HeeeMoże i jest starsza niż 40D, niema napakowanych wielu bajerów które posiada ów dwócyfrowy szczęśliwiec...jednak mimo tych kilku lat w trakcie których pojawiło się wielu kropowców etc, żaden z nich nie jest jej w stanie dorównać pod kątem produkowanego obrazka.
I właśnie tu tkwi siła piątki mimo jej leciwości
Tak więc tylko od Ciebie "amroz" zalezy co wybierzesz.
Czy cropa czy FF. A różnica w efektach wypluwanych przez obie puszki na tych samych szklach przy tych samych ustawieniach jest znaczna.
Pucha i słoki
@mate00sh, himi W cytowanej przez was wypowiedzi napisałem o fotoreporterach i wszystkich innych przedstawicielach mediów.
Jednak używając słowa 'hiena' w mojej wypowiedzi nie miałem na celu nikogo obrażać, a raczej wyśmiać sytuację.
(zdarza mi się ironicznie stwierdzić z 'wyraźnie słyszalną pogardą w głosie', że "hieny się zleciały", a następnie się przywitać z wymienionymi wcześniej "hienami")
Zgodzę się, powinienem bardziej uważać na słowa - mogą zostać różnie odebrane i kilka razy się zdarzyło, że przez nie do końca zrozumianą przez odbiorce wypowiedź której sens jest dla mnie jest oczywisty narobiłem sobie kłopotów.
Jeśli ktoś poczuł się urażony to jeszcze raz przepraszam
Zresztą nieważne, nie róbmy tu człowiekowi offtopu w temacie...
Ostatnio edytowane przez Patryk_mirek ; 12-12-2008 o 19:40
C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX
Regulamin pkt 8.
Z przedmówcami ; bierz 5D.
Napiszę coś pewnie niepopularnego - miałem równocześnie 35L i sigmę 30 /1.4 na cropie właśnie na 40D.
Musiałem się mocno naszukać i to na powiększeniu zasadności wydania 3xwiększej kasy na 35L![]()
pozdrawiam Krzysiek
Ostatnio edytowane przez amroz ; 12-12-2008 o 20:33 Powód: Automerged Doublepost
7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
http://piotrplyszewski.pl/
A co tu jest do udowadniania
Jeżeli ktoś kto wziął piątke, twierdzi że nie widzi różnicy, to bez dwóch zdań popełnił jedną z większych gaf w swoim życiu...a owe życie popełniło średnio wyostrzony zmysł wzorku u tej osoby
Naps - mam wrażenie że twój kontakt z 5D został ograniczony do opowieści kolegi lub co najwyżej do kontaktu wzrokowego z takowym sprzętem.
W związku z tym najwyraźniej nie masz pojęcia o jakości obrazka, głębi która ze względu na większą matryce niż te stosowane w cropie da mniejszą głębię ostrości przy zachowaniu ekwiwalentnych wartości przysłony (oczywiście
dla jednych może to być wadą a dla innych niedoścignioną zaletą) jak naprzykład dlamnie, no i jest jeszcze plastyka którą daje nam FF...pomijam oczywiście zalety samego wizjera...
To są główne czynniki które biorą wyższość na "Cropami"
Oczywistą bolączką piątki jest jej AF.
Jednak jeżeli chodzi o naprzykład moje potrzeby to jego szybkość oraz dokładność ma drugorzędne znaczenie.
Napewno się zgodzę że do sportu czy ptaszków pod pewnym względami będzie lepszy któryś z dwucyfrowych braciszków - bo w nich i lepszy AF no i Crop działają na plus...
Jednak abstrachując od tego co wymłociłem powyżej - jeżeli miałbym ponownie wybierać miedzy xxD a xD, wybrałbym bez zastanowienia ponownie FF który kusi czymś jeszcze...brakiem konieczności przeliczania ogniskowej, czego nie lubię.
OT i niema tu czego udowadniać...jak nie widzi się różnicy to niema czym sobie głowy zawracać
Taki se OT właśnie![]()
Ostatnio edytowane przez sadaman ; 12-12-2008 o 23:01
Pucha i słoki
naps, nie bądz niewiernym Tomaszem, uwierz. Sadaman dołożył jeszcze jeden argument - wizjer. Zajrzyj tam i powiedz,że chcesz wrócić na cropa to Ci nie uwierzę. Masz komfortową sytuację bo masz fundusze, ale decyzję podejmiesz sam
Witam
Od kilku dni dołączyła do mojego 40D, 5D. Wykonałem zdjęcie tym samym obiektywem carla zeissa 50 1,8 na tych samych parametrach. Aby kadr wyszedł taki sam przy 40D oddaliłem się o około 2 m do tyłu. Wywołałem zdjęcia z RAW tak by kolorystyka i kontrast jak najmniej się różniły. (5D w RAW już wygląda lepiej) Zdjęcia różnią się zasadniczo. Pokazałem je żonie synkom i babci wszyscy jednoznacznie pokazali, które jest lepsze - oczywiście te z 5D pomimo - że dynamika ( zakres tonalny 40D jest o 1 EV większy- to sprawdziłem trzeba uważać na światło i cień) Odpowiadając na temat, moim zdaniem crop i FF to zupełnie inne obrazki i warto przeboleć i kupić FF z 50 1,4 niż 40 D 35 L 1,4. A ten centralny AF w 5D to całkiem taki sam celny jak w 40D.