogolny stan?

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Tylko w serwisie niestety.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

tylko Żytnia

Coś już napisał
    Miasto
    Podkarpackie

Domyślnie

no mam taka "okazje" jesli tak to mozna nazwac.

Canon 20D
    2 Baterie BP-511
    2 karty 2gb
    Kit Lens EFS 18-55 3.5-5.6
    Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC

podobno bardzo malo uzywane wszystko. napalony amator z kasa ktorego fotografia nie wciagnela.
    koles jest w usa i wiem przez znajomego ze to dobry sprzet.

cena za wszystko to $500 czyli jakies 1500 zeta.
    z tego co sie orientuje to ta sama Sigma jest niezle warta.

warto nie warto? koles ma sie okreslic jeszcze mniej wiecej ile fotek strzelil tym sprzetem, ale podobno bardzo malo.

edit: w razie czego to odsprzedalbym ta Sigme i pare groszy by sie zwrocilo. bo do konca nie wiem czy 18-200mm bedzie mi potrzebna w tym momencie. chyba wolalbym 50mm f/1.8
    Ostatnio edytowane przez pianista ; 12-12-2008 o 18:47

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Ta Sigma to generalnie dobry obiektyw (takie opinie chodzą) na początek jak znalazł. Ciekawy zestawik, myśle że jeżeli masz takie pieniądze i póki co więcej nie wyskrobiesz to spokojnie możesz to brać. Pozdrawiam.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

zgadzam sie z Ernestem, to dobra okazja.
    Sam szczeże nie przepadam za tak uniwersalnymi obiektywami ale raz miałem go podpiętego do mojego 450d i naprawde zrobił na mnie niezłe wrażenie.
    pozdrawiam
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pozostaje Ci życzyć powodzenia!
    I nie zrażaj się jeśli Twoje pierwsze zdjęcia z lustrzanki nie będą szczytem tego co pragnąłeś. Przeważnie tak się dzieje na początku. Potem już tylko jest lepiej
    C-F-K - forever

Domyślnie

Mimo że 1000d jest nowszą konstrukcją, ja jednak na Twoim miejscu wybrałbym 20d -czemu? trzymałem w ręce zarówno 1000d jak i 20/30/40d i muszę stwierdzić, że te "dwucyfrowe" nie tylko sprawiają wrażenie solidnie wykonanych ale i mają więcej funkcji
    1000d natomiast jest mały, lekki, "plastikowy" i wolałbym nie wiedzieć co się z nim stanie jak spadnie na ziemię... Poza tym, 1000d jest odpowiednikiem analogowego eosa 1000 który był przeznaczony dla zupełnych amatorów, a więc w przypadku 1000d nastąpiła drastyczna redukcja kosztów jego wytwarzania, rezygnacja z niektórych funkcji, wkładanie starszych podzespołów itp
    Tzn taka jest moje subiektywna opinia

btw Mellan -mylisz się, potem jest już tylko gorzej bo dokupujesz drogie obiektywy
    Ostatnio edytowane przez Patryk_mirek ; 12-12-2008 o 20:11
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów