Witam!
Wielu użytkowników forum posiada w swoim wyposażeniu Sigmę 70-300 APO Macro II. Wielu także stosowało szkła na M42. Mam w związku z tym pytanie:
Zastanawiam sie nad szkłem tele a ponieważ kasy nie za wiele zostało po zakupie 300D rozważam zakup:
- wspomniana Sigma
- JUupiter M21 200/4 lub Pentacon 200/4
Oczywiście zdaję sopbie sprawę ze pierwsze szkło to zoom a M42 to stałoogniskowe oraz że brak AF na M42. Chodzi natomiast o to, czy porównując te szkła przy ogniskowej 200mm, jakość SIgmy będzie bardzo na '+' czy na odwrót.
Czy zdjęcia przy wspomnianych M42, procentowo będą częsciej nieostre niż Sigmy - czytałem że Sigma ta też ma problemy z AF przy dłuższych ogniskowych.
Wreszcie myślę też o zakupie niewielkim kosztem konwertera razy2 na M42- co wydłuższy mi ogniską do 400mm + crop (w razie potrzeby).
Krótko więc- czy ktoś używał w/w szkieł na M42 i po przesiadce na szkła EF stwierdził ze było warto wydac więcej kasy?
Pytam bo zakup szkieł na M42+ konwerter to ok 200zł (prześciówkę już mam i używam) zaś Sigmy to 900 zł więc spora różnica i wolę zapytać przed zakupem.

Pozdrawiam!