Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: teleobiektyw M42 czy EF

Mieszany widok

profesorek
    Guest

Domyślnie teleobiektyw M42 czy EF

Witam!
    Wielu użytkowników forum posiada w swoim wyposażeniu Sigmę 70-300 APO Macro II. Wielu także stosowało szkła na M42. Mam w związku z tym pytanie:
    Zastanawiam sie nad szkłem tele a ponieważ kasy nie za wiele zostało po zakupie 300D rozważam zakup:
    - wspomniana Sigma
    - JUupiter M21 200/4 lub Pentacon 200/4
    Oczywiście zdaję sopbie sprawę ze pierwsze szkło to zoom a M42 to stałoogniskowe oraz że brak AF na M42. Chodzi natomiast o to, czy porównując te szkła przy ogniskowej 200mm, jakość SIgmy będzie bardzo na '+' czy na odwrót.
    Czy zdjęcia przy wspomnianych M42, procentowo będą częsciej nieostre niż Sigmy - czytałem że Sigma ta też ma problemy z AF przy dłuższych ogniskowych.
    Wreszcie myślę też o zakupie niewielkim kosztem konwertera razy2 na M42- co wydłuższy mi ogniską do 400mm + crop (w razie potrzeby).
    Krótko więc- czy ktoś używał w/w szkieł na M42 i po przesiadce na szkła EF stwierdził ze było warto wydac więcej kasy?
    Pytam bo zakup szkieł na M42+ konwerter to ok 200zł (prześciówkę już mam i używam) zaś Sigmy to 900 zł więc spora różnica i wolę zapytać przed zakupem.

Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Konwertery na m42 to mozna sobie najwyzej jako krazek do hokeja albo ciezarek uzywac. Nie licz ze bedziesz mial super 400mm. Podejzewam, ze duzo lepsza jakosc uzyskasz skalujac 200% jakims lepszym algorytmem crop'a jak za pomoca tego TC.
    ...

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Konwertery na m42 to mozna sobie najwyzej jako krazek do hokeja albo ciezarek uzywac.
    mowisz tak generalnie czy konkretnie o 200/400mm ? bo ja (i znajomi) maja Sonnara 135mm na M42 i jest OK! sa trudnosci z ostrzeniem w 300d (bo ma maly wizjer) ale jest to niezle rozwiazanie dla ludzi z malymi zasobami kasy...

wiec jesli konkretna osobe nie przeraza manualne ostrzenie to telelens na M42 jest niezlym rozwiazaniem, a jak sie trafi dobry lesik - Sonnar czy cus - to juz gr8!
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

tomay
    Guest

Domyślnie

Dlugie pentacony ponoc cienkie sa, a za taki porzadny juz Sonnar 200/2.8 z 500 zł trzeba dać.
    Tak AF ma problemy z wyrabianiem sie przy 300 mm jesli obiekt jest maly np. ptaszki, po za tym silniczek od AF sporo zre baterie.
    M42 bedzie duzo ciezsze napewno. Niewiem jak w 300D, ale w 350D ciezko sie ostrzy manualnie przy dlugich ogniskowych (male pole w wizjerze).
    Niewiem jesli "tylko jako tele" moze bym sie sklanial na M42,ale jesli chcesz cos jeszcze, no to sigma bardziej uniwersalne ogniskowe, a ma jeszcze makro 1:2.
    No i porzadne tele na M42 tez kosztuje...
    Jakosc przy ogniskowej 200mm i przy przyslonie powiedzmy 8 bedzie porownywalna, moze bardziej na korzysc sonnara nawet. A i trzeba pamietac o korekcji ekspozycji przy m42 - inaczej mierzone swiatlo troche.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

zobaczcie to, wczoraj się bawiłem.... 500 mm + TC 2x = 1000 mm (x 1.6)

O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

To jeszcze nic Cichy :

MTO 1000/10
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow
    To jeszcze nic Cichy :

MTO 1000/10
    Robiłem dzisiaj nim zdjęcia. Całkiem przyjemny, aczkolwiek nieco niecodziennie ma ustawione mocowania do statywu... 1600mm to jest to

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A pokażecie fotki z tym obrzydliwym bokohem?
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Czemu odrazu obrzydliwy?

EDIT:

Ostatnio edytowane przez snow ; 30-06-2005 o 10:15
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No ale nie poruszyliscie jeszcze najgorszego w tej calej zabawie. Ostrzenie to pestka przy m42 Po tym jak juz czlowiek elegancko wysotrzy trzeba domknac przyslone ... a wtedy zaczyna sie robic paskudnie ciemno. Jesli w tym momencie obiekt sie poruszy to przechlapane bo trzeba znowu ustawic pierscien przyslony na najmniejsza wartosc ponownie wyostrzyc i zabawa zaczyna sie od nowa.
    Poza tym pozostaje sprawa korekcji ekspozycji. Sporo robilem ostatnio makro wlasnie m42 i pociac sie szlo czasami bo w zaleznosci od ilosci swiatla musialem zmieniac korekcje nie tylko o pewna dzialke ale takze z + na - i odwrotnie. I za cholere nie moglem wybadac dlaczego tak sie zmieniaja te wartosci. Takie same objawy mialem przy Industarze i Heliosie wiec to chyba nie wina jednego z nich.
    Ogolnie jednak dobra 135 Sonnara badz 180 (to jest szklo rewelka) to sa naprawde wysokiej klasy obiektywy.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów